Свържи се с нас

Култура

РБ „Априлов-Палаузов“ и националната седмица на четенето 2019 (снимки)

Published

on

В дните от 9 до 13 декември се проведе Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката в България. В седмицата на четенето се включиха деца в предучилищна възраст, ученици от начален етап на образованието, юноши и младежи от училища и детски градини в Габрово.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ като културно-образователна институция и дългогодишен партньор на учебните заведения от града и региона участва активно в осъществяването на седмицата на четенето, чиято цел е пряко свързана с основната библиотечна мисия – да информира, образова чрез четене и да пробужда трайна любов към книгата и четенето.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Децата и учениците, заедно със своите учители участваха в различни инициативи на библиотечния екип за насърчаване на интереса към четенето, реализирани под формата на литературни четения, драматизации на приказки, състезания, творчески ателиета, илюстрации по любими книги и много други.

В Габрово седмицата стартира на 9 декември с посещение на библиотекари в ДГ „Радост“ в Габрово, а Детският отдел на библиотеката бе домакин на ученици от ОУ „Неофит Рилски“. В детската градина Валя Косева и Павлина Велева четоха коледни приказки на малчуганите, а в отговор децата представиха своя драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В библиотеката пък третокласниците от ОУ „Неофит Рилски“ прочетоха откъси от свои любими детски книги, а пред тях бе представена интересната презентация „Най-забавните детски библиотеки по света“. Посещенията на библиотекари в детските учебни заведения в Габрово продължиха и през всеки следващ ден от седмицата – деца, учители и библиотечни партньори четоха заедно в ДГ „Мечо Пух“, ДГ „Дъга“, ДГ „Младост“, ДГ „Мики Маус“.

Паралелно с посещенията на библиотекари в детските учебни заведения ученици от начален и гимназиален етап гостуваха в залите на РБ „Априлов-Палаузов“ .

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

На 10 декември – ученици от пети клас на ОУ „Ран Босилек“, с ръководител учителя Бистра Кисьова, посетиха централната сграда на Габровската регионална библиотека и се запознаха с цялостната организация на системата „библиотека“ и отделите й Краезнание, Дигитален център, Интернет зала, Заемна за възрастни читатели.

В Детския отдел на библиотеката отново на 10 декември гостуваха ученици от трети клас на ОУ „Райчо Каролев“, с ръководител Дарина Арсова.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

На 11 декември третокласници от ОУ „Ран Босилек“ четоха в Детски отдел на библиотеката заедно със своите учители Начева и Василева, а ученици от девети клас на ПТГ „Д-р Н. Василиади“ с техния класен ръководител г-жа Ренета Радичкова се запознаха с работата на професионалния „book – скенер“ за книги и документи в Дигиталния център на библиотеката, с възможностите на дигитална библиотека „Габровски периодичен печат” и с други модерни библиотечни услуги.

Немалък брой от младежите изявиха желание да получат читателска карта за РБ „Априлов-Палаузов“.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

В края на седмицата на четенето в Габрово директорът на библиотеката Савина Цонева гостува в ДГ „Мики Маус“.

Тя прочете на децата приказката „Лисицата и щъркелът“ от класика на българската детска литература и известен габровец Ран Босилек. Любознателните малчугани получиха текста на „Молбата на книгата“ и бяха дарени с книгоразделители за любимите книжки, а пък саммите деца подариха на своите гости коледни картички.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Илко Илиев представя новата си книга „Шантави истории“

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ организира среща – разговор с Илко Илиев. Известният габровски джаз – музикант, композитор, аранжор и публицист ще представи новата си книга „Шантави истории или Разкази за момчето, което не спираше да се учудва“ на 15 декември от 17:45 ч в Читалня „Д-р Петър Цончев“.

Илко Илиев е роден на 21.07.1945 г. в гр. Горна Оряховица. Завършва Естраден отдел на БДК – София (днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“) със специалност саксофон и кларинет.

Започва професионалната си музикална кариера в Габрово в състава на Духовия оркестър към читалище „Априлов-Палаузов“ през 1967 г. От януари 1968 г. постъпва в състава на Естрадния оркестър към Окръжния съвет за изкуство и култура. Част е от състава и проявите на Естраден оркестър към Общински съвет за култура – Габрово, „Биг бенд Габрово“, „Оркестър Габрово“, „Диксиленд Габрово“ и „Суинг дикси бенд Габрово“. През 1968 г. участва в съпътстващата музикална програма на ІX-ия Световен младежки фестивал в София. Като изпълнител и аранжор участва в Прегледите на джазовите оркестри в България (1977-1984 г.) и в джаз-фестивалите в Дрезден (ГДР) през 1981 и 1984 г., Прага (Чехословакия) през 1985 г. и Париж (Франция) през 1986 г. Вписан е в европейското родословно дърво на джаза („The European JAZZ Community“), отпечатано от немското издателство „Peter von Bartkowski Edition“ (1999 г.), заедно с имената на още няколко габровски музиканти – Манол Цоков, Илия Раев, Николай Антонов и Петко Приводанов. След 1990 г. е създател на няколко нещатни джазови оркестри в Габрово – „Биг смайлс бенд“, „Б 15+“, „Джаз класик бенд“. През 80-те години записва свои песни и аранжименти в БНР и „Балкантон“. Автор на музика за куклените театри във Варна и Габрово (1987-1990 г.), както и на два аудио компактдиска с авторски композиции и аранжименти – „Очакване” (2002) и „By Ilko“ (2004). Автор е на книгите: „Справочник на английската терминология в популярната, танцова и джазова музика” (1996) и „Тъга по слънчева вода” (2005 г., публицистика), „Габрово. Джаз и още нещо“ (2021).

През 1998 г. Илко Илиев написва „Българска сюита за струнен оркестър и кларинет”, Премиерата на „Фантазия за пиано и струнни инструменти” през 2011 г. е част от тържествения концерт по повод 150-годишнината от основаването на габровската библиотека „Априлов – Палаузов”.

През май 2014 г. Илко Илиев получава Почетния знак на Община Габрово за активна и разностранна творческа дейност в областта на музиката и за принос в утвърждаване авторитета на габровската музикална култура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представи новия си роман „Въглени“

Published

on

В музей „Старото школо“ в Трявна бе представен най-новият роман на Веселина Кожухарова „Въглени“, посветен на китния ни възрожденски град. Културното събитие е част от тазгодишната Коледно-новогодишната програма на Община Трявна и се осъществи със съдействието, както на местната власт, така и на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна и Читалище „Иван Вазов“ – с. Първомайци.

Представянето на книгата събра близки и познати на авторката, както и почитатели на словото, които изпълниха залата на музея. Сред официалните гости бе зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, общински съветници, директорът и екипът на СМРЗИ-Трявна, просветни деятели и др.

Всички те бяха поздравени с музикалните изпълнения на децата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна с ръководител Николина Кирилова.

Книгата „Въглени“ бе представена пред аудиторията с рецензия на Иван Антонов – член на Съюза на българските писатели у нас и председател на Сдружение „Сцена на духовността“-гр. Плевен, която бе изчетена от Стефан Митев. А защо последния ѝ роман е свързан с Трявна, Веселина Кожухарова посочи художествения занаят казаслък и неговото практикуване почти само в тревненско.

За написването на книгата, писателката искрено благодари на журналистката Галина Иванова и приноса й с информация от публицистичните й материали в нейния авторски блог „Тревненски БУдил“. Срещата-разговор премина с изчитане на откъси от книгата „Въглени“, както и от другите две авторски такива – „Погледни през рамо“ и „Между звездите и зората“ на Веселина Кожухарова.

Авторката бе поздравена от зам.-кмета, както и от директора на СМРЗИ-Трявна с красиви букети и пожелания за още много нови вдъхновящи книги.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица.

Практикува като учител по музика и ръководи детски вокални състави с участия и отличия в национални конкурси. Пише стихове и проза. До момента е издала „Жених за царкинята“; „Погледни през рамо“; „Между звездите и зората“ и „Въглени“. Най-новият й роман се очаква да излезе от печат през пролетта на 2023 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица