Свържи се с нас

Новини

Кметът обеща да защити искания на хората по въпроса с винетките

Published

on

Кметът на Габрово Таня Христова обеща, че ще защити справедливите искания на хората, живеещи в отдалечения от центъра квартал „Войново“, както и на други райони, чието придвижване с автомобил до града или от един краен квартал до друг да се осъществява без винетка.

„Аз, като кмет, ще предприема действия, които ще бъдат в посока да защитя интересите и справедливи искания на всички, които живеят на територията на община Габрово“, каза пред журналисти стопанинът на Габрово, която коментира въпроса.

По думите на Таня Христова необходимо е да се направи изключително детайлен анализ, тъй като, ако до скоро се говореше за един или два квартала, сега ситуацията е много по-комплексна. Ще трябва да се отчетат възможностите и да се прецени ограничението на гражданите да ползват достъп до града само по републиканска пътна мрежа или наличие на алтернативен път.

„Нужно е да проведем, а и ще настоявам за срещи с немалко институции. Ако се наложи ще искам и среща с премиера на държавата, за да може наистина правомощията и справедливостта да бъде с еднакъв характер по отношение на всички. Прилагането на ограничения или облекчения да бъде базирано на справедлив и еднакъв принцип“, допълни още Христова.

Габровският кмет информира, че вече е започнал изготвянето на такъв анализ, за да може да се яви подготвен пред институциите. В процес на съставяне е писмо, което ще бъде изпратено до Националното сдружение на общините в България, министъра на Регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и министър – председателя Бойко Борисов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Целта е в създадената ситуация, в която има много питания от страна на гражданите, голяма част от които справедливи, да се намери устойчиво решение за всички. „Защото правото да преминаваме или да си поискаме пътищата да станат общински, и да бъдат ангажимент за общинска поддръжка, означава гражданите да бъдат освободени от съответните видове такси. Но всички ние като граждани трябва да знаем, че това натоварва Общината с изключително тежки ангажименти да се поддържа съответната мрежа“, поясни още Таня Христова, като за това посочи, че ще трябва да се „отвоюват“ средства, в зависимост от варианта, който ще бъде най-добър за всички.

„Поддръжката на тази пътна мрежа е сериозен финансов ангажимент. Тя включва много компоненти – снегопочистване, поддържане и развитие на състоянието на мрежата, поддържането на канавки и зеленина. Това е един огромен ресурс. В момента правим анализ. Ще видим каква е като километри мрежата и респективно ще направим предварителни разчети за разходите, за които ще настояваме за финансова подкрепа“, допълни още кметът.

Таня Христова сподели, че една от обсъжданите идеи е размерът на ТОЛ-таксите от тежкотоварните автомобили, които се движат по общинската пътна мрежа, да бъдат насочени към Общината.

„Едно е да искаме да бъдем освободени от даден вид такса, друго е наред с това да очакваме справедливо тези пътища да бъдат в добро състояние и безопасни за използване“, коментира Христова.

Според нея е право на всеки гражданин да иска и да предлага, а право и най-вече задължение е на институциите да намерят най-доброто и справедливо решение, за да има баланс между очакванията, възможностите и развитието на тези задължителни дейности.

Пред местните медии кметът на Габрово Таня Христова не отрече, че проблемът на гражданите от квартал „Войново“ е отсега.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Габровецът Иван Златин участва в създаването и приемането на първата българска конституция

Published

on

Снимка: Държавен архив – Габрово

Иван Пенчов Златин (1843-1927 г.), родом от Габрово, е една от активните и значими общесвено-политически фигури през втората половина на XIX век.

Роден e в семейство на търговец. Завършва класно училище при Хр. Костович и Тодор Бурмов. Впоследствие е един от крупните търговци в региона. Освен това той постепенно се превръща и в изявен общественик. В средата на 60-те години на XIX век е избран за училищен настоятел и касиер. Тази длъжност изпълнява до 1877 г.

Златин има съществен принос за превръщането на Габровското главно училище в пълна гимназия. През 1872 г. дори отваря ученически пансион. Близък приятел и сподвижник на войводата, от Априлското въстание, Цанко Дюстабанов. С него са избрани в Габровския градски съвет през 1873-1874 г. През 1875 г. градският съвет прераства в казалийски смесен съвет, а Златин става негов касиер. В същото време е председател на читалището и надзорник на ученическия мъжки пансион. След Априлското въстание е арестуван от турските власти, заедно с учителите от града.

Член е на първия комитет за гражданско управление в Габрово (1877 година).

През 1878 г. е избран за председател на Габровския градски общински съвет. От следващата година е назначен за председател на Габровския окръжен съд.

През 80-те години на XIX век се премества в столицата София и се заема с големи икономически проекти. Сродява се с търговската фамилия Арие от гр. Самоков. През 90-те години на XIX век основава ново командитно дружество „Ив. П. Златин & Сие“ с капитал от 2 млн. лв. В него, заедно със сина си Никола Златин са съдружници и притежават общ дял от 30%. Основател и главен акционер на първата книжна фабрика в Княжество България.

Главен акционер и член на Управителния съвет на предприятието за построяване на жп линиите Роман-Плевен-Шумен и Радомир-Кюстендил-границата. Това са едни от най-мащабните проекти по това време.

Председател на Софийската търговско-индустриална камара 1902-1904 г. Основател на Съюза на индустриалците в България.

В Учредителното събрание от 1879 г., което приема Търновската конституция, той участва „по звание“. Избран за депутат в IV ОНС от Габровска избирателна околия.

Деец на Либералната партия в Габрово след държавния преврат от април 1881 г.

Умира в София през 1927 г.

В спомените на съвременниците си, Иван Златин е описан като човек, който изключително съвестно и отговорно изпълнява своите професионални и обществени задължения. Д-р Петър Цончев го определя като “голям габровец”.

ИЗТОЧНИЦИ:
Цончев, П. Из общественото и културно минало на Габрово – Исторически приноси, 1996, с. 399, 739-741.
Палангурски, М. Учредителите. Участниците в Учредителното народно събрание в Търново 10.II. – 16.IV.1879 г. Енциклопедичен справочник. София, 2014, с. 125-126.
Славейков П. Р., Габровското училище и неговите първи попечители. Цариград, 1866, с. 48.
Априловски свод. Автор-съставител Петрана Колева. С., 2009, с. 234-235.

Автор: Иван Христов,
старши експерт в отдел „Култура и туризъм“ в Община Габрово.

* Публикацията е част от инициативата на Община Габрово и Държавен архив – Габрово за представяне на известни габровци, участници в обществено-политическия живот на Габрово и България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Дървари „оглозгаха“ чужда гора и я разпродадоха

Published

on

Двама мъже от севлиевското село Столът бяха арестувани, заради незаконен добив на дървесина.

Вчера, 8 април, във връзка със специализирана полицейска операция за противодействие на закононарушения, свързани с незаконен добив, транспортиране и съхранение на дървесина, служители на севлиевската полиция и РДГ – Велико Търново, извършили съвместна проверка в частна горска територия, попадаща в землището на село Столът.

В два от проверяваните имоти, за които нямало издадено позволително за сеч били установени отсечени общо 26 дървета, немаркирани с контролна горска марка в основата на пъна.

В резултат на оперативно-издирвателните мероприятия и процесуално-следствени действия, органите на реда установили двама мъже – на 28 и 30 години, жители на село Столът, за които били налице данни, че на 7 април добили незаконно дървесината от двата имота, и в последствие я продали на различни жители от същото село.

На местопроизшествието бил извършен оглед и образувано досъдебно производство Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово продължава да набира доброволци в борбата с коронавируса

Published

on

„Заедно ще се справим!“ – този надпис виждаме навсякъде и знаем, че е точно така. Защото усещаме как заедно сме по-силни, по-организирани, по-добри!

Община Габрово продължава да набира доброволци, които да извършват различни дейности, в подкрепа изпълнението на мерките срещу коронавируса.

Това може да бъде доставка на храна за възрастни, самотни или трудно подвижни хора, чрез социалните услуги, които организирахме. Може да бъде пазаруване вместо тях или хората, поставени под карантина, и доставяне на хранителни продукти, лекарства и стоки от първа необходимост.

Може да е подпомагане на дейностите по предотвратяване струпването на хора, разпространение на плакати с важна информация или други дейности, за които все още не подозираме, или пък в които вие лично сте добри.

Живеем в дни, които ще останат в историята на света, страната ни, града ни и в нашата лична семейна история едновременно. Те ни накараха да пренаредим и преосмислим много неща – дни, след които ще бъдем по-сплотени и по-добри.

Заедно можем да преминем през това предизвикателство по-лесно и да излезем по-близки и свързани от когато и да било.

За да се включите като доброволец, попълнете eлектронното заявление, позвънете на тел.: 0882442253 или изпратете данните си на e-mail: dobrovolci@gabrovo.bg, като посочите вашите три имена, настоящ адрес и телефон за връзка.

Търсят се млади и активни хора над 18 години, които ще бъдат ангажирани при необходимост. Те ще бъдат обезпечени с предпазни средства и баджове за легитимация, а ГИС системата на Община Габрово ще дава на координаторите информация в реално време за нуждата от помощ и най-близо намиращите се доброволци, които могат да се отзоват.

Заявление
Права и задължения на доброволците
Етични правила

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица