Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ с участие в „Иновации в действие“

Представители на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, в изпълнение на договореност по Национална програма „Иновации в действие“, посетиха ПГМЕТ – Пазарджик между 28 и 30 октомври.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Представители на иновативните училища ПГМЕТ – Пазарджик, Частна езикова гимназия „Стоян Съриев“ – Пловдив и ПТГ „Д-р Н. Василиади“ – Габрово представиха добри практики и постижения в областта на образованието в гимназиалния етап.

Иновацията в ПГМЕТ – Пазарджик бе разработка на електронни уроци по шест учебни предмета, в специалност „Системен програмист“ и тестове към тях, достъпни за учениците в електронния дневник на училището, който е в процес на дублирано използване с хартиен дневник.

Изследванията, направени в клас обучаван по традиционния начин и клас, обучаван по иновативния метод, показват завишени показатели в знанията на учениците, обучавани по иновативния метод.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Представената иновация от ЧЕГ „Стоян Съриев“ – Пловдив бе в областта на библиотечно – информационното осигуряване. Използвайки базата и информационните ресурси на общинската библиотека по силата на сключен договор между тях, гимназията осигурява достъпност на електроните си уроци и образователни материали за своите ученици.

Споделеният опит в областта на разработка на електронни уроци, реализирани проекти, внедряване на ИКТ в училище, включително документация в електронен дневник, показа, че ПТГ „Д-р Никола Василиади“ не отстъпва по нищо на иновативното, дори в редица отношения го изпреварва.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Габровската техническа гимназия има реализация в областта на обучение чрез работа, като на първия випуск му предстои завършване. Работи изцяло на електронен дневник от тази учебна година.

Двете училища имат реализирани проекти „Регионално развитие“ 2007-2013г., а в момента очакват изпълнение на спечелени проекти „Региони в растеж“ до края на 2019г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Протест в Трявна против управлението в държавата

Снощи, 22 януари, на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна се състоя мирен граждански протест, насочен срещу управлението на държавата, водната криза, мръсния въздух и ситуацията с боклука.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестиращите граждани издигнаха плакати, с призив премиерът на Република България Бойко Борисов да освободи поста и да направи път на по-способни от него. С три отделни лозунга, недоволните от управлението на държавата в Трявна, изписаха на централния площад: „Уважаеми г-н Борисов време е да си вървите, направете път на по-способни от вас“.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Простиращите в Славейковия град носеха и плакати с екологична насоченост: „България не е сметище, 700 000 тона внесени боклуци от 2014 до 2019 г.“, „500 000 граждани на воден режим, над 50% загуби по водопреносната мрежа. 15 000 души умират годишно в България от болести в следствие на замърсен въздух“

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

След протестната акция на площад „Капитан Дядо Никола“ недоволните от управлението на държавата се насочиха към старата част на Трявна, където на емблематичния символ на града – Кивгирения мост, подредиха посланията си.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестът премина мирно и бе охраняван от значителен брой полицейски сили, осигурили безопасността на участниците в мероприятието, охраната на обществения ред при провеждането му и предотвратяване извършването на престъпления от общ характер.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Счупиха ченето на габровец при побой

40-годишен габровец пострада тежко и се озова в местната болница със счупена челюст, след като бе жестоко пребит в областния град. Инцидентът се е случил в неделя вечерта.

Пострадалият успял да подаден сигнал в полицията за случилото се едва в сряда. Той заявил, че на 19 януари му е бил нанесен побой, в резултат на което получил фрактурата.

След проведените незабавни издирвателни мероприятия извършителят на нападението бил установен и задържан в полицията за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР.

Това бил 31-годишен мъж от Габрово, срещу когото вече е образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поискаха яз. „Александър Стамболийски“ да стане питеен

Разположеният на границата между областите Габрово и Велико Търново, намиращ се на територията на община Севлиево, язовир „Александър Стамболийски“ да промени статута си в такъв за питейно – битови нужди, поиска официално управителят на „ВиК Йовковци“ – Велико Търново инж. Димитър Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Новината съобщи самият той на сайта на великотърновския печатен ежедневник вестник „Борба“.

Предложението инж. Владов е входирал до Регионалната асоциация по ВиК. Водоемът е два пъти по-голям от основния питеен за област Велико Търново – „Йовковци“. Към него трябва да бъде изградена пречиствателна станция, а водата ще стига по гравитачен път в четирите общини – Свищов, Павликени, Сухиндол и Севлиево.

„Може да се копира системата за пречистване и разположението й като при „Йовковци“. С двата язовира Великотърновска област ще е единствената в страната, която ще разполага с чиста, евтина вода, без да са нужни разходи за изпомпването й от два водоема”, коментира инж. Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Така ще бъде решен и огромният проблем с питейната вода на Свищов, както и този в Севлиево, особено през летните месец, когато местните са подложени на режим на водата.

„Жителите и гостите на Свищов де факто пият от Дунава без пречистване от подземни кладенци и страдат от това. Ако язовир „Александър Стамболийски“ стане питеен, този проблем ще се разреши“, категоричен е Владов пред великотърновското областно издание и допълва, че от активността на кметовете по места също зависи регионът да получи такава важна инвестиция.

Цялата статия, на автора й Стилиян Найденов по темата, можете да прочетете оттук.

Източник: вестник „Борба“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица