Свържи се с нас

Култура

Късо кино в Севлиево

Published

on

За първи път в Севлиево гостува Кинематограф.BG. Платформата, създадена от Юлиян Спасов, интегрира в себе си сайта www.kinematograf.bg и позволява гледане, споделяне и подкрепа на най-добрите къси филми от света и България.

Проектът стартира през 2012 г. и бързо се превръща в най-големия сайт за късометражно кино на Балканския полуостров, а днес е сред ТОП 5 в света, предоставяйки над 1 200 филма, свободни за гледане. Представените държави са 64.

Зрителите ще се докоснат до по-малко популярния жанр в киното – късата форма – която обаче предлага много възможности, защото е по-динамична, по-експресивна и не на последно място по-достъпна.

В късото кино най-важна е идеята, историята, която искаш да разкажеш. Това е особено ценно за онези, които имат интерес в областта на киното.

Независимо, че са кратки, филмите, които ще бъдат показани са на световно ниво, носители са на престижни отличия и обещават, че ще провокират въображението ви. При бъдещите гостувания на Кинематограф.BG в Севлиево, ще имате възможността да се докоснете до практиката и да се срещнете с действащи кино активисти – режисьори, кино критици и актьори.

А за завършващите дванайсетокласници, които са избрали да продължат образованието си в София (не само режисура, кинознание и т.н., но и други (не)хуманитарни специалности), Кинематограф.BG може да предложи стаж/практика на онези от тях, които имат интерес в областта на киното.

Севлиевци ще видят 3 български филма и 4 заглавия от Норвегия, Нова Зеландия, Великобритания и Русия. Прожекцията е с вход свободен, а продължителността на събитието е 90 мин.

Галерия Арт-Зона – 3-ти етаж на Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима ви очаква на 29 януари от 18:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица