Свържи се с нас

Новини

Вдигат драстично данъците в Габрово

Published

on

Още не положили клетва кметът и Общинският съвет, и вече управляващите в Габрово готвят драстично увеличение на местните данъци от догодина. Явно за управляващата общината партия ГЕРБ, компетенциите за повишаване на местните приходи стигат само дотам – да вдигат размера на местните данъци и такси, увеличавайки финансовото бреме за обикновените граждани.

Сред мотивите им за нарастване на налозите са записани невъзможността на Община Габрово да продължи собствено финансиране по мащабни инвестиции през следващите отчетни периоди, поради ограничения си и недостатъчен Бюджет, за да постигне подобни инвестиции, тъй като разчита основно на външно финансиране.

Това става ясно от проекта за наредба за изменение и допълнение на наредбата за определяне на местните данъци на територията на община Габрово, публикуван на официалната интернет страница на Общината.

„Изискванията от граждани и фирми, относно местни инфраструктурни и други проблеми в града и една голяма част от нужди по селата, се увеличава в пъти повече от това, което Общината може да си позволи с досега определените собствени приходи“, огласяват от администрацията на кмета.

В тази връзка предложението за увеличение на ставката на данък върху недвижими имоти, за всички данъчно задължени лица, е да стане от 1,5 на 2,3 на хиляда върху данъчната оценка. С така предложената ставка, размерът на облога върху всички недвижими имоти на територията на цялата община ще е 2 700 000 лв, или с близо 1 000 000 лв повече от данък недвижим имот от настоящия през т.г.

Въпреки предложеното увеличение за 2020 г. в Община Габрово, към момента съществуват ставки на данък върху недвижим имот, които в други областни градове са по-високи от тези в Габрово, е друг мотив на управляващите за готвеното драстично нарастване на местните данъци.

Друг основен приходоизточник в бюджета на Общината, който също ще бъде увеличен, е данъкът върху превозно средство. Най-потърпевши ще бъдат собствениците на автомобили до 3,5 тона, които са без екологична категория, с Евро 1 и Евро 2. Идеята за промяната е основана на „замърсителя плаща“ или въвеждане на данъчни облекчения за собствениците на автомобили, които съответстват на високите екологични стандарти и утежнения за тези, които не съответстват на такива и замърсяват околната среда повече. Очакваните повече приходи от този местен налог са близо 400 000 лева, или 3 050 000 лв, вместо 2 310 000 лв през 2019 г.

Режимът на облагане с данък при придобиване на имущества по дарение и възмезден начин, също ще претърпи промяна в посока увеличение. Предложението е свързано единствено в частта лица, извън братя и сестри и техните деца, като от 3,5 на сто да стане 4,5 на сто. Данък при придобиване по възмезден начин, да се промени от 2 % на 3 %, като очакваните приходи ще достигнат 1 250 000 лв. или разлика от 400 000 лв., от сегашните 850 000 лв.

Очакваните резултати след приемането на проекта за изменение на Наредбата е да се увеличат постъпленията от собствени приходи, в размер на около 1 800 000 лв. По този начин ще се даде възможност Община Габрово да работи активно за удовлетворяване очакванията на граждани и бизнес за: подобряване на инфраструктурата на територията на общината; изпълнение на социалната, културната и образователната политика; финансово подпомагана на обществения транспорт; съфинансиране на проекти по различни програми.

Формата за участие в производството по издаване на посочения акт от страна на заинтересованите лица и организации, са писмени предложения и възражения, които могат да бъдат депозирани в деловодството на Община Габрово или на e-mail: m.iozova@gabrovo.bg в срок до 17.00 часа на 4 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Новини

Ивелин Михайлов и полк. Николай Марков с отворена среща в Габрово

Published

on

Предприемачът Ивелин Михайлов и експертът по национална сигурност полк. Николай Марков ще проведат отворена среща, под надслов „За бъдещето на България“ в Габрово. Събитието ще се проведе в петък, 26 април, от 19.00 часа в конферентната зала на хотела, находящ се на бул.“Трети март“.

На срещата двамата ще говорят за проблемите в България като геополитическото положение на страната, ограбването на ресурсите ѝ от страна на наднационалния капитал и лобизма в националната политика и ще споделят своите решения.

Те ще представят и визията си за бъдещето на страната ни и конкретните стъпки, които ще предприемат. Подобни отворени срещи под този наслов вече се проведоха в Бургас, Варна , Видин , Добрич, Сливен, Русе и Стара Загора и други, и преминаха при засилен интерес от страна на жителите на градовете.

Записите от тях може да гледате в YouTube канала на „Свободен глас“.

Зареди още

Новини

ОУ „Неофит Рилски“ стана шампион на футболния турнир „Малки лъвчета“

Published

on

На открития терен в спортен комплекс „Христо Ботев“ се проведе традиционният турнир по мини футбол „Малки лъвчета“, за деца от 1-ви до 4-ти клас на габровските училища. В рамките на три дни се играха футболни двубои разделени в две предварителни групи.

Много оспорвано и с голямо желание за победа се състояха финалните срещи за III и IV място между отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СУ „Райчо Каролев“, завършил при резултат 2:1 и за I – II място между отборите на НУ „Неофит Рилски“ и ОУ „Ран Босилек“ завършил с резултат 3:1. Титлата шампион и първо място в турнира бе отредено на отбора от ОУ „Неофит Рилски“.

Второ място заеха футболните надежди от ОУ „Ран Босилек“, на трето са ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и четвъртото място остана за малките футболисти от СУ „Райчо Каролев“.

Участниците бяха наградени с медали и купи за отборите от заместник-кмета Невена Минева и с пожелание за още повече победи и успехи.

Както във всеки футболен турнир, така и в „Малки лъвчета“ бяха раздадени и индивидуални награди. Грамота за „Най-добър защитник“ получи Велислав Петров. Голмайстор на турнира стана Атанас Атанасов, а „Най-добър вратар“ – Николай Донев. С грамота за „Полезен играч“ бе отличен Деян Стоев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица