Свържи се с нас

Новини

Заседава Общинският оперативен щаб в Трявна

Published

on

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева свика днес извънредно заседание на Общинския оперативен щаб. Поводът са новите мерки, наложени със заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и решения, взети от Областния щаб.

снимка: Община Трявна

На заседанието присъстваха кметът на Община Трявна в качеството си на председател на щаба, зам.-кметът Марин Маринов, Михаил Минчев – главен специалист „ПБЗН“, председателят на Общински съвет Трявна Стефан Петров, кметът на кметство Плачковци Борислав Борисов, главен инспектор Станимир Петков – началник на РС „ПБЗН“, главен инспектор Николай Цанев – началник на РУ на МВР Трявна, д-р Татяна Станчева – управител на МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“, д-р Светла Модева – началник на ЦСМП – филиал Трявна и Веселин Иванов – управител на „Алекс“ ЕООД – една от фирмите, осъществяващи автобусен транспорт в общината.

снимка: Община Трявна

В рамките на заседанието членовете на Кризисния щаб обсъдиха заповедите, издадени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и предвидените мерки на територията на община Трявна.

Председателят на Общински съвет Стефан Петров увери, че кметът има пълната подкрепа на общинските съветници за решенията, които взима и всички издадени заповеди и препоръки.

снимка: Община Трявна

Гл. инспектор Николай Цанев подчерта, че за да се осъществяват пътувания в областни градове като Габрово и Велико Търново например, е необходимо да се издаде служебна бележка от работодател, за да се удостовери целта на пътуването.

Целта е безцелните пътувания да бъдат ограничени и преустановени. Към момента 10 души на територията на община Трявна са поставени под карантина, като днес се очаква да пристигнат още трима.

снимка: Община Трявна

Получена е информация, че в сряда в Трявна пристига още едно лице, което също ще бъде поставено под карантина. Автобусния транспорт се осъществява по новата схема, определена след обявяване на извънредното положение.

снимка: Община Трявна

Веселин Иванов информира, че в момента транспортната фирма работи на загуба, но се прави всичко възможно курсовете да продължат да се осъществяват. Той докладва, че след новите мерки в посока Трявна – Габрово пътуват около 7 човека на курс, а в посока Трявна – Плачковци – около 11 човека.

снимка: Община Трявна

Шофьорите са оборудвани с всички необходими предпазни средства и се осъществява дезинфекция на превозното средство преди всяко пътуване. Бяха обсъдени мерки за преустановяване на злоупотребите в хранителни магазини и заведения за хранене.

Получени са сигнали за продажба на непакетирани хранителни стоки и кафе в град Плачковци. В тази връзка проверките, осъществявани от отговорните органи, се затягат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Габровски майки даряват надежда“ и БЧК в подкрепа на нуждаещи се

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В края на месец май Български Червен кръст -Габрово, с подкрепата на доброволци от фейсбук група „Габровски майки даряват надежда”, осъществиха акция по предоставянето на хранителни продукти.

снимка: БЧК – Габрово

Храните са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане, на най-нуждаещите се лица на 240 уязвими граждани от Община Габрово, включени във втората допълнителна група на АСП (Агенция за социално подпомагане).

снимка: БЧК – Габрово

Доброволците от групата успяха за два дни да се организират в помощ на служителите от БЧК, като се включиха не само в разпределението и пакетирането на продуктите, а с личните си автомобили помогнаха за доставките им до домовете на нуждаещите се.

снимка: БЧК – Габрово

В рамките на кампанията бяха подготвени и раздадени хранителни пакети, които съдържат 16 вида продукти – брашно, спагети, говеждо в собствен сос, леща, гювеч, зелен фасул, лютеница, грах, домати консерва, говежди кюфтета в бял сос, херинга в доматен сос, пиле фрикасе, зрял фасул, конфитюр, олио и ориз.

Потребителите от различните групи получават различни като количество и видове хранителни продукти, определени от АСП.

снимка: БЧК – Габрово

В съответствие с указанията за противоепидемични мерки срещу коронавирус, изготвени от АСП, хранителните пакети се доставят до домовете на правоимащите лица или до социалните услуги и специализирани институции, в които те са настанени.

БЧК – Габрово изказа искрената си благодарност на групата „Габровски майки даряват надежда” и по-специално на всички дами и господа, които отделиха от времето си за да дарят надежда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изкуството е заразно, изложба в Галерия „Видима“

Published

on

Галерия Видима обяви, че възстановява официално изложбената си дейност. Тя ще стартира със закачливото заглавие „Изкуството е заразно”, една от най-важните изложби в културния календар, които всяка година организира, а именно ежегодната изложба на „Детски Арт Център Видима”, с преподавател Снежана Велчева.

По случай празника на детето 1-ви Юни, както повелява традицията, в галерия „Видима” ще бъдат изложени творбите на малките художници, рисувани през последната учебна година! Изкуството е заразно!

Заразни са ентусиазмът и усмивките, с които неуморно творят нашите талантливи деца! Заразна е неподправената доброта и алтруизъм, с които ни посрещат всеки ден! Заразна е светлината и ангелска чистота струяща от техните „платна”!

„Създалите се за всички нас неудобни обстоятелства, попречиха на плановете на школата да представи своите постоянно обновяващи се колекции от детски рисунки в други градове от страната и чужбина.

Сигурни сме, че тези пропуски ще бъдат наваксани във времето и отново ще имаме възможността да покоряваме сърцата на публиката по цялото земно кълбо. Въпреки ограниченията, които епидемичната обстановка ни беше наложила, нашите таланти развиваха своята дейност от вкъщи и имат много нови неща за показване!“, споделят от Галерия „Видима“.

Заповядайте на 3-ти юни, за да споделите радостта от тази изложба! Откриването на изложбата ще се случи под формата на вернисаж, за да бъде избегнато струпване на големи групи от хора. Това означава, че ще можете да разглеждате в периода от 14.00 ч. до 18.30 ч. в деня на откриването, както и всеки следващ работен ден в нормалното за галерията работно време.

Бъдете отговорни и спазвайте препоръчаните мерки за опазване на общественото здраве, призовават още от Галерията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Намалява броят на наетите през март

Published

on

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на март 2020 г. намаляват с 1.1 хил., или с 2.7%, спрямо края на декември 2019 г., като достигат 38.6 хиляди. Това сочат предварителните данни, оповестени днес от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

Спрямо края на първото тримесечие на 2019 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 27.2%, „Професионални дейности и научни изследвания“ – 15.3% и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – с 12.7%.

Увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“ – с 31.2% и „Строителство“ – с 20.9%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 49.9% и 10.9%.

В края на март 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“ а най-голямо увеличение – в „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица