Свържи се с нас

Новини

Кметът обеща да защити искания на хората по въпроса с винетките

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова обеща, че ще защити справедливите искания на хората, живеещи в отдалечения от центъра квартал „Войново“, както и на други райони, чието придвижване с автомобил до града или от един краен квартал до друг да се осъществява без винетка.

„Аз, като кмет, ще предприема действия, които ще бъдат в посока да защитя интересите и справедливи искания на всички, които живеят на територията на община Габрово“, каза пред журналисти стопанинът на Габрово, която коментира въпроса.

По думите на Таня Христова необходимо е да се направи изключително детайлен анализ, тъй като, ако до скоро се говореше за един или два квартала, сега ситуацията е много по-комплексна. Ще трябва да се отчетат възможностите и да се прецени ограничението на гражданите да ползват достъп до града само по републиканска пътна мрежа или наличие на алтернативен път.

„Нужно е да проведем, а и ще настоявам за срещи с немалко институции. Ако се наложи ще искам и среща с премиера на държавата, за да може наистина правомощията и справедливостта да бъде с еднакъв характер по отношение на всички. Прилагането на ограничения или облекчения да бъде базирано на справедлив и еднакъв принцип“, допълни още Христова.

Габровският кмет информира, че вече е започнал изготвянето на такъв анализ, за да може да се яви подготвен пред институциите. В процес на съставяне е писмо, което ще бъде изпратено до Националното сдружение на общините в България, министъра на Регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и министър – председателя Бойко Борисов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Целта е в създадената ситуация, в която има много питания от страна на гражданите, голяма част от които справедливи, да се намери устойчиво решение за всички. „Защото правото да преминаваме или да си поискаме пътищата да станат общински, и да бъдат ангажимент за общинска поддръжка, означава гражданите да бъдат освободени от съответните видове такси. Но всички ние като граждани трябва да знаем, че това натоварва Общината с изключително тежки ангажименти да се поддържа съответната мрежа“, поясни още Таня Христова, като за това посочи, че ще трябва да се „отвоюват“ средства, в зависимост от варианта, който ще бъде най-добър за всички.

„Поддръжката на тази пътна мрежа е сериозен финансов ангажимент. Тя включва много компоненти – снегопочистване, поддържане и развитие на състоянието на мрежата, поддържането на канавки и зеленина. Това е един огромен ресурс. В момента правим анализ. Ще видим каква е като километри мрежата и респективно ще направим предварителни разчети за разходите, за които ще настояваме за финансова подкрепа“, допълни още кметът.

Таня Христова сподели, че една от обсъжданите идеи е размерът на ТОЛ-таксите от тежкотоварните автомобили, които се движат по общинската пътна мрежа, да бъдат насочени към Общината.

„Едно е да искаме да бъдем освободени от даден вид такса, друго е наред с това да очакваме справедливо тези пътища да бъдат в добро състояние и безопасни за използване“, коментира Христова.

Според нея е право на всеки гражданин да иска и да предлага, а право и най-вече задължение е на институциите да намерят най-доброто и справедливо решение, за да има баланс между очакванията, възможностите и развитието на тези задължителни дейности.

Пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова не отрече, че проблемът на гражданите от квартал „Войново“ е отсега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Новини

Силен уикенд за състезателите на ШК „Орловец“ – 5 престижни места и 3 медала

Published

on

Злато, два сребърни медала и престижно първо място при сеньорите за състезателите на Шахматен клуб „Орловец“-Габрово от шахматен турнир Павликяни.

С 5 от 7 възможни точки габровецът Христо Христов се класира първи при сеньорите и втори в генералното класиране в Петия открит шахматен турнир „Павликяни“, който се проведе в неделя в Павликени.

В същия турнир Михаил Панайотов спечели сребърен медал при 12-годишните.

В Петия детски шахматен турнир „Павликяни“ за деца до 15 години Кристиян Василев грабна златото при 9-годишните с 4 от 5 точки, а Росен Нанев – сребърен медал при 11-годишните също с 4 от 5 точки.

Достойно беше представянето и на 7-годишния Иван Екимов в 14-тия шахматен турнир „Тракийско конче“, който се проведе в Стара Загора.

Иван постигна 5 от 7 точки и се нареди пети с равен брой точки с третия в класирането.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица