Свържи се с нас

Новини

Дуалното обучение – бъдещето на професионалното образование

Published

on

През 2020 година предстои да завърши първата паралелка в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово, която е дуална форма на обучение.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Първите ученици, специалност „Мехатроника“, вече над година учат и работят в реална работна среда, подготвяйки се за своя професионален път в живота. Дали е успешно тяхното обучение, има ли то бъдеще и какво ще посъветва тези след тях, попитахме един от отличните ученици в 12 в клас, Мирослав Станчев.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

-Здравей, Миро. Разкажи ни как реши, преди близо пет години, да кандидатстваш в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и как избра специалност „Мехатроника“, дуална форма на обучение?
-Здравейте. Избрах техническата гимназия по няколко причини. Първата и основната са традициите, имиджът и високото ниво на образование в училище. Исках да уча в техническа специалност и бях сигурен, че това е моето училище. Специалност “Мехатроника“ ме привлече със своята всеобхватност. Тя дава възможност за реализация във всяка една сериозна фирма в Габрово и в страната. Това, което учим, реално можем да го практикуваме във всяка машиностроителна фирма. За мой късмет през 2015 г. приемът за нашата специалност беше в дуална форма. Това още повече ме амбицира да бъда приет, защото знаех, че учейки и работейки паралелно, ще си тръгна от училище абсолютно подготвен за реалностите на живота.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

-В края на твоето обучение, изминавайки целия път, разминаха ли се очакванията ти с реалността?
– Категорично не. Дори напротив, реалността надмина очакванията. Още в 11 клас ние започнахме да работим по два дни в седмицата, в реална работна среда. Бяхме приети от работодателите добре и постепенно се вляхме в процеса. Още от първия ден във фирмата, всички сме с подписани трудови договори съобразно българското законодателство. Това е огромно предимство, тъй като ние работим и получаваме заплати и различни социални придобивки, а не сме просто на практика. Това ни направи много по – отговорни и сериозни към задълженията ни. В 12 клас вече работим по три дни, а два сме в училище. Спокойно мога да кажа, че след като завършим, ние ще сме изключително подготвени и с крачка напред пред останалите при кандидатстване за работа. Във фирмите, в които се води дуалното ни обучение, ние сме равноправни работници, а не стажанти или практикуващи. Всеки си има поставени ежедневни задачи и си ги изпълнява.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

-Доволен ли си от работата, от условията на труд и от заплащането?
– Да. Работата ми е такава, че работейки, аз се и уча и усъвършенствам. Условията за труд са добри, а заплащането е задоволително. Като вземем предвид, че сме ученици и че работим по три дни седмично, заплащането е в рамките на нормалното и очакваното.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

-Какво би казал на тези, които идват след вас?
– Бих ги посъветвал да не се колебаят, а ако имат избор, да предпочетат дуалното обучение. То дава много сериозни възможности, както за обучение, така и за практикуване. Аз лично, ако сега избирах, отново бих поел по този път.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Разговаряхме и с методиста в ПТГ „Д-р Никола Василиади“, инж. Георги Илиев, как се развива тази форма на обучение. Е то и неговото кратко мнение.

„Дуалната форма на обучение е изключително успешна и приложима в град с традиции като Габрово. В производството се наблюдава сериозен недостиг на квалифицирани специалисти и висока средна възраст на персонала. Именно поради това нашите ученици се налагат бързо и успешно във фирмите, в които работят. Показателни са и цифрите. През изминалата учебна година в реална работна среда бяха 22 ученици, а през тази вече са 60. Всички те работят и мога да кажа, че се справят изключително добре със задълженията си. Моето виждане е, че дуалното обучение тепърва ще търпи развитие и ще бъде основа на професионалното образование в България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица