Свържи се с нас

Новини

Синдикатът на българските учители навърши 30 години

Published

on

По повод 160–та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности и организации, оставили своя отпечатък в живота на града.

Химна на Синдиката на българските учители (СБУ) , б.д.

През настоящата 2020 г. се навършват 135 години от основаването на учителското синдикално движение у нас и 30 години от учредяването на Синдиката на българските учители в България.

Синдикатът на българските учители (СБУ) е учреден през март 1990 година и се счита за правоприемник на учителското синдикално движение, сформирано през 1885 г. В съответствие с програмата и устава си Синдикатът отстоява трудовите, професионалните, социално-икономическите и синдикални права и интереси на своите членове. СБУ е основен член на най – голямото синдикално обединение у нас – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Свидетелство за дарение връчено на СБУ – Габрово от Национален музей на образованието, 18 май 2009 г.

През 2018 г. Олга Галенова, дългогодишен координатор на СБУ към КНСБ в регион Габрово, предаде в Държавен архив – Габрово документи от дейността на Синдиката. Те включват редица публикации в местния и централния печат по повод юбилейни чествания на СБУ, отразяване на годишнини и общонационални чествания на училища в Габровския регион и др., поздравителни адреси до СБУ – Габрово от Общини, синдикални организации, НМО, институции и др. по случай 20-годишнината на СБУ – Габрово и 115 години национално организирано синдикално движение, оптични дискови носители с доклади и анализи по въпроси на образователната политика и за извършване на дейности в сферата на образованието и др., оптични дискови носители, видео и аудиокасети с материали от заседания на СБУ, списък на синдикалните лидери, летопис на учителското синдикално движение и др., оптични дискови носители с материали от протестните митинги, учителски стачки и участия на учители в телевизионни предавания с коментари на стачните действия.

Още през 1884/1885 г. учителството в страната провежда стачки, заради тежкото си материално положение и нередовното изплащане на заплатите. Учредителният конгрес на Българския учителски съюз, проведен на 21 юли 1895 г., си поставя за цел премахването на материалната и моралната нищета и наложените ограничения на политическите права на учителството.

През 2007 г. се провежда най-масовият протест на учители в новата история на страната. Към този момент българското образование е в огромна криза, има рязък спад както в резултатите, така и в доверието към образователната система.

Снимка от Национален протестен митинг в София, 18 окт. 2007 г

На 15 май 2007 г. се провежда VII национална конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, където се взима решение за безсрочна национална ефективна стачка, като се координират всички учителски синдикати. Започват преговори с Министерството на образованието и Министерството на финансите, които не водят до резултати. На 15 септември се обявява национална едночасова предупредителна стачка, а от 24 септември – безсрочна национална стачка. Между 17 и 24 септември са организирани множество молебени за българското образование, автошествия и бдения. Основните искания са за поетапно 100% увеличение на учителските заплати, като се достигне 4,5 % от БВП на страната.

На десетия ден от началото в ефективните стачните действия са включени вече 82 % от заетите в системата. На 10 октомври Единният стачен комитет обявява, че процентът на стачкуващи е достигнал 96 %. По сведения на синдикалните организации в проведените на 11 и 18 октомври Национални протест-митинги в центъра на София взимат участие над 70 хил. души.

Снимка от протестни шествия на габровските учители по улиците на града по време на Голямата учителска стачка през 2007 г.

Ефективните стачни действия продължават до 4 ноември 2007 г. включително. В Габрово са проведени два молебена за българското образование, четири протестни митинга, две шествия, кръгла маса на тема „Българското образование – традиции и реформи”, концерт на Фолклорен ансамбъл „Габровче”, седянка в Основно училище „Ран Босилек”, предизборна среща с кандидатите за кмет на града и подписване на двустранно споразумение с всеки от тях по проблемите на реформата.

Габровските учители са взели участие в 10 телевизионни предавани и 25 пресконференции. За годините на своето съществуване Синдикатът на българските учители се утвърждава като авторитетна учителска организация и най-голямото в страната професионално обединение на работещите в средното образование. Материалът е подготвен за представяне на Кръгла маса, посветена на годишнината, която заради наложеното извънредно положение не се състоя.

Автор: Стефка Вуцова, главен експерт Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица