Свържи се с нас

Новини

Кметът на Габрово участва в уеб конференция за климата

Кризата е повод за сериозен подход към мерките за климата, според Таня Христова.

Published

on

„Поздравления за всички вас, които дръзнаха да повдигнат една изключително важна тема, към която точно по време на криза трябва да подходим много сериозно. Вместо да чакаме да се случи нещо, което със сигурност ще се случи след коронавирус пандемията, трябва да мислим и работим иновативно, за да може политиката за енергийна ефективност да бъде инструмент, който местните власти успешно и стабилно ще използват.“

С тези думи днес кметът на Габрово и председател на Управителния съвет на „ЕкоЕнергия“ Таня Христова се обърна към участниците в ХХII конференция на общинската мрежа под надслов „Климат и енергия: стратегическа рамка, финансови механизми и техническа подкрепа за местните власти“.

снимка: Община Габрово

Традиционното събитие на организацията тази година се състоя под формата на онлайн семинар, в който се включиха близо 90 представители на общините, бизнеса, институции на централно, регионално и местно ниво, информира Миглена Въгленова, гл.експерт „Протокол и връзки с обществеността“ в администрацията на кмета.

По думите на Таня Христова, малко преди разрастването на пандемията, на европейско ниво е взето смело решение, които цели да изведе Съюза на сериозно място по отношение на климата.

„Вирусът ни показа, че много бързо някои от негативните тенденции могат да се променят. Защото, когато реално живеем в криза и използваме мерките за климат, за чистотата на околната среда, не трябва да мислим стандартно и в центъра на вниманието ни трябва да е човекът!“, каза кметът.

снимка: Община Габрово

Тя сподели конкретни примери от Габрово, които допринасят за енергийната ефективност и устойчивата околна среда – проектът за екологичен градски транспорт, изграждането на първата пасивна публична сграда – детска градина „Слънце“, обновяването на образователната инфраструктура и на еднофамилните жилищни сгради, предстоящото модернизиране на уличното осветление в града и др.

Конференцията акцентира върху ролята и възможностите за общините в енергийния преход, стратегиите за обновяване на сградния фонд и системите за енергиен мениджмънт.

Бяха обсъдени перспективите в полза на местните власти в контекста на националния интегриран план за климат и енергия до 2030 г. Според зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков България си е поставила за цел да постигне 27-процентна енергийна ефективност до 2030 г., като за целта ще трябва да се ангажира и голям дял от частния сектор.

„Очакваме от общините да създадат възможност за всеки един инвеститор, който желае да произвежда възобновяема енергия, максимално бързо да придвижва проекта си – отбеляза Станков. – Насърчаваме общините да започнат да произвеждат енергия, не само да консумират. Целим да бъдат създадени енергийни общности – производител на възобновяема енергия, който няма нужда от нея в момента, да може да я сподели с друг участник на пазара, като за това спомага и улесненото законодателство.“, допълни зам.-министърът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Бонуси и игри на най-добрите букмейкъри в България

Published

on

Българските букмейкъри предлагат на играчите не само спортни залози. Всяка платформа разполага със собствена витрина с игрални автомати. Интересното е, че за слотовете операторите на проекти за залагания предлагат много повече бонуси.

Букмейкъри в бг добавят слот машини от различни формати. Най-често това са модели с безплатни завъртания. Администрацията на казиното може да издаде бонус за тази игра и по този начин да привлече вниманието на потенциалните клиенти.

Зарове Cyber Wolf от Endorphina

Тази слот машина е разработена през 2024 г. Тя принадлежи към категорията „Зарове“. Нивото на дисперсия на слота е на средния знак, а показателят за теоретичната му възвръщаемост е 96,05%.

Размерът на минималната сума на залог за едно завъртане в играта е 0,10 монети. Максимално на едно завъртане комарджията може да постави до 40 монети. Размерът на максималната печалба в рамките на едно завъртане достига 200 000 кредита.

Игралното поле на слота включва 3 реда, на които има 5 барабана. Комбинации с награди в машината могат да се правят на базата на 10 фиксирани печеливши линии. За образуването им са необходими 2 или 3 до 5 еднакви икони. 

Слот машината поддържа и бонусни функции:

  • Хазартен кръг;
  • Безплатни завъртания;
  • Wild и Scatter;
  • Каскади.

Стойностите на игралния зар от едно до пет са бюджетни икони, които в печеливши комбинации ще донесат парична награда от 20 до 600 монети. Клепачи, Звезда, Седем и Вълк са средноплатежни икони, за комбинации с които играчът получава от 40 до 2000 кредита.

Най-скъпоплатената слот пиктограма е икона под формата на виещ вълк. Тя е и Scatter. В печеливши последователности тя дава печалба от 80, 800 или 10 000 монети.

Три или повече Scatter-символа върху която и да е клетка от игралната зона активират серия от бонус завъртания. В този режим в самото начало на играта се избира една от иконите, която ще бъде заменена с Wild. Някои от клетките в игралната зона имат знак и отговарят за запълването на лентата за напредък за определени символи. Когато скалата за определен символ се запълни напълно, символът става Wild и играчът получава +1 допълнително превъртане.

Fruity Treats от Pragmatic Play

Този слот е представен на публиката през 2024 г. Той принадлежи към категорията „Fruity Treats“. Размерът на максималната печалба, която може да се получи в рамките на едно завъртане в играта, достига 1 200 000 кредита.

При едно завъртане играчът може да постави сума от 0,20 до 240 игрови монети. Показателят за теоретичната възвръщаемост на слота е 96,08%, а степента му на волатилност е на високо ниво.

Стойността на един кредит може да бъде определена ръчно от играча в диапазона от 0,01 до 1,20. На линията е позволено да се залагат от 1 до 10 монети. Игралното поле на машината се състои от 7 реда и 7 барабана. Платежни направления в играта няма. Печелившите комбинации се създават чрез клъстерната система.

За да се образуват печеливши комбинации, са необходими от 5 до 49 еднакви икони. Изключение прави Scatter символът, който може да донесе печалби, когато се падне в размер на 3, 4 и 5 броя.

Като допълнителни функции в машината са предвидени:

  • Каскадни икони;
  • Безплатни завъртания;
  • Повторно превъртане;
  • Символи Scatter.

Евтините икони на машината бяха проектирани под формата на сърце, триъгълник, кръг и слива. Те носят от 48 до 9600 монети в комбинации. Скъпите слот символи са Лимони, Портокал, Ябълка и Многоцветни бонбони (Scatter), които носят от 120 до 48 000 игрови монети.

Свободните завъртания се активират, когато паднат три Scatter символа. Продължителността им е 10 превъртания. Също така тази опция може да бъде закупена с повишена ставка. В последния случай RTP ще бъде леко увеличен.

Juice Adventure от Playbro

Тази слот машина е представена на обществеността през 2022 г. Тя има средно ниво на волатилност, а нейният RTP достига стойност от 95%. Максимално за едно завъртане в слота комарджията може да спечели сумата до 100 милиона игрални монети.

При едно завъртане е позволено да се залага на сума от 10 до 20 000 кредита. Игралната зона на машината включва 4 барабана, разположени на 3 реда. Печеливши комбинации могат да бъдат създадени на базата на 81 печеливши линии.

Бонус функциите на машината са:

  • Повторни завъртания;
  • Freespins;
  • Wild и Scatter;
  • Каскадно падане на икони.

Череша, ябълка и лимон са евтините символи, които носят до 10 000 монети. Иконите със средна стойност са Портокал, Слива, Грозде и Диня, които носят до 20 000 монети в комбинации. Кутия с плодове е премиум икона, за комбинация с която потребителят получава до 100 000 монети.

Зареди още

Новини

Вандали посегнаха на дръвчето, засадено в памет на летеца Иван Сомлев

Published

on

Габровската областна организация на Съюза на ветераните от войните на България /СВВБ/, цитирана от Община Габрово, съобщи, че точно на Великден е било унищожено дръвчето, засаденото в центъра на града до паметната плоча на летеца Иван Сомлев.

Тази година по повод 80 години от героична гибел на летеца, в навечерието на деня на бойния му подвиг, по инициатива на местната организация на СВВБ със съдействието на Община Габрово и общинската фирма „Благоустрояване“, до паметната плоча на Сомлев в градската градина беше засадено дръвче от вида американски червен дъб.

„До края на април дръвчето за Сомлев се разлисти и всички му се радваха, за беда, точно на Великден, този символ на жива почит към летеца-изтребител беше намерен унищожен“, информира Христо Мандев от СВВБ.

„Габровската общественост трябва да знае, че на 16 април тази година делегация от габровската организация посети с. Замфирово, обл. Монтана, където е загинал Иван Сомлев с девиза „Моята смърт е нищо пред дълга към родината!”. Там жителите му са издигнали паметник, за да тачат паметта на габровския летец. В този ден, на площада сред селото се събра значително мнозинство местни хора, които дружелюбно посрещнаха габровци и заедно поднесоха венци и цветя пред паметника на Сомлев в края на селото. До паметника кметът на селото засади дръвче от лавровишна – символ на почит от местното население. Но там ще опазят дръвчето – за пример на младите хора!“, допълва още той.

Зареди още

Крими

Мелето в центъра на Габрово не е на етническа основа

Полицията призова гражданите да не се поддават на провокативни информации, разпространяващи се в социалните мрежи.

Published

on

Във връзка с инцидента от 2 май, при който две групи хора се сбиха, и придобил популярност в социалните мрежи, в габровската полиция бе извършена проверка. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е установено, че причина за сбиването не е омраза на етническа основа, а е вследствие на предходно познанство и влошени междуличностни отношения. Прегледани и анализирани са били и видеозаписи от камери.

Областна дирекция на МВР – Габрово приканва гражданите да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение.

От полицията припомнят, че на 2 май, около 20.30 часа, е получен сигнал за сбиване между две групи лица на ул.”Скобелевска“. На място незабавно бяха изпратени автопатрулни екипи, които установяват двама пострадали.

Същите бяха откарани за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като след прегледа са били освободени. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия бяха установени извършителите на деянието – пет лица на възраст между 13 и 18 години.

За случая своевременно е уведомена Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица