Свържи се с нас

Култура

Проект „Габрово – индустрия за нова градска култура” беше подписан днес

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от зам.-министъра Лиляна Павлова и зам.-кмета на Габрово Климент Кунев, официално беше подписан проектът „Габрово – индустрия за нова градска култура”. Той е на стойност 526 243,60 лева, партньор по проекта е Народно Читалище „Габрово 2002”, а периодът за изпълнението му – 24 месеца.

Проектът има за цел да развие, обнови и обогати културния живот в града, да насърчи нестандартните изяви, разчупи мисленето и превърне Габрово в „град – индустрия” за хумористично изкуство и нова градска култура. Тя обаче ще отразява местната културна специфика и светоусещане, бит и философия.

Проектът ще обогати и разшири габровския карнавал с редица изяви, които ще го предшестват и „подгряват”. Ще бъдат организирани различни работилници, които ще обхващат сценични изкуства като клоунада, танц, площадни изкуства, stand up comedy и др., изработка за маски и костюми, визуални изкуства, фотография, визуални комуникации и журналистика. Работилниците ще функционират на принципа на взаимоучителната метода, въведена за първи път в Габрово, в изграденото от Васил Априлов първо светско училище. Всяка година участниците ще се подновяват с 50%, а останалите 50% ще играят ролята на обучители.

Работилниците ще бъдат отворени към широк кръг от хора, желаещи да се включат както в обучението, така и в промотирането на публичните изяви. Предвижда се готовите продукти на всяка от работилниците да бъдат представени с отделни събития в четири габровски квартала – Младост, Бичкинята, Падало и кв. Етъра., което има за цел да децентрализира културните дейности като цяло, да ги отведе при хората и включи в тях младежите и жителите на кварталите.

В рамките на проекта ще бъде осъществен и Първоаприлски празник на стършела, чието провеждане и организиране ще изяви уменията на участниците в работилниците.

Проектът предвижда и някои дребномащабни инфраструктурни дейности, по които ще бъде оформена художествено южната фасада на Дома на Хумора. Ще бъде изградено и мобилно многофункционално експозиционно съоръжение – „Спирката”, което ще може да приема различни форми и ще разполага с озвучаване и осветление.

Карнавалното шествие ще бъде подпомогнато чрез аудио-визуално представяне на карнавалните картини с помощта на мобилно озвучаване, което от своя страна ще допринесе за по-ефектно възприемане на хумора в тях. Проектът предвижда 6 броя озвучителни системи и амфитеатрална трибуна с 200 седящи места.

Култура

Представят „Книга за щастието“ в РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

Тази сряда, 21 февруари, от 17.30 часа ще се състои първото представяне за Габрово на „Книга за щастието“, чийто автор е Владимир Дръндаревски. Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Книгата е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Това е първата книга, която дава точните понятия, свързани с щастието, развива уникална, пълномащабна теория, разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното – дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието.

Тази книга ще ви помогне да се определите, да се замисляте постоянно, да тренирате мисълта си, съзнанието, душата и сърцето си в посока само и единствено на намиране на пътя към вашето постоянно, бъдещо спокойствие, хармония и лично щастие.

Ако искате да чуете нещо ново, свежо, стойностно и различно, нещо което да ви помогне да тръгнете по нов път във вашия живот. Ако искате да се усещате винаги в попътен вятър към вашите спокойствие, хармония и лично щастие, то на тази среща ще получите начални напътствия и ориентири, с които след като прочетете книгата, ще имате нов поглед, постоянен устрем, свежи сили и възможности, да генерирате постоянно енергия в посока само и единствено на вашето лично щастие.

Заповядайте, за да проверите себе си и да се уверите вървите ли в тази посока или леко сте се заблудили и отклонили от правилния път към щастието!

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Култура

Графика на Валентин Стефанов е акцент на месеца в Галерията

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” представя графичната творба на Валентин Стефанов „Откритие III” като акцент за месец февруари. Богатата графична колекция на музея предлага представителна извадка от най-активните и водещи имена в българското графично изкуство.

Фокусът на рубриката да представя произведения, които рядко участват в експозиционните концепции дава възможност от една страна за по- задълбоченото проучване на галерийния фонд, а от друга да приведе във вниманието на публиката малко познати автори.

Творбата „Откритие III” изпълнена в авторова техника е абстрактна, създадена през 1988 година и напълно носеща характера на съответното десетилетие. Развиването на качествено нови теми и подходи в българското изкуство в края на 80-те години важи с пълна сила и за графиката.

Модерният и смел подход при изграждането на „Откритие III”, динамичната линия в горната част, съпоставена със статиката в долната не носят еклектика, а оформят хармонична композиция. Творбата въздейства и чрез чудесно овладяна технология, прецизен отпечатък и фини акценти.

Постигната е висока естетическа проба и съвременно звучене. От наситено черно до контраста с чисто бяло и множеството степени на сивото, създават сложната и богата структура на произведението. Всички любители на графиката могат да се срещнат с „Откритие III” на Валентин Стефанов до края на месец февруари 2024 в ХГ “Христо Цокев”.

Автор: д-р Деян Боев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица