Свържи се с нас

Новини

Рекорден бюджет за тази година в Севлиево

Приоритет тази година са образованието, здравеопазването, социалните грижи, културата и спортът

Published

on

При пълна зала кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов и зам.-кметът по финансите Калина Георгиева представиха проекта на бюджета за 2020 г., който отново е рекорден, а разходните показатели са съобразени с регламентираното увеличение на минималната работна заплата на 610 лв.

Общият обем на планираните разходи възлиза на 35 600 000 лв., като 53% от тях са предвидени за разходите в делегирани от държавата дейности и 47% в местни дейности.

снимка: Община Севлиево

Рамката тази година е премодулирана и като приоритети са изведени финансово-икономическа стабилност на общината и прозрачната финансова политика като условие за: осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите, достъпно и качествено образование за всички; създаване на условия за устойчиво социално – икономическо развитие; подобряване състоянието на пътната, ВиК и спортната инфраструктури в града и селата; подпомагане дейността на спортните клубове и активно включване на младежите в дейности, които ще подпомогнат личностното им израстване.

Сред приоритетите са реализирането на дейности в изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа за подобряване качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания, а също и популяризирането на туристическите обекти чрез провеждане на национални културни събития на територията на общината, за утвърждаването й като привлекателна дестинация.

снимка: Община Севлиево

Тази година Община Севлиево ще получи 2 292 100 лв. повече субсидии, което ще гарантира обезпечаването на разходите в държавни и местни дейности. Бюджетът за образование е завишен с 1 505 100 лв., за отбрана и сигурност – с 43 300 лв., за социални грижи – с 415 800 лв., за култура – с 65 500, а за здравеопазване – със 71 700 лв. Със 76 000 лв. се увеличават средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища.

Целевата субсидия за капиталови разходи е завишена спрямо предходната година със 170 100 лв. и е в размер на 1 814 800 лв., като ще бъде заделен и резерв от 655 800 лв. за неотложни текущи ремонти на общински пътища и улична мрежа. За ритмичното изпълнение на проектите по европейски програми ще бъде изтеглен овърдрафт от 1 600 000 лв. и ще бъде осигурено финансиране от фонд ФЛАГ – до момента на верифициране на проектите от управляващия орган.

Приходите от данъци са 3 306 000 лв. А капиталовата програма е почти 13 000 000 лв. „Основните параметри на бюджетната рамка показват реалистичност и добро изпълнение”, коментира зам.-кметът по финансите Калина Георгиева. По думите й „със средствата, планирани в местни дейности, ще бъде гарантирано новото ниво на минималната работна заплата. Последователни сме и в капиталовата си програма.

Предвидени са средства за ремонти на сгради на кметства и кметски наместничества, сгради на читалища в града и по селата, както и за ремонти на сгради на стадионите в няколко кметства. С целева субсидия за капиталови разходи ще бъдат извършени ремонти на детски площадки в градските детски и в парк „Казармите”, както и пътища, тротоари и сгради.

С предвидения резерв ще бъдат извършени текущи ремонти на общински пътища и улична мрежа. В края на миналата година с Постановление на Министерски съвет получихме допълнително 3 691 000 хил. лв. за ремонти на улици в град Севлиево и 100 000 лв. за ремонт на уличната мрежа в село Агатово“.

снимка: Община Севлиево

С най-голям относителен дял от централен бюджет са финансирани образованието (64%) и социалните грижи (16%). “В местни дейности отново сме предвидили средства за превантивни дейности на язовирите, за транспортни разходи за доставка на хляб и основни хранителни продукти в планинските и малките селища, за нова специализирана машина за измиване на улиците на територията на града – със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците”, коментира още Георгиева.

Осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите е основен приоритет при разпределението на бюджетния ресурс тази година – 1 248 000 лв. ще бъдат предоставени от местни приходи за финансиране издръжката на детските заведения и училищата.

Осигурено е дофинансиране на три от училищата на територията на общината, както и на детската кухня. Обхватът на деца и младежи в извънкласни занимания по интереси, доброволчески дейности и инициативи, ЦПЛР – Детски комплекс “Йовко Йовков” и МЦ – Севлиево се обезпечават със 120 000 лв. При бюджетен ресурс от 814 хил. лв. за здравеопазване, в местни дейности са разчетени 248 хил. лв., като с 63 000 лв. от тях се гарантира нормалното функциониране на „Детска кухня”. 150 000 лв. са предвидени за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – за покриване на недофинансирани и нефинансирани дейности на лечебното заведение.

Запазено е нивото на средствата, осигурени за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Почти два пъти са увеличени средствата за регионалния хоспис в Дряново за подпомагане на настанените болни жители от общината. По отношение на социалните дейности приоритет ще бъде реализирането на дейности в изпълнение на националната стратегия за дългосрочна грижа за подобряване качеството на живот на възрастните хора и хората с увреждания.

В поименния списък за капиталови разходи е заложен ресурс за продължаване на дейностите, свързани с пребазиране на Дома за стари хора в Стоките. Над 550 000 лв. е местното финансиране за услуги, свързани с грижа за възрастните хора – пенсионерските клубове на територията на цялата община и Домашен социален патронаж.

Повече от 3 300 000 лв. е финансовият ресурс за делигирани от държавата дейности за всички социални услуги, предлагани в община Севлиево. Субсидията за култура е 907 000 лв., а от местни приходи са заделени 1 880 000 лв. Над 70 000 лв. са предвидени за организиране на ученически игри и спортно–туристически изяви. За подпомагане дейността на спортните клубове на територията на общината са предвидени субсидии в размер на 222 500 лв., като от тази година спортните клубове ще ползват безплатно и базите на територията на общината.

Кметът д-р Иван Иванов запозна обществеността с изпълнените проекти и даде подробна информация за тези, по които предстои да се работи през 2020 г. Сред успешно приключилите са: „Прилагане на децентрализиран модел за управление на био-отпадъците в общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, включително изграждане на необходимата техническа инфраструктура – система за разделно събиране и съоръжение за рециклиране на събраните био-отпадъци“, „Реконструкция, ремонт и закупуване на оборудване и обзавеждане на Основно училище „Васил Левски“ – с. Шумата, община Севлиево“; „Създаване на социално предприятие за озеленяване и благоустройство в Община Севлиево“; Увеличаване капацитета на БПС-Севлиево чрез инфилтрационно подхранване на водовземните тела на шахтовите кладенци с вода от НС „Видима” (яз. „Ряховски ливади”).

Системи и съоръженията за изкуствено подхранване на подземните води”; „Инженеринг – проектиране и изграждане на спортна площадка в град Севлиево“. В процес на изпълнение: „Реконструкция и рехабилитация на път GAB1169/III-404, Севлиево – Крушево – Младен – яз. „Ал. Стамболийски” – 18.8 км”; „Изграждане на мултифункционално спортно игрище в ОУ „Христо Ботев“, УПИ – VII, кв.76, гр. Севлиево“; „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на Община Севлиево”; „Рехабилитация и реконструкция на улици в град Севлиево“, който включва „Цар Симеон”, улиците „Росица“ и „Стара Планина”, в това число и тротоари; „Основен ремонт, реконструкция и закупуване на обзавеждане на ДГ „Мечо Пух“ – село Петко Славейков – база за изнесено обучение в с. Душево, УПИ VII, кв.27, и база за изнесено обучение в село Градница УПИ V кв.5 община Севлиево“; „Равен шанс за всички“; „Предоставяне на топъл обяд за нуждаещите се в община Севлиево“; „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Севлиево“; „Кухненско оборудване на Дом за стари хора в село Добромирка, община Севлиево”; „Открито и отговорно управление на общинска администрация Севлиево, в партньорство с гражданите и бизнеса“; „Насърчаване на социалното включване на хора с увреждания в община Севлиево“.

В процес на одобрение са: „Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките” и Източен водопроводен клон за питейна вода”. „Източен водопроводен клон “ – част от етап 2018”; „Реконструкция на улични водопроводи от вътрешна водопроводна мрежа на град Севлиево“; „Ремонт на съществуваща сграда на стадион в град Севлиево“; „Пресечни точки на култура и изкуство – среща в Севлиево “; „Развитие на туристическите атракции чрез ревитализация на археологичен парк „Антична и средновековна крепост „Хоталич“ – визуализация на археологически обекти, изграждане на информационен център с интерактивен музей на открито и закрито“.

Общинските съветници и гражданите, които присъстваха на общественото обсъждане, поздравиха кмета и екипа му за добрата бюджетна рамка, а те от своя страна се ангажираха да поставят на дебат в общинския съвет направените от тях предложения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица