Свържи се с нас

Новини

Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев, създаде фондация „Радетел“

Published

on

В навечерието на 185-та годишнина от създаването на Габровското училище д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създаде фондация „Радетел“.

Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство

Основната цел на организацията е да подкрепя младите хора да изучават историята на образованието и културата в родния си град, в училището, в семейството, да научат повече за хората, които са допринесли за развитието на просветата и културата на страната, съобщи вчера, 14 януари, на празника д-р Сербинова, която живее със семейството си в Калифорния.

Дейността на фондацията ще бъде свързана и с родолюбивите инициативи, които правнучката на Рашеев подкрепяше досега финансово, свързани с духовното и културно наследство на региона.

Преди повече от четири години тя се запознава с директора на Националната Априловска гимназия Снежана Рачевиц, с преподавателите по история Пенка Петрова и Силвия Стоянова и заедно организират училищен конкурс, посветен на Рашеев.

Миналата година второто издание се превърна в междуучилищна надпревара, на тема „Познавам ли историята на моето училище и неговите благодетели”, и привлече 23 участници от 6 училища.

„Надявам се тазгодишното издание на конкурса да привлече повече учебни заведения. Имам подкрепата на гимназията и на хората, с които се срещам (Архиерейското наместничество, ХГ „Христо Цокев”, Национален музей на образованието). Вярвам, че със създаването на фондацията ще е възможно да разширим обхвата на дейността си и да продължим да развиваме идеите, заложени от Одеското българско настоятелство. Искрено се надявам дейността на фондацията да бъде подкрепена от обществеността“, каза още д-р Сербинова.

д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Рашеев – последният изпълнител на Завещанието на Васил Априлов и председател на Одеското българско настоятелство, създала фондация „Радетел“

От името на новоучредената фондация вчера в Националната Априловска гимназия се получи поздравителен адрес, в който се казва:

„Уважаеми г-жо Рачевиц, преподаватели и ученици,
Приемете моите най-сърдечни благопожелания по случай празника на Априловската гимназия. Открита преди 185 години по идея на Васил Априлов със средствата на родолюбци като Палаузови и Рашееви, поддържана през годините от даренията на габровците, обединени в Одеското българско настоятелство, Априловската гимназия винаги е била огнище на нови идеи, еталон за по-късно възникналите български училища.

Уважаема г-жо Рачевиц, скъпи учители, Във времена, в които учителската професия е все по-трудно да бъде упражнявана, вашата педагогическа работа, висок професионализъм, системност и последователност в работата, вашето грижовно отношение към учениците водят до прекрасните достижения, показвани от вашите възпитаници на национално и международно ниво. Благодарение на вас гимназията успешно продължава идеите на основателите.

Драги ученици, вие сте благословени да получавате образование в институция с такава богата история, където са се учили много бележити българи. Надявам се да представите своите знания и разбирания на Третия регионален конкурс „Познавам ли благодетелите и радетелите на моето училище“, който тази година ще бъде под егидата на Фондация „Радетел“. Пожелавам на всички да сме здрави, упорити, когато се налага, инатливи за добро, да сме окрилени от любовта към знанието и прогреса. Да пазим постигнатото, да продължим една мисия, която успя да сбере хора с различни възгледи и ги накара да гледат в една посока – утрешна България.

Честит празник!!!
Искрено ваша,
Д-р Елена Сербинова, правнучка на Иван Д. Рашеев
.

*Статия, публикувана в бр.9 (6807), сряда, 15 януари 2020г., във вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Предприеха мерки против разпространението на шарка в градини и училища

Published

on

След получено официално писмо от Регионална здравна инспекция – Габрово до четирите общини на територията на областта, бе съобщено, че вече са предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на скарлатина и варицела при децата от детските и учебни заведения.

„Веднага сме информирали директорите на детските и учебни заведения на територията на община Трявна и са предприети необходимите превантивни мерки за осигуряване безопасността и здравето на децата, които посещават градините и училищата при нас. Държим родителите и работещия персонал да бъдат спокойни, тъй като сме обърнали внимание за стриктно спазване на сутрешния филтър и извършване на задължителната дезинфекция и проветряване на помещенията!“, коментира кметът на Трявна Силвия Кръстева.

По отношение на дезинфекция на повърхностите и проветряване в детските и учебни заведения, РЗИ – Габрово препоръчва провеждането на конкретни дейности, свързани с провеждане на ежедневно минимум двукратно влажно почистване и дезинфекция на всички помещения като: занимални, спални, учебни кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници, коридори и др., и критични точки в тях – подове, маси, дръжки на врати, парапети, уреди за работа и игра, учебни пособия (мишки, клавиатури, микроскопи, инструменти в работилниците и други подобни пособия), тоалетни чинии, мивки, кранове и други, а на санитарните помещения неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция.

Препоръчва се още стриктно спазване на изисквания за извършване на дезинфекция на гърнетата на децата от яслените групи, като се използва отделна престилка и след обслужване на всяко дете помощник-възпитателите задължително измиват и дезинфекцират ръцете си.

Провеждането на дезинфекция на приборите и съдовете за хранене след всяка употреба. Трапезната посуда и приборите за хранене да се подлагат на почистване и химиотермодезинфекция след всяка употреба.

„Дезинфекцията се извършва с разрешени от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара биоцидни препарати, които са включени в Регистъра на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара по реда на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещество и смеси, публикуван на електронната страница на МЗ“, допълват още от РЗИ-Габрово.

За осигуряване безопасността и здравето на децата и предотвратяване разпространението на зарази сред тях, в детските заведения е необходимо извършването на ежедневно измиване с вода и сапун на играчки, маси и столове. Да се използват само играчки, които позволяват измиване и провеждане на минимум двукратно дневно проветряване на помещенията за 30 минути в отсъствие на децата (преди пристигането им и след обяд).

Проветряване на всички помещения често, до 5 минути на всеки астрономически час в работния ден. Ежедневно изтупване на спално бельо, ежеседмично на завивките и килимите и ежемесечно на дюшеците (матраците). Провеждане на термодезинфекция на спалното бельо при всяко изпиране и последващо изглаждане с гореща ютия, са сред останалите задължителни действия.

В училищата, освен посоченото по-горе, е задължително провеждането на почистване и дезинфекция и между двете смени, проветряване на учебните стаи по време на всяко междучасие и/или по-често в съответствие с метеорологичните условия, провеждане на почистване и дезинфекция на училищните автобуси преди първия курс, а впоследтсвие след всеки курс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица