Свържи се с нас

Новини

Отхвърлиха претенция на прочулия се по изборите бензинджия

Published

on

Претенция, на прочулия се по местните избори бензинджия, агитиращ в деня на вота през приложенията на вайбър и фейсбук с примамливи обещания, че ако определена политическа партия спечели на изборите в Севлиево и Габрово още на първи тур, ще намали цените на горивата с 5 стотинки на собствените му бензиностанции, не бе уважена.

Това става ясно от решение на Министерски съвет, според което се отхвърля претенцията на местния търговец, предявена за възстановяване на заплатени от дружеството такси по Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Платените суми, на обща стойност 16 647,73 лв., са за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, за периодите от 06.10.2009 г. до 26.04.2011 г. и от 04.07.2011 до 07.04.2014 г.

Те са начислявани и събирани по отменената от Върховния административен съд през 2018 г. разпоредба от Тарифа за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Съгласно Закона за пътищата специалното ползване на пътищата се осъществява с разрешение на собственика или на администрацията, управляваща пътя. В случая това е Агенция „Пътна инфраструктура“, тъй като издадените в полза на фирмата на бензинджията разрешения касаят търговски обект „Бензиностанция, газостанция, автомивка и търговия“ в обслужващата зона на второкласния републикански път „Обходен път Севлиево – Велико Търново – Севлиево – Габрово“.

На дружеството са начислявани и събирани такси за специално ползване на пътищата, въз основа на действащата към онзи момент разпоредба от Тарифата за таксите, които се събират от АПИ, в сила от 09.09.2008 г.

Съгласно Административно- процесуалния кодекс за периода от приемане на подзаконовия нормативен акт /Тарифата/ до неговата отмяна с влязло в сила съдебно решение, този акт се счита за законосъобразен и поражда валидни правни последици, гласи още решението на МС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица