Свържи се с нас

Новини

Отхвърлиха претенция на прочулия се по изборите бензинджия

Published

on

Претенция, на прочулия се по местните избори бензинджия, агитиращ в деня на вота през приложенията на вайбър и фейсбук с примамливи обещания, че ако определена политическа партия спечели на изборите в Севлиево и Габрово още на първи тур, ще намали цените на горивата с 5 стотинки на собствените му бензиностанции, не бе уважена.

Това става ясно от решение на Министерски съвет, според което се отхвърля претенцията на местния търговец, предявена за възстановяване на заплатени от дружеството такси по Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Платените суми, на обща стойност 16 647,73 лв., са за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, за периодите от 06.10.2009 г. до 26.04.2011 г. и от 04.07.2011 до 07.04.2014 г.

Те са начислявани и събирани по отменената от Върховния административен съд през 2018 г. разпоредба от Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Съгласно Закона за пътищата специалното ползване на пътищата се осъществява с разрешение на собственика или на администрацията, управляваща пътя. В случая това е Агенция „Пътна инфраструктура“, тъй като издадените в полза на фирмата на бензинджията разрешения касаят търговски обект „Бензиностанция, газостанция, автомивка и търговия“ в обслужващата зона на второкласния републикански път „Обходен път Севлиево – Велико Търново – Севлиево – Габрово“.

На дружеството са начислявани и събирани такси за специално ползване на пътищата, въз основа на действащата към онзи момент разпоредба от Тарифата за таксите, които се събират от АПИ, в сила от 09.09.2008 г.

Съгласно Административно- процесуалния кодекс за периода от приемане на подзаконовия нормативен акт /Тарифата/ до неговата отмяна с влязло в сила съдебно решение, този акт се счита за законосъобразен и поражда валидни правни последици, гласи още решението на МС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица