Свържи се с нас

Новини

2019-година бе изпълнена с успехи и награди за Василиадиевци

Published

on

И през 2019 г. учениците от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово участваха на множество състезания, конференции и симпозиуми, свързани с техните постижения и знания. Както всяка година, успехите не бяха един и два, затвърди се тенденцията, че развитието на Василиадиевци се движи във възходяща линия.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

За поредна година учениците от гимназията спечелиха областното състезание на националната олимпиада по АйТи (IT). На националните финали, представянето отново бе отлично. Такова бе то и на националния конкурс „Млади таланти“.

На ученическата конференция на УчИМИ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ бе отличена със специална награда.

Своята езикова и писателска натура изявиха двама ученици, спечелили награди за есе. В конкурса „От земята към звездите“, есетата на Румяна Йонкова и Иван Иванов бяха отличени и наградени, а те се състезаваха и с ученици от цяла България.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

В конкурс за есе, посветено на създателя на Менделеевата таблица, Иван Иванов спечели първо място сред всички свои връстници в страната.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Голям успех постигна и Бранимира Колева, която спечели първо място за есе, посветено на жената и майката в конкурс, организиран от дружество „Майчина грижа“ – Габрово. В същия конкурс Теди Лефтерова бе класирана на трето място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Друг голям успех бе постигнат в Горна Оряховица, на националния конкурс – изложение „Младежко техническо творчество“. Разработката на младите Василиадиевци впечатли журито и бе удостоена с второ място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С девето място от националния есенен турнир по IT „Джон Атанасов“ се завърна и Николай Иванов.

В изключително престижен проект през изминалата година участва и Владислав Цвятков, който живя две седмици в приемно семейство в Япония като обмен между двете страни. Дванадесет габровчета прекараха 14 дни в Нагоя, където посещаваха училище, наравно със своите връстници, живяха в местни семейства и се сляха напълно с местната култура и традиции. Владислав е останал впечатлен от своите домакини, от културата, обичаите и гостоприемството им. Освен в Нагоя габровци са били и в още няколко града и са останали впечатлени от културните забележителности и красотата на Япония. Втората част от проекта предстои, като японските деца ще бъдат гости в Габрово и ще посещават училище заедно с нашите ученици. През следващата година ПТГ „Д-р Никола Василиади“ очаква своя нов ученик от далечна Нагоя.

Друг изключително интересен проект, реализиран през 2019 г. и продължаващ през 2020 г., е на катедра „История“. Той е по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Проектът включва изнесени учебни часове, а такива до момента са проведени в Историческите музеи в Панагюрище и Трявна, като предстоят още в София и в интерактивния музей в Габрово. С проекта се осъществява своеобразно пътуване във времето.

Съвместно с ученици от НАГ, десетокласници от техническата гимназия изнесоха открит урок по античност, провел се в Националния музей на образованието. Той бе на английски и на български език, като изключително силно впечатли всички присъстващи. Сред официалните лица бяха директорите на двете гимназии, експерти от РУО – Габрово и МОН, множество историци, преподаватели и педагози.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С всички тези успехи, награди и призови класирания, с участието си в проекти и конкурси, учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ показаха през изминалата година, че наученото в класните стаи и учебните лаборатории е на изключително високо ниво.

С успехите си учениците показват, че техническата гимназия подготвя реални кадри и специалисти за нуждите на бизнеса, производството, мениджмънта и обществената сфера. Така, както го е правила през всичките 124 години от своето основаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица