Свържи се с нас

Новини

Кметът обеща да защити искания на хората по въпроса с винетките

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова обеща, че ще защити справедливите искания на хората, живеещи в отдалечения от центъра квартал „Войново“, както и на други райони, чието придвижване с автомобил до града или от един краен квартал до друг да се осъществява без винетка.

„Аз, като кмет, ще предприема действия, които ще бъдат в посока да защитя интересите и справедливи искания на всички, които живеят на територията на община Габрово“, каза пред журналисти стопанинът на Габрово, която коментира въпроса.

По думите на Таня Христова необходимо е да се направи изключително детайлен анализ, тъй като, ако до скоро се говореше за един или два квартала, сега ситуацията е много по-комплексна. Ще трябва да се отчетат възможностите и да се прецени ограничението на гражданите да ползват достъп до града само по републиканска пътна мрежа или наличие на алтернативен път.

„Нужно е да проведем, а и ще настоявам за срещи с немалко институции. Ако се наложи ще искам и среща с премиера на държавата, за да може наистина правомощията и справедливостта да бъде с еднакъв характер по отношение на всички. Прилагането на ограничения или облекчения да бъде базирано на справедлив и еднакъв принцип“, допълни още Христова.

Габровският кмет информира, че вече е започнал изготвянето на такъв анализ, за да може да се яви подготвен пред институциите. В процес на съставяне е писмо, което ще бъде изпратено до Националното сдружение на общините в България, министъра на Регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и министър – председателя Бойко Борисов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Целта е в създадената ситуация, в която има много питания от страна на гражданите, голяма част от които справедливи, да се намери устойчиво решение за всички. „Защото правото да преминаваме или да си поискаме пътищата да станат общински, и да бъдат ангажимент за общинска поддръжка, означава гражданите да бъдат освободени от съответните видове такси. Но всички ние като граждани трябва да знаем, че това натоварва Общината с изключително тежки ангажименти да се поддържа съответната мрежа“, поясни още Таня Христова, като за това посочи, че ще трябва да се „отвоюват“ средства, в зависимост от варианта, който ще бъде най-добър за всички.

„Поддръжката на тази пътна мрежа е сериозен финансов ангажимент. Тя включва много компоненти – снегопочистване, поддържане и развитие на състоянието на мрежата, поддържането на канавки и зеленина. Това е един огромен ресурс. В момента правим анализ. Ще видим каква е като километри мрежата и респективно ще направим предварителни разчети за разходите, за които ще настояваме за финансова подкрепа“, допълни още кметът.

Таня Христова сподели, че една от обсъжданите идеи е размерът на ТОЛ-таксите от тежкотоварните автомобили, които се движат по общинската пътна мрежа, да бъдат насочени към Общината.

„Едно е да искаме да бъдем освободени от даден вид такса, друго е наред с това да очакваме справедливо тези пътища да бъдат в добро състояние и безопасни за използване“, коментира Христова.

Според нея е право на всеки гражданин да иска и да предлага, а право и най-вече задължение е на институциите да намерят най-доброто и справедливо решение, за да има баланс между очакванията, възможностите и развитието на тези задължителни дейности.

Пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова не отрече, че проблемът на гражданите от квартал „Войново“ е отсега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица