Свържи се с нас

Новини

Новият бюджет не решава проблемите на Габрово и хората, считат от БСП

Published

on

„Новият бюджет на Габрово не решава основните проблеми на града и хората“, заявиха представителите на групата общински съветници от БСП и АБВ в местния парламент.

„Приетата преди дни финансова рамка на общината за 2020 година е пасивен и консервативен бюджет, в който не са отразени основните проблеми. Липсват приоритетите в него“, са категорични от левицата.

Според левицата липсват идеи за приоритетни политики и бюджетът е разработен на принципите: „Продължение на досегашното“, „Всеки да се спасява, както може“ и „Нищо, но от сърце“.

Освен това не е отразен и най–големият проблем на Габрово – демографската катастрофа. Броят на ражданията е в пъти по-малък от броя на починалите наши съграждани.

Предложенията на БСП за премахване на месечните такси за детски ясли, детски градини, како и за млечната кухня отново не бяха приети, а в другите общини на страната масово го правят.

От левицата считат още, че в Бюджета има достатъчно възможности за финансиране и реализацията на техните предложения. Макар те да не са големи, но са жестове най-вече към младите семейства, избрали да отглеждат децата си в Габрово.

Общата сума на годишния общински бюджет се повишава с 6 милиона лева, като половината от тях са от държавната субсидия за заплати, а другата половина – от повишаването на местните данъци и такси в края на 2019 г.

От представената по време на заседанието на Общински съвет – Габрово таблица с разходите не става ясно как приоритетно са разпределени тези средства. Отхвърлено за пореден път беше и предложението за „Културен чек“, което по никакъв начин не нарушава макрорамката на бюджета, обясниха още от левицата.

„Нашето предложение е да бъдат заложени средства от бюджета за култура, които под формата на ваучери да се дават на габровските абитуриенти, за да посещават габровски културни институти“, коментираха за пореден път от БСП. „Парите пак остават в Габрово, но нашите деца са стимулирани да вдъхнат още живот на габровската култура. А и да се възпитават в родолюбие и уважение към традициите“.

Символична е сумата за младежки дейности – едва 30 000 лв. Как да се стимулира младежката активност и творчество със сума, приличаща на подаяние, недоумяват още социалистите. „Или за управляващите от ГЕРБ младите хора са някаква друга категория габровци, които не заслужават внимание и насърчение. И за тази година не са достатъчно заложените средства дори за гробищните паркове, та габровци да могат без притеснения да изпращат близките си в последния им път.“

Липсва приоритетно финансиране и на другия тежък проблем – как да се подобрят обществения транспорт, транспортната схема, организацията на движението в Габрово, обявиха още от БСП и АБВ. Как да се използват ефективно постъпленията от наложената от мнозинството „Синя зона” в града. А и тя е без ясна концепция и няма да реши проблемите, свързани с паркирането в централната градска част. Напротив, може да ги задълбочи, защото не е осигурена с редовен и точен градски транспорт, с изграждането на обществени паркинги, за които не са заделени средства. В резултат ще се провокират нови конфликти. Крайно недостатъчен е и финансовият ресурс за подпомагане на „Общински пътнически транспорт”. Фирмата е пред колапс – автобусите са стари, липсват кадри, наблюдава се неизпълнение на курсовете, заложени в разписанието. В същото време ОПТ е с огромни задължения и няма никаква идея за неговото бъдеще. Налице са поредните обещания за нови автобуси, но не е ясно ще ги има ли през тази година.

Не е ясно работи ли се по нова транспортна схема, търси ли се мнението на хората, ще се подобри ли обслужването или напротив, габрови напразно ще чакат по спирките. Освен това в новата годишна инвестиционна програма се твърди, че ще бъде обърнато внимание на инфраструктурата в кварталите и малките населени места. Но пак парите за селата са нищожни, цели квартали отново са забравени от Бюджета, предложенията и подписките на гражданите пак не са взети под внимание.

Незаслужено са пренебрегнати и публично-частните партньорства, за тях са заделени едва 20 000 лв., а с този механизъм могат да бъдат решени много от проблемите на кварталите и селата.

В новия Бюджет на Община Габрово за 2020 г. на практика е заложено пасивно управление на общинската собственост. Няма свежи идеи, не се търсят инвеститори. Разчита се някой сам да дойде.

Липсва конкретна политика за общинските жилища, които не се стопанисват добре, а нуждаещите се са все повече. Приходите от собственост са малко, но не се търси увеличаването им.

За пореден път няма идеи и предложения за бъдещето на многото пустеещи сгради, които се рушат. Само едно е ясно и конкретно – ликвидираха се окончателно радиопреносната мрежа и радиоточките, заключиха от БСП и АБВ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица