Свържи се с нас

Новини

Пламен Цвятков стана най-малкият иподякон в епархията

Published

on

На втория ден след Рождество, когато Църквата възхвалява Божията майка и чества паметта на свети Йосиф – земният баща на Иисус, се случи нещо много важно в живота на второкласника Пламен.

Сутринта в празничния храм „Успение Богородично“ Пламен Цветков беше подстриган за иподякон от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

След църковния ритуал, на който присъстваха близките на момчето, Пламен получи благословение от владиката да влиза в Светия олтар и да помага на свещениците по време на служба като четец, певец и свещоносец.

Иподякон може да станеш на 6 и на 66 години, когато заслужиш доверие, когато ходиш редовно на неделна служба, когато имаш благочестиви мисли.

При Пламен, който учи в габровското училище „Христо Ботев“ и е надежден помощник в семейната ферма, поводът е малко по-различен. По прилича на чудесата, които се случват само с Божията помощ.

снимка: Личен архив

Преди да тръгне на училище Пламен така се стреснал от едно уж неголямо куче, че загубва говора си. Логопеди и специалисти не дават големи надежди да се оправи – казват, че причината е дълбока. Семейството се обръща към Бога и чудото става.

„Отец Руслан му чете в църквата и детето се оправи, сега говори, сякаш не се е случвало“, разказва майката и оставя подробностите за кученцето и отец Руслан на Пламен. Явно между архиерейския наместник на Габровска духовна околия протойерей Руслан Личев и Пламен Цветков от втори „а“ клас се е получила магия, превърнала се в трайно приятелство.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Отецът говори за детето с топлина, като баща, а гласът на Пламен звънти от радост, когато разказва за неделните служби в църквата. Дали духовното израстване на детето ще е свързано с църквата, никой още не знае, това е негов личен избор.

Специалното пострижение и ръкоположение, наричано в църквата хиротесия, не го обвързва, казва отец Руслан. Пламен обича предмета Български език и животните, за които семейство Цветкови се грижи в село Трънито.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Предпочита да дои кози пред овце, твърди че е по-лесно. Момчето толкова старателно е помагало цяла година в стопанството, че татко му, който също се казва Пламен, му подготвил страхотен подарък за Коледа – две понита.

Едното се казва Мара, другото Зара. Всъщност семейство Цветкови стана известно в цяла България с факта, че не боядисва яйца за Великден – кокошките им на Трънито ги снасят естествено цветни. Бащата Пламен Цвятков от пет-шест години отглежда кокошки, които снасят червени, сини, розови и зелени яйца.

снимка: Община Габрово

Започнал с няколко кокошки от френската порода Маран, които снасят червени яйца, после с екзотичните Араукана, които снасят синьо-зелени яйца. Араукана се кръстосва с Маран и се получават различни цветови разновидности. Докато малкият иподякон разказва за фермата, се информира дали това което говорим, ще излезе във вестника и на коя страница.

Не е много сигурен дали е нужно, но накрая се доверява. Поръчва да му запазим няколко броя, защото ще е зает в стопанството. Помоли да добавим и за другото момче, което по същото време стана иподякон в София – 6-годишният Андрей Короновски. Така че на неделните служби в габровския храм „Успение Богородично“ ще се радваме да срещнем малкия помощник на отец Руслан.

Статията е публикувана на 27 декември 2019 година, бр.247 (6797), във Вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица