Свържи се с нас

Новини

Посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия

Published

on

Посланикът на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили посети днес, 10 януари, Национална Априловска гимназия. Поводът за визитата в Габрово бе кампанията „Посланик за един ден“, провеждаща се в България за трета година, чийто партньор е именно Първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Придружавана от съветника към посолството г-н Вато Андгуладзе и народния представител Кристина Сидорова, посланик Лилуашвили се срещна и разговаря по повод инициативата с директора на НАГ Снежана Рачевиц.

Кампанията „Посланик за един ден“ е водещо събитие на британското посолство в София. Започнала през 2018 г., с цел да отбележи Международния ден на жената с положителен акт, инициативата се превръща в една от най-признатите и широко подкрепяни кампании.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Концепцията се развива през последните две години, а по своята същност „Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета, на възраст между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас).

Участничките могат да кандидатстват с есе, в рамките 200-250 думи, на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или с кратко видео, като ги изпратят на специално създадения сайт на инициативата, а крайният срок е 12 януари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Основните цели на инициативата са да се насърчи интересът на млади момичета от цяла България към дипломацията, като им предостави възможност да разберат какво е да бъдеш посланик и да ги окуражи да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат всички нас.

Освен да бъдат посланици за един ден в София редом с жена посланик, победителките в конкурса от цялата страна ще се запознаят и със света на многостранната дипломация. Те ще участват в двудневна програма във Виена в началото на месец март.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По време на разговора с директора на НАГ Снежана Рачевиц, посланик Лилуашвили изрази желание да намери подходящ партньор на Габрово в Грузия, с който градът ни да работи в сферите на професионалното и висше образование, програма Еразъм +, да бъде осъществен културен и туристически обмен.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Грузинският посланик се запозна с историята и традициите на НАГ, и представи пред ученици от 11 клас инициативата „Посланик за един ден“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В края на посещението си Тамара Лилуашвили остави своето послание в Книгата на Национална Априловска гимназия и получи подаръци от Снежана Рачевиц.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

62 заразени с КОВИД -19, четирима са починалите през последните дни

Published

on

Четири са смъртните случаи в региона, а 62 са новите потвърдени с коронавирус през последните три дни на територията на област Габрово. Това става ясно от данните на Регионалната здравна инспекция в Габрово, които обхващат периода от 10 до 12, включително.

През първите дни на седмицата четирима мъже от Габрово, на възраст 52 г., 67 г., 83 г. и 84 години, са изгубили битката за живота си с вируса.

За периода от понеделник до сряда в четирите общини на област Габрово най-много заразени с КОВИД – 19 продължава да има в Габрово, общо 45 случаи. Десет са положителните резултати в Севлиево, четири са потвърдените проби в Трявна и три в Дряново.

Според данните на здравните власти за отчетения период на територията на областта 13 пациенти са били хоспитализирани в лечебно заведение за болнична помощ, а останалите 49 установени случаи са с леки симптоми или без симптоми, и провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Вълна от съпричастност и подкрепа в габровска фейсбук група

Published

on

Вълна от съпричастност и подкрепа на хора в нужда и абитуриенти в неравностойно положение в местната фейсбук група „Похвалите и абсурдите на Габрово“.

Потребители на социалната мрежа от Габрово, членуващи в групата, предлагат своите коли, костюми и дори джобни на завършващи ученици, които не могат да си позволят тази възможност. Благородните жестове предизвикаха вълна от одобрение и положителни реакции.

Чрез Групата добри хора протегнаха ръка за помощ и подкрепа на жена от Габрово, на която ѝ се бе наложило в кратки срокове да намери работа и нов дом.

Ако и Вие желаете да станете част от това социално пространство на Габрово, можете да го направите от този линк, както и да присъедините Вашите приятели към него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица