Свържи се с нас

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ с участие в „Иновации в действие“

Published

on

Представители на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, в изпълнение на договореност по Национална програма „Иновации в действие“, посетиха ПГМЕТ – Пазарджик между 28 и 30 октомври.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Представители на иновативните училища ПГМЕТ – Пазарджик, Частна езикова гимназия „Стоян Съриев“ – Пловдив и ПТГ „Д-р Н. Василиади“ – Габрово представиха добри практики и постижения в областта на образованието в гимназиалния етап.

Иновацията в ПГМЕТ – Пазарджик бе разработка на електронни уроци по шест учебни предмета, в специалност „Системен програмист“ и тестове към тях, достъпни за учениците в електронния дневник на училището, който е в процес на дублирано използване с хартиен дневник.

Изследванията, направени в клас обучаван по традиционния начин и клас, обучаван по иновативния метод, показват завишени показатели в знанията на учениците, обучавани по иновативния метод.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Представената иновация от ЧЕГ „Стоян Съриев“ – Пловдив бе в областта на библиотечно – информационното осигуряване. Използвайки базата и информационните ресурси на общинската библиотека по силата на сключен договор между тях, гимназията осигурява достъпност на електроните си уроци и образователни материали за своите ученици.

Споделеният опит в областта на разработка на електронни уроци, реализирани проекти, внедряване на ИКТ в училище, включително документация в електронен дневник, показа, че ПТГ „Д-р Никола Василиади“ не отстъпва по нищо на иновативното, дори в редица отношения го изпреварва.

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Габровската техническа гимназия има реализация в областта на обучение чрез работа, като на първия випуск му предстои завършване. Работи изцяло на електронен дневник от тази учебна година.

Двете училища имат реализирани проекти „Регионално развитие“ 2007-2013г., а в момента очакват изпълнение на спечелени проекти „Региони в растеж“ до края на 2019г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пореден благотворителен жест на „Еко-Флора 2018“

Published

on

Пореден благотворителен жест на Фондация „Еко-Флора 2018“. Този път бяха подпомогнати 50 деца в неравностойно положение и техните семейства хранителни продукти в област Габрово.

Помощта получиха в ОУ „Васил Левски“ – Плачковци, ОУ „Проф. П.Н. Райков“ – Трявна, село Армени, село Златевци и село Враниловци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица