Свържи се с нас

Новини

Румен Радев: Габрово е образец на връзката образование, бизнес и местна власт

Държавният глава участва в дискусия със студенти от Техническия университет в Габрово

Published

on

Габрово е люлката на българската индустрия и е прекрасно, че днес виждаме образец за взаимодействие между наука, образование, бизнес и местна власт. Това каза президентът Румен Радев по време на дискусия в Техническия университет в Габрово, която се проведе с участието на студенти и академичния състав на висшето училище.

Темата на форума беше „България и технологиите на бъдещето – реални перспективи за сътрудничество и развитие. Ролята на академичните общности в управлението на науката“. Държавният глава посочи, че образованието трябва да бъде обявено като национален стратегически приоритет за страната ни и той се ангажира да работи активно в тази посока.

В своето изказване пред студенти, преподаватели и много официални гости Румен Радев призова и за разработване на Национална индустриална стратегия, в която да залегнат амбициозни цели, с ясно определи отговорности на бизнеса и държавата.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Изключително е важно какви амбиции си поставяме като държава и общество. Дали си поставяме амбиции да развиваме конкурентоспособност и да се включим в икономиката на бъдещето, за което работят редица държави, или нашите амбиции ще се сведат до страна – разпределител на газ, което е важно, но трябва да има по-дългосрочна визия“, заяви още Румен Радев.

„Вече няма малки и големи нации по територия или население. Има нации с малки и големи амбиции. Време е България да се превърне в държава с големи амбиции, а младите хора да ги реализират“, коментира още държавният глава. Според него страната ни има потенциал да се развие в областта на иновациите и индустриите на бъдещето, ако мобилизира способностите си за насърчаване на научния капитал и таланта на младите хора. В противен случай ще бъдем държава, която само внася технологии и ще си плаща за тях.

Необходим е поглед към бъдещето и ако искаме да развиваме индустриалната си база, трябва да извървим прехода от производство на ишлеме към производство с добавена стойност, подчерта Румен Радев.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

От казаното стана ясно още, че е жизненоважно всеки университет, както развива образование, така и да развива научни изследвания, при това с практическа насоченост. Държавният глава сподели, че не само бизнесът, но и държавата следва да влага средства в развитието на иновации.

В момента страната ни отделя 0,7 на сто от брутния вътрешен продукт за научно-изследователска и развойна дейност, аргументира се Радев и призова този дял да се увеличи чувствително. Президентът изтъкна и отговорността на държавата да създава предвидима, благоприятна и устойчива среда за бизнес, особено за малките и средни предприятия.

В изказването си Румен Радев посочи, че предприетите мерки от правителството в областта на образованието в момента са в правилната посока, но не е достатъчна като обхват, иновативност и финансиране. Той цитира тревожните данни от различни европейски изследвания, от които става ясно, че страната ни се нарежда на последни места – за ниската функционална грамотност на българските ученици в средното образование, както и лошите показатели по дигитална конкурентоспособност.

По думите му, ако преди страната ни е разчитала на доброто образование, което българските деца са получавали, като предпоставка да изравним неравенствата с останалите държави, то в момента това вече не е така.

„Във всеки областен град, какъвто е Габрово, държавата трябва да развие център с оборудване и инструктори, които да подготвят българските деца за дигитални умения и иновации – с безплатна подготовка и лаборатории, така че когато тези ученици станат студенти, да са много по-подготвени“, посочи президентът.

По време на дискусията държавният глава Румен Радев не подмина нито един въпрос, поставен му от студентите в Технически университет – Габрово. В отговор на студентски въпрос как могат да се преодолеят регионалните дисбаланси в страната президентът заяви, че за хармоничното развитие на регионите е необходима финансова децентрализация.

снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

Според Радев един от начините това да се постигне е, ако част от данъците, например печалбата на бизнеса, който е на територията на дадена община, остава в бюджета на местната власт. „Когато хората от Габрово знаят, че средства от техния труд пряко отиват в местното ръководство, ще имат и по-голяма активност, гражданска активност да задават приоритетите за изразходването на тези средства“, даде пример Радев.

Президентът обърна внимание и на ролята на държавата в помощ на общините за детското здравеопазване, подкрепа за млади семейства, образованието, необходимостта от комплексни политики, така че младите имат сигурност и перспектива да се развиват в родните си места.

снимка: photoplace.club

В ЕС никога няма да постигнем икономическо и социално сближаване между Източна и Западна, между Северна и Южна Европа, ако няма сближаване в научна и образователна инфраструктура, в научни и изследователски програми, заяви президентът в отговор на друг въпрос на студент.

Румен Радев добави, че са необходими повече европейски средства, които страната ни да насочи за изграждане на научно-изследователски центрове, лаборатории, като финансова и научна помощ за университети.

„Какво правим в момента? Науката и технологиите ще се развиват на запад, а пък ние тук ще ползваме еврофондове да строим пътища, градинки“, допълни още Радев.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

На въпрос относно необходимостта от конституционни промени президентът заяви, че след 30 години преход трябва да изясним дали основният Закон не допуска възможност за противоречив прочит и така да не може да достигне заложеният в нея политически проект за правова демократична и социална държава.

След дискусията, провела са в сградата на Библиотеката на ТУ – Габрово, президентът се запозна с учебния процес и посети лаборатории на висшето училище, след което Румен Радев разговаря с новото и старото академично ръководство на Университета.

Домакин на срещата беше доц. Илия Железаров, ректор на ТУ – Габрово, а официални гости на дискусията бяха областният управител на Габрово Невена Петкова и кметът на Габрово Таня Христова. Събитието бе уважено и от директора на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров, началника на РУО – Габрово Георги Маринов, както и много представители на местния бизнес.

снимка: photoplace.club

Преди началото на дискусията президентът коментира темата със СРС-тата, които прокуратурата разпространи вчера, 28 януари, по негов адрес. Всички снимки, уловени от обектива на „Габрово Нюз“, от визитата на държавния глава в ТУ – Габрово можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица