Свържи се с нас

Новини

Девет постоянни комисия в Общински съвет – Севлиево

Published

on

Девет са постоянните комисии в новия Общински съвет на Севлиево, а членовете им бяха определени на първото редовно заседание вчера, 28 ноември. За председател на комисията по „Бюджет, финанси и стопански дейности“ бе избран Димитър Димитров. Председател на комисията „Екология и рационално използване на природните ресурси“ ще бъде Огнян Пешков, а комисията по „Здравеопазване и социални дейности“ ще се ръководи от Сюзан Садъкова – Томева.

снимка: Община Севлиево

Комисията по „Земеделие и гори“ ще се ръководи от Али Алиев, а на комисията по „Младежки дейности, спорт и туризъм“ – от Камен Николов. Председател на комисията по „Образование, култура и вероизповедания“ стана Мирена Станчева, а на комисията по „Общинска собственост и териториално, и селищно устройство“ – Павлин Ганчев.

Постоянната комисия „Сигурност, обществен ред и организация на движението“ ще бъде под председателството на Ердоан Узунов, а на „Приватизация и следприватизационен контрол“, както досега – Недко Георгиев.

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов ще бъде представител на Общината в общите събрания на „Севлиевогаз 2000“ и „Регионално депо за отпадъци – Севлиево“ ООД, както и ще упражнява правата върху дружествата, при които едноличен собственик на капитала е Община Севлиево.

снимка: Община Севлиево

Освен в газовото дружество, Община Севлиево е акционер в габровската МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ и съдружник в „Регионално депо за отпадъци – Севлиево“ ООД. За болницата в Габрово общинските съветници определиха представител на Общината да бъде зам.-кметът Калина Георгиева.

Бяха избрани представители на публичния сектор в Общото събрание и на „Местна инициативна група – Севлиево“. С друго свое решение Общинският съвет определи индивидуалната основна месечна заплата на кмета на Община Севлиево да бъде 2 904 лева.

Това е 10% увеличение, съобразено със заложеното увеличение на средствата за възнаграждения на държавната и общинска администрация, кметове и кметски наместници, съгласно проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г.

Максималното увеличение, което можеше да бъде предложено възлиза на 5 228,55 лв. Заплатата се определя въз основа на Постановление на Министерски съвет №4 от 10 януари 2019 г., за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет №67 от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, общинският съвет определя при условията на закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства.

снимка: Община Севлиево

Размерът на определените заплати не може да надхвърля основната месечна заплата на министър и следва да е съобразен с разполагаемия ресурс. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие като се взема предвид средно месечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

След прилагане на описаната методика и по данни на НСИ, основната месечна заплата на министър за периода юни – септември 2019 г. е в размер на 5228,55 лв. Определени бяха и основните трудови възнаграждения на кметовете в Общината.

За кметове на село с население под 700 души основната заплата през мандата ще бъде 800 лева. Това се отнася за кметовете на Горна Росица, Дамяново, Добромирка, Кормянско, Крамолин, Крушево, Стоките и Сенник.

За кметовете по селата с население над 700 души основната заплата е определена на 900 лева, решиха общинските съветници. Тук попадат Батошево, Градница, Душево, Петко Славейков, Ряховците и Шумата.

Общинският съвет реши още Общината да поеме задължението по издаване на запис на заповед за авансово плащане по проекта за подобряване на енергийната ефективност на административната сграда на Общината. Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ и сега трябва да се договори авансовото плащане по него в размер на 398 374,66 лева. Безвъзмездната финансова помощ е 100%.

Община Севлиево ще кандидатства и с проектно предложение за финансиране на културни дейности. Проекти ще се подготвят като се кандидатства по европейската програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, администрирана от Министерство на културата.

Севлиево ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по Раздел 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“. Една от целите на програмата е да се постави фокус върху достъпа до култура и предприемачество в тази сфера, както и да се подобри достъпа до култура на етническите и културни малцинства.

Съветниците решиха още председателят на Общинския Съвет Здравка Лалева да членува от името на Общината в Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България и да представлява Севлиево в Областния съвет за развитие на Област Габрово. Следващото заседание на Общинския съвет ще бъде на 17 декември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Апология на сетивността“ от Калоян Христов с представяне в Габрово

Published

on

На 4 април, четвъртък, от 17.30 часа в изложбената зала на Музея на хумора и сатирата в Габрово ще бъде представена новата стихосбирка на поета Калоян Христов „Апология на сетивността“, издание на издателство „Знаци”.

Модератор и водещ на поетичната среща ще бъде Иван Христов, директор на Исторически музей – Дряново.

В представянето ще вземат участие Музикантите Цветомир Цанков и Огнян Тюлюмбаков. Ще участват също актьорите Виктория Василева и Павел Кинчев.

За книгата ще говори Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия.

Калоян Христов завършва средното си образование в Националната Априловска гимназия (Габрово). Завършва и специалност „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, както и магистратура към Факултета по педагогика на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Образователен мениджмънт“. Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com, както и на издателство „Тетрадката“. Преподвател е по български език и литература в гимназиален етап в Частна немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“, гр. София. Води ежегоден курс по творческо писане за ученици.

Литературни изследвания на Калоян Христов са публикувани в сп. „Литературата“ и др. Негови научни разработки са: „Геометрия на пространствата в декоративния роман на Чавдар Мутафов „Дилетант“; „Мегданът и кабинетът като топоси на селото и града“; “Културна биография на Васил Априлов и Габровското училище през погледа на Петко Славейков и Светослав Миларов” и др. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия – „Съвпадения“. Негови стихове са публикувани във в. „Литературен вестник“, сп. „Нова асоциална поезия“, сп. „Литературен свят“, сп. „Пламък“, алм. „Зорница“, LiterNet, антологията „Поезия срещу войната“ и др. Участва в международния поетичен пленер „Софийските метафори“ през 2020, 2021, 2022, 2023 г.

По покана на музикантите от група „SoulBmoll“ пише текста на песента „Нова посока“, която става част от първия албум на групата. През 2020 г. се появява втората му стихосбирка – „Солени молекули“ (изд. „Знаци“). Носител е на: Първа награда за поезия в Националния конкурс „Никола Вапцаров“ (2019), Голямата награда за поезия на Националния литературен конкурс „Море“ (2020), Априловска награда за книга на годината в категория „Млад автор“ (2021), два пъти е финалист в международния поетичен конкурс „Мили Дуели“ (2019, 2021), номинация в разширения списък за Националната литературна награда „Перото“ (2021), почетна грамота от Националния литературен конкурс „Владимир Башев“ (2021). Негови стихове са преведени на английски, арабски, сръбски и испански.

Зареди още

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица