Свържи се с нас

Новини

Сняг в средата на април над Габрово

Published

on

Сняг заваля в средата на пролетния месец април над Габрово. Започналият снощи дъжд премина през нощта в снеговалеж, като на места успя да натрупа минимална снежна покривка.

Автомобилите рано тази сутрин, 15 април, осъмнаха с мокър сняг по себе си, който напомни на шофьорите за тръгналата си съвсем наскоро зима. Дървета и храсти, започнали да цъфтят и разлистват, също се оказаха покрити с тънка снежна покривка.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според прогнозата за времето днес, 15 април, от северозапад валежите над България ще спират, най-късно – в югоизточните райони. Облачността ще започне бързо да се разкъсва и намалява. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне до умерен.

Снеговалежите ще спрат, а след обяд и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималните температури ще бъдат между 9° и 14°. През нощта срещу четвъртък бързо ще се изясни навсякъде и в четвъртък ще бъде слънчево. Вятърът ще отслабне още и ще се ориентира от запад.

Сутринта ще е все още сравнително студено, но ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни. В петък и събота ще се задържи предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, по-значителни втория ден в следобедните часове, почти без валежи.

Вятърът ще е от запад-северозапад, слаб до умерен. Дневните температури в повечето райони ще надхвърлят 20°, на места ще достигат 25°-27°; ще се повишат и минималните.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

КНСБ – Габрово запознава ученици с техните права и задължения

Published

on

Днес, 30 март, екипът на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово се срещна с ученици от Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново, като част от националната образователна кампания „Моето първо работно място“ на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдиката на българските учители към КНСБ, осъществявайки се в партньорство с Министерството на образованието и науката от 2012 година насам.

Областният координатор на КНСБ Росица Йонкова запозна младежите с основните им трудови, социални и осигурителни права и задължения. Те от своя страна имаха възможност да получат експертни отговори на интересуващите ги въпроси свързани с работно време, отпуск, правила за прекратяване на трудов договор и други.

Особен интерес проявиха учениците, които вече имат опит на пазара на труда. През първия етап на кампанията бяха обучени в електронна среда класни ръководители и педагогически специалисти от областта, които да представят темите в часа на класа.

През втория етап Регионалният съвет на КНСБ – Габрово провежда обучение в училищата. Кампанията в областта се осъществява със съдействието на Регионалното управление на образованието – Габрово.

Посещенията в училищата продължават и през следващата седмица с втора среща в Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов” в град Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал за роден колоездач от състезание на Карибите

Published

on

Възпитаникът на габровския колоездачен клуб „Янтра – Исполин“, състезаващ се сега за за френския „Мартиг“, Мартин Маринов завоюва трето място и бронзов медал от 12-тото издание на състезанието „Критериум на област Ламентин“.

5-етапната надпревара се проведе на Карибите, от 23-ти до 27-ми март. Марти стъпи на почетната стълбичка в крайното класиране в групата на „бялата фланелка“ – състезатели до 23г. На старта застанаха общо 17 тима, с общо 102-ма колоездачи.

Трасето се оказа тежко за голяма част от тях и на финала след 5-тия етап пристигнаха само 57.

Мартин се класира 18-ти в генералното класиране и може да се похвали с великолепна 6-та позиция в 3-тия етап.

„Поздравления за Марти, за труда и упоритостта, за силата и енергията! Поздравления и за семейството му, които го подкрепят неизменно и му вдъхват вяра с любовта си!“, споделиха от КК „Янтра – Исполин“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Майстори на редки занаяти са герои във фотографския дневник на Росина Пенчева

Published

on

Визуалният артист Росина Пенчева запечатва в дигитален фотографски дневник моменти от посещенията си в работилници на майстори на редки занаяти. Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“, а фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“.

Росина представя шест артизани, развили своите умения в занаят, практикуван от не повече от десет майстори в страната. Изследването включва индивидуална фотоистория и текст за: 39-годишния майстор на суха каменна зидария Христо Тоцев; баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.); майстора лютиер Деян Денчев (49 г.); първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.); иконата на мутафчийството Христо Маринов (67 г.); 31-годишния книговезец и артист Стопан.

Целта на „Ръчно сътворено“ е да вдъхнови публиката да погледне към редките занаяти от нова перспектива, като търси възможностите за тяхното съхранение и изследва връзката им с устойчивия начин на живот.

Фотографията в „Ръчно сътворено“ представя съвременните артизани, но в дългосрочна перспектива тя остава като визуален архив за тях и тяхната дейност. Това са хора с уникални умения, които съхраняват, възраждат или привнасят занаяти, те правят връзката между поколенията и осъвременяват традицията, което ги превръща в наши живи човешки съкровища.

„Добре дошли сте при нас за среща с Росина Пенчева и артизаните от нейния фотографски дневник 31 март 2023 г., 17:30 ч., експозиция „Колю Фичето“, споделят от Исторически музей – Дряново.

Събитието се осъществява по повод Европейските дни на художествените занаяти. Координатор: РСО „Централна Стара планина“. Организатори: Община Дряново, Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица