Свържи се с нас

Новини

ОП „Благоустрояване“ с щедър жест към кучкарите в Габрово!

Published

on

Общинското предприятие „Благоустрояване“ – Габрово, поверено за управление на брата на заместник министър – председателя Томислав Дончев, е дало щедрата сума от близо 13 500 лева за изграждането на първата площадка за свободно разхождане на домашни любимци на територията на града.

снимка: Община Габрово

Това стана известно от официалния отговор на Община Габрово, във връзка с изпратени от „Габрово Нюз“ въпроси, по отношение на площадката за свободно разхождане на кучета, за която в началото на тази седмица администрацията на кмета не пропусна да съобщи.

В информацията, наред с всички характеристики за новата придобивка и радост за всички кучкари в Габрово, беше изпусната и не упомената цялата стойност на направената инвестиция, което наложи да изпратим нашите питания, за да дадем повече гласност на публичния харч.

снимка: Община Габрово

Общата стойност на средствата, изразходени за закупуване и обработка на материалите, е близо 13 500 лв. с ДДС, като в това число са включени: оградата, метални профили, дървени греди, кошчета за отпадъци и декоративна растителност.

снимка: Община Габрово

В тази сума не е включена стойността на дървения чипс, дъски за съоръженията, пънове за сядане и катерене, маси, както и труда за изработването им, тъй като са направени от служители на ОП „Благоустрояване“ с материали от премахнати дървета на територията на Габрово. Всички средства са осигурени от текущия бюджет на предприятието, посочват от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

От отговора на администрацията на кмета става ясно още, че изградената площадка е включена в графиците на различните отдели на предприятието, като към момента все още се определя честотата на почистване и сметосъбиране, тъй като не е ясна посещаемостта на терена.

снимка: Община Габрово

След установяване на натовареността на обекта, той ще бъде включен в седмичните графици на отдела, а при установяване в бъдеще на по-голяма от първоначалната натовареност, графиците ще бъдат коригирани.

снимка: Община Габрово

Теренът е с обща площ от 730 кв. м. и е разделен на две зони – зона за дребни породи и зона за едри породи. Разположен е успоредно на река Янтра, зад бензиностанция на изхода за Велико Търново.

снимка: Община Габрово

На площадката са монтирани съоръжения за игра и обучение на домашни любимци, произведени в дърводелската работилница на ОП „Благоустрояване“. Сред тях са везна за преминаване, естакада за кучета, тунел, кучешки слалом, стъпала за катерене с различна височина и диаметър.

снимка: Община Габрово

На територията на площадката са разположени и места за отдих и почивка на стопаните (придружителите на кучета), както и задължителните кошчета за отпадъци. Засадена е декоративна растителност. Част от зоната е насипана с дървесни стърготини – отпадъчен продукт от дробенето на опасни и счупени клони.

снимка: Община Габрово

Площадката се опазва съгласно нормативните актове, касаещи общинското имущество, включително Наредба №3 за опазване на обществения ред и сигурността на територията на община Габрово, приета от Общински съвет – Габрово, като съгласно чл. 19 (1) от същата наредба „Актовете за установяване на административните нарушения се съставят от органите на ОД на МВР – Габрово или длъжностни лица от общинската администрация, упълномощени от кмета на община Габрово“.

снимка: Община Габрово

Правилата за ползване на площадката са категорични! При влизане и излизане, кучетата трябва да бъдат с поставена каишка. Собствениците (придружителите на кучета) са длъжни да почистват незабавно след тях, като за целта във всяка от зоните са монтирани по две кошчета за кучешки отпадъци. Домашните любимци не трябва да бъдат оставяни без надзор, а агресивни животни не се допускат.

При установени нередности, посетителите на площадката могат да използват телефона за сигнали на Община Габрово – 0 700 144 10.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица