Свържи се с нас

Новини

С ремонта на яз.“Синкевица“ ще се контролира нивото на водата

Published

on

Започват строително – ремонтните работи по превенцията и управлението на риска от наводнения на язовир „Синкевица“.

Предвидена е рехабилитация на язовирната стена и съоръженията към нея, с което ще се удължи експлоатационният живот и ще се подобри техническото им състояние, информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Дейностите са по проект за рехабилитация на язовир „Синкевица“ и съоръженията към него, находящ се в квартал „Славовци“, който беше официално представен в присъствието на общинския екип, фирмите изпълнители, представители на институции, ангажирани с темата, общински съветници и граждани.

снимка: Община Габрово

По думите на ръководителя на проекта инж. Мария Стоева с цялостния ремонт ще се увеличи надеждността и устойчивостта на язовирната стена и преливника, също ще се заздрави водният и сухият откос.

„По проекта ще бъде изградена контролно-измервателна система за наблюдение в реално време на язовирната стена и водохранилището – такава в момента липсва. Ще монтираме и чугунена вертикална рейка на водовземната кула за визуално наблюдение на водното ниво в язовира“, разясни подробностите инж. Стоева.

След рехабилитацията основният изпускател ще заработи на входа с изправен савак, а на изхода с работещ шибърен кран. Преливникът, бързотокът и енергогасителят ще бъдат ремонтирани с почистване на растителността и частичен ремонт на стоманобетоновото тяло на преливника.

снимка: Община Габрово

Заложени са мерки за увеличаване на ретензионната способност на язовира в критични ситуации. Предвидено е още ново електрозахранване и осветление на короната на язовирната стена и стълбището към нея.

Ще бъдат монтирани нови предпазни парапети на моста и по цялата дължина на короната, стъпалата ще бъдат ремонтирани. Обрушените участъци по дренажната призма ще бъдат възстановени. Достъпът на моторни превозни средства към короната на стената ще е регулиран с бариера.

От дясно наляво: ръководителят на проекта инж. Мария Стоева, кметът Таня Христова, представителят на ДЗЗД „КТ Строй“ инж. Георги Димов и специалистът по ХТС в екипа на проекта инж. Любка Райкова

„Синкевица“ е единственият язовир, който остана общинска собственост. Вярвам, че следващите стъпки ще бъдат в посока интелигентни решения – чрез съвременни методи да се предоставя информация за нивото на реките, за да може да се предприемат мерки навреме. Считам, че са необходими повече средства за превенция, отколкото за управление на кризи“, коментира кметът Таня Христова.

Тя съобщи, че облагородяването на общинската територия на прилежащия парк е част от инвестиционните намерения на Община Габрово. През миналата година Община Габрово подписа договор по оперативната програма за околната среда, откъдето ще бъдат предоставени безвъзмездно 350 611.66 лв. за яз. „Синкевица“.

Представителят на ДЗЗД „КТ Строй“ – изпълнител на строително-ремонтните работи, увери, че дейностите ще бъдат извършени качествено, а срокът от 5 месеца – спазен. „За нас това е едно сериозно предизвикателство, но ние разполагаме с необходимите специалисти и техническа обезпеченост, за да се справим със задачата.“, каза инж. Георги Димов.

Той подчерта, че по време на ремонта не се предвижда източване на язовира.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. торо

    17.02.2020 at 16:02

    А въпроса с риболова в язовира как стои?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Днес е Голяма Богородица

Published

on

На 15 август Българската православна църква чества празника Успение Богородично или Голяма Богородица. На този ден се почита Божията майка, майката на земята, покровителката на майчинството и жените.

Успение означава начало на нов живот, успокоение за душата, събуждане на другия, вътрешен живот.

Навсякъде на този ден се отслужва тържествена литургия в прослава на Светата Дева – нашия застъпник пред Бога.

В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка – на 64-годишна възраст Богородица се моли в Елеонската пещера, когато й се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и й възвестява, че след три дни духът й ще се пресели в Царството небесно.

Най-старото място, свързано с култа към Св. Богородица, е храмът “Успение Богородично” в Йерусалим.

В България множество църкви са кръстени на Божията майка, като особено тържествено празникът се отбелязва в Троянския манастир.

На обредната трапеза се слагат варено жито, царевица, каша от пиле, овнешко с лук, тиква, тиквеници, прясна пита, тиганици, мед. Разрешава се риба. Раздават се осветени в църквата грозде, ябълки, круши, дини, както и обредни хлябове за здраве.

Честит имен ден на всички с имената Мария, Мара, Марена, Марилена, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара! Бъдете живи и здрави!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха таксиджия, „бръмчал“ нелегално

Published

on

Преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс е образувана срещу 54-годишен мъж от Плачковци, установен да осъществява нерегламентиран таксиметров превоз.

Случаят бил разкрит вчера, 13 август, около 09.40 часа по време на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с осъществяване на нерегламентиран таксиметров превоз на пътници, осъществена от служители на тревненската полиция и на РД „Автомобилна администрация“ – Плевен.

„Шано – таксиджията“ бил спрян от органите на реда на ул.“Асеневци“ в Трявна. При извършената от служителите на Закона проверка, било установено че водачът осъществявал нерегламентиран таксиметров превоз на трима пътници – две лица от Трявна и един жител на село Градец.

Във връзка със случая е образувана преписка по чл. 324, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

16-годишен загина след инцидент с АТВ край Буря

Published

on

16-годишен момче загуби живота при нелеп инцидент с АТВ край севлиевското село Буря. Трагедията е станала вчера сутринта, 13 август, около 08.25 часа.

Тогава чрез спешния телефон 112 в дежурната част на севлиевската полиция постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали, в близост до село Буря.

По първоначални данни, на десен завой, водач на АТВ изгубил контрол над управляваното от него моторно превозно средство, напуснал пътното платно и пропадал в дере, протичащо в ляво по посоката му на движение.

В следствие на травмите, получени при инцидента, починал 16-годишен жител на село Грънчарово, община Дулово. С наранявания, без опасност за живота, е 16-годишен младеж от София.

На местопроизшествието е извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „в“ от Наказателния кодекс.

Разследването на механизма и причините за възникване на пътния инцидент се провежда под надзора на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица