Свържи се с нас

Култура

Учител от НАГ спечели награда от национален конкурс

Published

on

Преподавателят по Български език и литература в Национална Априловска гимназия Велина Парахулева спечели втора награда от Третия национален литературен конкурс за учители „Васил Карагьозов“, провел се в Ямбол, под патронажа на кмета на общината и в партньорството с издателство „Клет“.

Учителят от Априловото школо получи грамота, пет броя от издадения сборник „Отронени листа“ и парична награда. Награждаването на победителите в настоящето трето издание на конкурса се проведе на 21 ноември в зала „Съвремие“ и в присъствието на ямболския градоначалник Валентин Ревански.

Наградата на г-жа Парахулева връчи рецензентът на журито писателят Николай Табаков. Конкурсът се проведе в две области: поезия и проза. Преподавателят по Български език и литература в Национална Априловска гимназия участва в категория проза, като от трите й изпратени разказа, единият бе предпочетен да бъде награден. Разказът се казва „Имената“, посветен на бащата на г-жа Парахулева.

снимка: Личен архив

„Моето семейство ме накара да се включа с участие в този литературен конкурс, защото знаят, че аз „тайно“ пиша. Това лято се осмелих да споделя с тях. Те подозираха, че правя нещо „тайно“ и накрая се разкрих пред най-близките си хора. Те ме амбицираха и казаха, че мога да бъда забелязана. Ако не бяха те, едва ли щях да участвам. Исках си моите тайнописи, не мислех че съм достойна. В крайна сметка останах много поласкана от признанието на журито. Голямата ми награда беше и това, че при самото й връчване председателят на журито Николай Табаков каза, че всичките ми текстове е харесал много и ме стимулира да продължавам да пиша“, сподели за успеха си Велина Парахулева.

Преподавателят по БЕЛ в Национална Априловска гимназия разкри, че ще вслуша в думите на писателя Николай Табаков и ще продължи да пише, като съвсем скоро е завършила текста си „Яворов в моя живот“, който пак стъпва малко върху автобиография, но я мистифицира.

Националният литературен конкурс за учители „Васил Карагьозов“ се провежда от 2009 година, с известни прекъсвания през годините. Надпреварата е само за учители – творци. Текстовете са само литературни, не са интерпретативни или научни, компетентно жури оценява художествената стойност на творбите. В конкурса участваха 41 учители – творци от цялата страна, като от тях 21 бяха номинирани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица