Свържи се с нас

Новини

В Габрово създадоха организация за предстоящите празници

Published

on

Ръководството на Областната дирекция на МВР в Габрово съобщи, че е създадена необходимата организация за провеждането на предстоящите църковни празници – Цветница и Великден.

„Отправяме апел към всички граждани и жители на Областта, да останат по домовете си, заедно със своите семейства.“

Във връзка с обявеното извънредно положение в страната, тази година няма да бъде спазена църковната традиция за Цветница и в храмовете няма да се раздават върбови клонки. Обичайната за този християнски празник служба ще бъде извършена от църковните служители на 12 април (неделя) от 07:00 до 08:00 часа.

За да се предотврати евентуално предаване на зараза сред посетителите в църквите, свещниците ще бъдат изнесени пред храмовете, където желаещите могат да запалят своите свещички за здраве.

Пред храмовете ще се състоят и богослуженията за Великден. Онези от вас, които въпреки всичко решат да посетят службите, следва да спазват всички въведени мерки – да имат лични предпазни средства и да спазват социална дистанция поне от 1,5 м.

Църквите по селата ще останат затворени. Създадена е необходимата организация, както с органите на МВР, така и с общинските администрации. Към тях ще бъдат включени и доброволци.

През почивните дни ще се осъществява строг контрол на места, където обичайно при хубаво време се събират големи групи от хора. Контрол ще има и на пазарите.

Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ не приема посетители на своята територия, спазвайки забраната, въведена заради разпространението на Ковид – 19. Поради същата причина за неопределено време не функционират и обектите в МАИР „Боженци“, както и къщите за гости, които музеят стопанисва.

Обособените на входно-изходни артерии на областния град КПП-та, охранявани от служители на ОДМВР – Габрово, ще продължават да осъществяват контролно-пропускателен режим при съществуващите към момента условия. Предвижда се изграждане на допълнителни КПП.

„Призоваваме ви, да не предприемате пътувания, които не са належащи и не са свързани с основателни и неотложни причини, различни от необходимост от полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянен или настоящ адрес“, заявяват от ОДМВР – Габрово.

„Пожелаваме на вас и на вашите близки светли празници! Бъдете здрави! Останете вкъщи – спасете живот!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Бързи антигенни тестове ще се правят и в КОВИД-кабинета

Published

on

След разкриването на КОВИД-кабинет в Първа база на Диагностично – консултативен център – Габрово, освен преглед и консултация, пациентите ще имат възможността да бъдат тествани и с бързи антигенни тестове.

В тази връзка, Община Габрово ще закупи 500 антигенни комбинирани бързи тестове Covid-19 и грип А+В, част от които ще бъдат предоставени на ДКЦ – I, а останалите ще се използват за тестване на бездомните лица, настанени временно в общинско помещение.

Решението беше взето вчера, 26 ноември, след проведеното редовно заседание на Общински съвет – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Детската млечна кухня в Габрово продължава да работи

Published

on

Детската млечна кухня в Габрово ще продължи работата си с нормалната си ежедневна организация и в периода на действие на допълнителните противоепидемични мерки, който бяха наложени със заповед на министъра на образованието.

Тя предлага обедно меню за деца в три възрастови групи- малки /от 10 м. до 1 г./, преходни /от 1 г. до 1,5 г./ и големи /1,5 г.до 3 г./.

Менюто на млечната кухня в Габрово можете да следите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неделина Райчева: Научих се на работа в екип!

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, в която се обучват ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Габрово.

Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина. Ето какво отговори на три от въпросите в анкетата Неделина Райчева, ученичка от 11, „а“ клас, специалност „Производство на хлебни и сладкарски изделия“.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Научих, че в днешно време не е необходимо да имаш голям опит, важното е да имаш желание да се учиш и знания, които да превръщаш в умения с опитен професионалист до теб. Хората в Германия бяха отзивчиви и толерантни, и ни показаха какво означава да се работи в екип в една натоварена кухня – аз работих в кухнята в базата на Виталис, организацията, която ни осигури работните места.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Тя ми показа как да се усмихвам дори когато режа лук. Всъщност, разбирам, че и други съученици са го забелязали – в Германия работят с настроение и усмивка дори и в напрегнати ситуации.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Беше невероятно преживяване. Всеки, който има възможността да участва в подобен проект, трябва да го направи!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица