Свържи се с нас

Новини

Пламен Цвятков стана най-малкият иподякон в епархията

Published

on

На втория ден след Рождество, когато Църквата възхвалява Божията майка и чества паметта на свети Йосиф – земният баща на Иисус, се случи нещо много важно в живота на второкласника Пламен.

Сутринта в празничния храм „Успение Богородично“ Пламен Цветков беше подстриган за иподякон от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

След църковния ритуал, на който присъстваха близките на момчето, Пламен получи благословение от владиката да влиза в Светия олтар и да помага на свещениците по време на служба като четец, певец и свещоносец.

Иподякон може да станеш на 6 и на 66 години, когато заслужиш доверие, когато ходиш редовно на неделна служба, когато имаш благочестиви мисли.

При Пламен, който учи в габровското училище „Христо Ботев“ и е надежден помощник в семейната ферма, поводът е малко по-различен. По прилича на чудесата, които се случват само с Божията помощ.

снимка: Личен архив

Преди да тръгне на училище Пламен така се стреснал от едно уж неголямо куче, че загубва говора си. Логопеди и специалисти не дават големи надежди да се оправи – казват, че причината е дълбока. Семейството се обръща към Бога и чудото става.

„Отец Руслан му чете в църквата и детето се оправи, сега говори, сякаш не се е случвало“, разказва майката и оставя подробностите за кученцето и отец Руслан на Пламен. Явно между архиерейския наместник на Габровска духовна околия протойерей Руслан Личев и Пламен Цветков от втори „а“ клас се е получила магия, превърнала се в трайно приятелство.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Отецът говори за детето с топлина, като баща, а гласът на Пламен звънти от радост, когато разказва за неделните служби в църквата. Дали духовното израстване на детето ще е свързано с църквата, никой още не знае, това е негов личен избор.

Специалното пострижение и ръкоположение, наричано в църквата хиротесия, не го обвързва, казва отец Руслан. Пламен обича предмета Български език и животните, за които семейство Цветкови се грижи в село Трънито.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Предпочита да дои кози пред овце, твърди че е по-лесно. Момчето толкова старателно е помагало цяла година в стопанството, че татко му, който също се казва Пламен, му подготвил страхотен подарък за Коледа – две понита.

Едното се казва Мара, другото Зара. Всъщност семейство Цветкови стана известно в цяла България с факта, че не боядисва яйца за Великден – кокошките им на Трънито ги снасят естествено цветни. Бащата Пламен Цвятков от пет-шест години отглежда кокошки, които снасят червени, сини, розови и зелени яйца.

снимка: Община Габрово

Започнал с няколко кокошки от френската порода Маран, които снасят червени яйца, после с екзотичните Араукана, които снасят синьо-зелени яйца. Араукана се кръстосва с Маран и се получават различни цветови разновидности. Докато малкият иподякон разказва за фермата, се информира дали това което говорим, ще излезе във вестника и на коя страница.

Не е много сигурен дали е нужно, но накрая се доверява. Поръчва да му запазим няколко броя, защото ще е зает в стопанството. Помоли да добавим и за другото момче, което по същото време стана иподякон в София – 6-годишният Андрей Короновски. Така че на неделните служби в габровския храм „Успение Богородично“ ще се радваме да срещнем малкия помощник на отец Руслан.

Статията е публикувана на 27 декември 2019 година, бр.247 (6797), във Вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица