Свържи се с нас

Новини

Посланикът на Грузия посети Национална Априловска гимназия

Published

on

Посланикът на Грузия в България Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили посети днес, 10 януари, Национална Априловска гимназия. Поводът за визитата в Габрово бе кампанията „Посланик за един ден“, провеждаща се в България за трета година, чийто партньор е именно Първото светско взаимно училище на новобългарски език у нас.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Придружавана от съветника към посолството г-н Вато Андгуладзе и народния представител Кристина Сидорова, посланик Лилуашвили се срещна и разговаря по повод инициативата с директора на НАГ Снежана Рачевиц.

Кампанията „Посланик за един ден“ е водещо събитие на британското посолство в София. Започнала през 2018 г., с цел да отбележи Международния ден на жената с положителен акт, инициативата се превръща в една от най-признатите и широко подкрепяни кампании.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Концепцията се развива през последните две години, а по своята същност „Посланик за един ден“ е национален конкурс за есе за момичета, на възраст между 14 и 18 години (от 8 до 11 клас).

Участничките могат да кандидатстват с есе, в рамките 200-250 думи, на тема „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена?“ или с кратко видео, като ги изпратят на специално създадения сайт на инициативата, а крайният срок е 12 януари.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Основните цели на инициативата са да се насърчи интересът на млади момичета от цяла България към дипломацията, като им предостави възможност да разберат какво е да бъдеш посланик и да ги окуражи да изразят своите възгледи по въпроси, които засягат всички нас.

Освен да бъдат посланици за един ден в София редом с жена посланик, победителките в конкурса от цялата страна ще се запознаят и със света на многостранната дипломация. Те ще участват в двудневна програма във Виена в началото на месец март.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

По време на разговора с директора на НАГ Снежана Рачевиц, посланик Лилуашвили изрази желание да намери подходящ партньор на Габрово в Грузия, с който градът ни да работи в сферите на професионалното и висше образование, програма Еразъм +, да бъде осъществен културен и туристически обмен.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Грузинският посланик се запозна с историята и традициите на НАГ, и представи пред ученици от 11 клас инициативата „Посланик за един ден“.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

В края на посещението си Тамара Лилуашвили остави своето послание в Книгата на Национална Априловска гимназия и получи подаръци от Снежана Рачевиц.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица