Свържи се с нас

Новини

2019-година бе изпълнена с успехи и награди за Василиадиевци

Published

on

И през 2019 г. учениците от Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово участваха на множество състезания, конференции и симпозиуми, свързани с техните постижения и знания. Както всяка година, успехите не бяха един и два, затвърди се тенденцията, че развитието на Василиадиевци се движи във възходяща линия.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

За поредна година учениците от гимназията спечелиха областното състезание на националната олимпиада по АйТи (IT). На националните финали, представянето отново бе отлично. Такова бе то и на националния конкурс „Млади таланти“.

На ученическата конференция на УчИМИ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ бе отличена със специална награда.

Своята езикова и писателска натура изявиха двама ученици, спечелили награди за есе. В конкурса „От земята към звездите“, есетата на Румяна Йонкова и Иван Иванов бяха отличени и наградени, а те се състезаваха и с ученици от цяла България.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

В конкурс за есе, посветено на създателя на Менделеевата таблица, Иван Иванов спечели първо място сред всички свои връстници в страната.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Голям успех постигна и Бранимира Колева, която спечели първо място за есе, посветено на жената и майката в конкурс, организиран от дружество „Майчина грижа“ – Габрово. В същия конкурс Теди Лефтерова бе класирана на трето място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Друг голям успех бе постигнат в Горна Оряховица, на националния конкурс – изложение „Младежко техническо творчество“. Разработката на младите Василиадиевци впечатли журито и бе удостоена с второ място.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С девето място от националния есенен турнир по IT „Джон Атанасов“ се завърна и Николай Иванов.

В изключително престижен проект през изминалата година участва и Владислав Цвятков, който живя две седмици в приемно семейство в Япония като обмен между двете страни. Дванадесет габровчета прекараха 14 дни в Нагоя, където посещаваха училище, наравно със своите връстници, живяха в местни семейства и се сляха напълно с местната култура и традиции. Владислав е останал впечатлен от своите домакини, от културата, обичаите и гостоприемството им. Освен в Нагоя габровци са били и в още няколко града и са останали впечатлени от културните забележителности и красотата на Япония. Втората част от проекта предстои, като японските деца ще бъдат гости в Габрово и ще посещават училище заедно с нашите ученици. През следващата година ПТГ „Д-р Никола Василиади“ очаква своя нов ученик от далечна Нагоя.

Друг изключително интересен проект, реализиран през 2019 г. и продължаващ през 2020 г., е на катедра „История“. Той е по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Проектът включва изнесени учебни часове, а такива до момента са проведени в Историческите музеи в Панагюрище и Трявна, като предстоят още в София и в интерактивния музей в Габрово. С проекта се осъществява своеобразно пътуване във времето.

Съвместно с ученици от НАГ, десетокласници от техническата гимназия изнесоха открит урок по античност, провел се в Националния музей на образованието. Той бе на английски и на български език, като изключително силно впечатли всички присъстващи. Сред официалните лица бяха директорите на двете гимназии, експерти от РУО – Габрово и МОН, множество историци, преподаватели и педагози.

снимка: Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

С всички тези успехи, награди и призови класирания, с участието си в проекти и конкурси, учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ показаха през изминалата година, че наученото в класните стаи и учебните лаборатории е на изключително високо ниво.

С успехите си учениците показват, че техническата гимназия подготвя реални кадри и специалисти за нуждите на бизнеса, производството, мениджмънта и обществената сфера. Така, както го е правила през всичките 124 години от своето основаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица