Свържи се с нас

Новини

Зъболекарите в областта подписаха договорите си с РЗОК – Габрово

Published

on

През тази година, 94 зъболекари от индивидуални и групови практики ще се грижат за здравноосигурени пациенти от област Габрово по 84 сключени договора с РЗОК.

В община Габрово денталните лекари, които ще работят с РЗОК са 60, в Севлиево – 15, в Трявна – 12 и в Дряново – 7.

Лекарите по дентална медицина, сключили договор с РЗОК са със 7 по-малко спрямо 2019-та.

Дейностите, включени в пакета за първична дентална помощ, заплащан напълно или частично от НЗОК за лица над 18г., са следните: 1 преглед /+1 за бременни/ и до три дейности /пломба с амалгама или химичен композит и\или изваждане на зъб, вкл. упойката/ в рамките на календарната година.

Няма промени в цената, която доплащат пациентите. За прегледа здравноосигурените доплащат 1,80лв., а за другите две дейности – по 4 лв.., като за всяко посещение при лекаря по дентална медицина се заплаща и потребителска такса, освен ако пациентът не е освободен по закон от нея.

Всички деца до 18-годишна възраст ползват през 2020 г. по линия на здравната каса следните видове дентални дейности: обстоен преглед за установяване на зъбен статус; вадене на временен зъб: вадене на постоянен зъб; пломба с амалгама или химичен композит; лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб (вкл. всички дейности без пломбата); лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб (вкл. всички дейности без пломбата).

Децата имат право да ползват в рамките на осигурявания от здравната каса пакет първична дентална помощ 1 обстоен преглед и 4 от изброените лечебни дейности за 2020-та г., но не повече от 2 лечения на пулпит или периодонтит на постоянен зъб.

Пломбата и изваждането на временен или постоянен зъб са безплатни за пациентите под 18г. възраст, а за останалите дейности има доплащане, съответно – 1,80 лв. за преглед, 4,70 лв. за лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб и 12,30 за лечение на пулпит или периодонтит на постоянен зъб.

НЗОК заплаща и до две дейности по възстановяване функцията на дъвкателния апарат с цяла плакова зъбна протеза при обеззъбени лица (съответно по една за горна и долна челюст) в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години.

Дейността може да се ползва при необходимост от всички здравноосигурени лица, независимо от възрастта. Заплащането от здравната каса не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й.

Секторната рентгенография на зъби и ортопантомографията се заплащат от НЗОК, когато са назначени с направление за медико-диагностична дейност от изпълнител на извънболнична дентална помощ и са извършени в лечебно заведение, подписало договор за това. Такъв договор с РЗОК Габрово е сключила практика на територията на Дряново.

Здравноосигурените лица могат свободно да се обръщат към лекар по дентална медицина по свой избор за всяка от договорените дейности.

За да ползват договорената дентална помощ гражданите трябва да са с непрекъснати здравноосигурителните права и да представят валидна здравноосигурителна книжка на избрания лекар по дентална медицина.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на Габрово

Published

on

Андрей Николов е новият заместник – областен управител на област Габрово, съобщиха от областната администрация.

Той беше представен пред екипа на администрацията от областния управител Кристина Сидорова.

Андрей Николов е назначен със Заповед на служебния министър – председателя от 12 август 2022 г. Той приема поста от Ивелин Стоянов, който благодари на екипа за професионализма и добрия синхрон в съвместната работата. На новия екип той пожела успех.

„Приех тази отговорна длъжност с нужния респект и готовност да продължим добрите практики в управлението“, заяви Андрей Николов и допълни, че начело с областния управител ще направят необходимото за добрата организация за прозрачното провеждане на изборите на 2 октомври.

Андрей Николов е магистър по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Работил е в частния сектор в управлението на финансовите и нефинансовите междуфирмени отношения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

РЗИ – Габрово с проверки по спазването на противоепидемичните мерки

Published

on

Регионалната здравна инспекция в Габрово отново напомня на всички граждани на територията на област Габрово, че със заповед на министъра на здравеопазването за периода от 11 до 18 август са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

В изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, РЗИ – Габрово извършва засилени проверки по спазването на противоепидемичните мерки.

Във фокуса на извършвания контрол попадат: лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт: релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси, и прилежащите им спирки и станции на закрито.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока към Трявна, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Габрово бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица