Свържи се с нас

Новини

Заседава Общинският оперативен щаб в Трявна

Published

on

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева свика днес извънредно заседание на Общинския оперативен щаб. Поводът са новите мерки, наложени със заповед на Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и решения, взети от Областния щаб.

снимка: Община Трявна

На заседанието присъстваха кметът на Община Трявна в качеството си на председател на щаба, зам.-кметът Марин Маринов, Михаил Минчев – главен специалист „ПБЗН“, председателят на Общински съвет Трявна Стефан Петров, кметът на кметство Плачковци Борислав Борисов, главен инспектор Станимир Петков – началник на РС „ПБЗН“, главен инспектор Николай Цанев – началник на РУ на МВР Трявна, д-р Татяна Станчева – управител на МБАЛ „Д-р Теодосий Витанов“, д-р Светла Модева – началник на ЦСМП – филиал Трявна и Веселин Иванов – управител на „Алекс“ ЕООД – една от фирмите, осъществяващи автобусен транспорт в общината.

снимка: Община Трявна

В рамките на заседанието членовете на Кризисния щаб обсъдиха заповедите, издадени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и предвидените мерки на територията на община Трявна.

Председателят на Общински съвет Стефан Петров увери, че кметът има пълната подкрепа на общинските съветници за решенията, които взима и всички издадени заповеди и препоръки.

снимка: Община Трявна

Гл. инспектор Николай Цанев подчерта, че за да се осъществяват пътувания в областни градове като Габрово и Велико Търново например, е необходимо да се издаде служебна бележка от работодател, за да се удостовери целта на пътуването.

Целта е безцелните пътувания да бъдат ограничени и преустановени. Към момента 10 души на територията на община Трявна са поставени под карантина, като днес се очаква да пристигнат още трима.

снимка: Община Трявна

Получена е информация, че в сряда в Трявна пристига още едно лице, което също ще бъде поставено под карантина. Автобусния транспорт се осъществява по новата схема, определена след обявяване на извънредното положение.

снимка: Община Трявна

Веселин Иванов информира, че в момента транспортната фирма работи на загуба, но се прави всичко възможно курсовете да продължат да се осъществяват. Той докладва, че след новите мерки в посока Трявна – Габрово пътуват около 7 човека на курс, а в посока Трявна – Плачковци – около 11 човека.

снимка: Община Трявна

Шофьорите са оборудвани с всички необходими предпазни средства и се осъществява дезинфекция на превозното средство преди всяко пътуване. Бяха обсъдени мерки за преустановяване на злоупотребите в хранителни магазини и заведения за хранене.

Получени са сигнали за продажба на непакетирани хранителни стоки и кафе в град Плачковци. В тази връзка проверките, осъществявани от отговорните органи, се затягат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Галерия Видима започва годината с изложба на Христо Бозуков

Published

on

За пръв път пред севлиевска публика ще покаже свои творби пловдивският художник Христо Бозуков, един от най-ярките представители на новото поколение български художници.

„Това, което прави Христо Бозуков интересен за публиката е не само неговото изкуство като краен продукт, а самия подход на художника към творческия процес. Той има свое разбиране за излагането на картините в една изложба. За него галериите са като свещени места. Той рисува специално за всяко пространство, така както го е усетил лично. Всичко трябва да е чисто ново, непоказано, с нотка на загадка и изненада“, казва за автора Джей Хaуари, негов мениджър и партньор в живота, който работи на свободна практика по арт проекти в Нидерландия.

В творчеството си Христо Бозуков е воден най-вече от вътрешното си чувство за красота. В картините му няма нищо фалшиво, нищо изкуствено, нищо излишно. За него всеки елемент от картината е парченце от една естествена, неподправена, искрена и наивна истина за любовта. Той инвестира творческата си енергия, така че да ни подари една чистота на чувствата, която единствено може да ни направи по-добри, по-силни и по-уверени в себе си и в любовта.

Като всяка негова проява, и изложбата в галерия Видима ще бъде много интригуваща, прогнозира управителят на галерията Сава Христов.

С провокативното заглавие „Home Office with assistant“, породено от поредния „локдаун“, се обхваща един период от изминалата година, който съчетава в себе си двете крайности на оцеляване и съзидание.

Пандемията заварва автора и неговата муза в чужбина, те прекарват последните месеци заедно, като съчетават служебните и лични ангажименти без да напускат рамките на романтичната изолация на своя дом.

Изложбата се открива на 26 януари 2021 г. в 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тревненски хотелиер дари средства за обзавеждането на тематични стаи в градините

Published

on

Управителят на хотел „Калина Палас“ в Трявна Валентин Йосифов дари средства на трите детски градини в общината за обзавеждане на тематични стаи.

На 26 септември миналата година Валентин Йосифов отпразнува своя 70-годишен юбилей. Към своите гости той бе отправил предложение средствата за подарък да бъдат поставени в специално предвидена кутия.

Събрани бяха 8 050 лева, разпределени между детските градини „Светлина“ и „Калина“ в Трявна, и Детска градина „Осми март“ в Плачковци.

В ДГ „Калина“ е обзаведена стая по изобразително изкуство с 3 специални маси, 21 стола, арт секция и стативи за рисуване. За ДГ „Светлина“ са закупени детски съоръжения за игра на открито, които ще бъдат монтирани в двора на детската градина през пролетта.

С дарените за ДГ „Осми март“ в Плачковци е закупено цялостно обзавеждане за занималнята: 2 къта по интереси – лекарски кабинет и фризьорски салон, 4 многофункционални маси, 2 модулни секции, холна маса с фотьойли и детско диванче.

Вчера, 18-ти януари, кметът на община Трявна Силвия Кръстева връчи на Валентин Йосифов благодарствен адрес като го поздрави за ценния дарителски жест и добрия личен пример.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над 3 500 човека смениха лекаря си през декември

Published

on

В област Габрово 3 506 здравноосигурени граждани използваха правото да сменят общопрактикуващия си лекар, показа приключилата обработка на регистрационните форми, постъпили през декември в РЗОК Габрово.

Записаните при нов общопрактикуващ лекар в община Габрово са 2 559. Броят им е значително по-висок от предходни периоди, защото през декември две лекарски практики прекратиха работа.

670 от здравноосигурените жители на община Севлиево се възползваха от правото си на нов избор. Данните за община Трявна показват, че здравноосигурените лица, направили промяна в избора си са 134 от фигуриращите в лекарските списъци. И в двете общини тези цифри са обичайните за период за смяна.

За община Дряново, числата сочат, че през декември 2020г., са гласували доверие на нов общопрактикуващ лекар 143 осигурени. И тук, както в Габрово, са повече от предходните юни и декември, вероятно, защото и в Дряново, през септември беше преустановена дейността на една практика.

Следващият период, през който здравноосигурените граждани ще могат по свое желание да сменят лекаря си е юни 2021 г.. Извън регламентираните срокове за това, промяна може да се осъществява при промяна на адреса от едно населено място в друго или при трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си.

Когато лекарят е прекратил практиката си и договора си с РЗОК, пациентите могат да изберат нов лекар веднага, без да изчакват периодите за смяна и без да подават специална молба.

На сайта на Националната здравноосигурителна каса, в секцията „Услуги за граждани“ функционира електронна справка, чрез която всеки може лесно да провери кой е неговия общопрактикуващ лекар, както и да види адреса и телефона на практиката, които лекарят е обявил в РЗОК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица