Свържи се с нас

Новини

Д-р Юлиан Йорданов: За тежка телесна повреда на лекар искаме до 15 години затвор

Published

on

заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов

Българският лекарски съюз (БЛС) предлага наказанието за тежка телесна повреда на лекар да бъде от 5 до 15 години лишаване от свобода.

„Предложението е в отговор на все по-честите случаи на агресия спрямо медицински лица“, коментира заместник-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Предложението за изменение на Наказателния кодекс вече е било разгледано от Комисията по здравеопазване, а през септември предстои да бъде внесено в Народното събрание.

Как държавата ще защити българския лекар? Какви са цивилизованите начини да се оплачем от некомпетентни лекарски грижи? Ще има ли България добре действаща здравна система? С тези въпроси се обърнахме към  д-р Юлиан Йорданов.

Представете се за читателите .

Казвам се Юлиан Йорданов и съм заместник-председател на Български лекарски съюз. Хирург съм от 32 години, специализирал съм в Холандия, Франция, Белгия.

Недоволни пациенти нападнаха фелдшер от бърза помощ в Бяла Слатина. Слава богу, след нанесения побой, фелдшерът се е разминал с леки наранявания, това обаче не е единственият подобен случай в страната. Имате ли информация какъв е приблизителният брой на тези инциденти през последната година?

За съжаление до момента не се е водила такава статистика. Сега започнахме да я изготвяме и предполагам, че ще бъде готова до 10 дни. Това, което прави впечатление обаче е, че тези посегателства са много, а в последно време дори зачестяват, тоест наблюдава се тенденция за увеличаване на насилието над лекари, което е изключително тревожно.

Какво прави държавата, за да защити лекарите от подобни нападения? Знаем, че за нападения над полицаи например наказанията са доста сурови, защо и статутът на лекарите не е такъв?

Желанието на лекарския съюз е именно такова, наказанията за нападение над лекари да се приравнят с тези при посегателства над прокурори, дознатели, съдии. В предложението ни  за изменение на Наказателния кодекс сме посочили размера на наказанията, например при тежка телесна повреда на медицинско лице да бъде налагано наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години, при средна телесна повреда от 3 до 10, а при лека телесна повреда от 1 до 3 години.

На какъв етап е достигнало предложението – внесено ли в Здравната комисия, кога очаквате да бъде разгледано от Народното събрание?

Да, предложението вече е депозирано в Здравната комисия, като преди това получихме подкрепа както от Министерство на здравеопазването, така и от Министерството на вътрешните работи и от Прокуратурата. Вече е дебатирано по него и е решено през септември да бъде внесено и разгледано от Народното събрание, поне такова е уверението, което имаме.

Необходима ли е полицейска охрана за всяка болница?

Повечето лечебни заведения си имат охрана, що се отнася до полицейска, това е трудно да се случи. В България има повече от 300 болници, което означава,че около 1000 полицаи  трябва да се занимават само с охраната на тези лечебни заведения, това просто не е реално, да не говорим,че в болниците е трудно да бъде въведен строг пропускателен режим.

Нека да припомним какъв е цивилизованият начин недоволният пациент да изрази недоволството си от отношението или некомпетентността на лекуващия го лекар?

Възможностите за подаване на оплакване са много.Недоволният пациент би могъл  да отнесе оплакването си до директора на съответното лечебно заведение, може също така  да депозира жалбата  си до Регионалната здравна инспекция или директно до Здравното министерство, може да подаде оплакване и в Комисията по лекарска етика към Български лекарски съюз.

Но има случаи, в които този път е твърде дълъг, а реакцията трябва да бъде бърза, не са малко примерите за това. Има ли горещ телефон за сигнали?

Да, в Министерството на здравеопазването има дежурен, който непрекъснато приема такива обаждания. Но ако един пациент е недоволен от обслужването в дадено медицинско заведение, той би могъл да отиде в друго.Никой не го задължава да ползва услугите на определено заведение, така че  негово право е да избере къде да се лекува.

Друга важна тема – потребителските такси. Според законопроект на Коалиция за България пенсионерите трябва да плащат такса в размер на 1% върху минималната пенсия, а не върху минималната заплата. Какво е становището на Българския лекарски съюз?

Лекарският съюз изпрати писмено становището си по този казус както до Здравното министерство, така и до Комисията по здравеопазване. Напълно против сме и се надяваме това предложение да не бъде прието, защото считаме, че то е по – скоро популистко, отколкото реално. Настояваме проблемът с потребителската такса  да бъде решен трайно, а не да излиза на дневен ред предизборно и да се използва за въздействие върху една или друга социална група.

Д-р Йорданов, какво според вас е необходимо да бъде направено, за да има България една добре действаща здравна система?

За да има една добре подредена и работеща здравна система в България, трябва има една консенсусно приета от всички партии и цялото общество национална здравна стратегия, която да не касае само периода от 1,2 години, а един по- дългосрочен период – поне от 10 години. Тази система би трябвало да огледа нещата отвсякъде – примерно демографските показатели, а от там  и процентът на населението, каква е прогнозната  заболеваемост по видове заболявания, необходими специалисти…Когато имаме дългосрочна здравна стратегия, тогава стъпка по стъпка може да се върви към крайната цел, която тя си поставя. И когато тази стратегия е консенсусно приета, тогава независимо кой е на власт, независимо какви са вижданията на този, който е в министерство или в Министерски съвет, нещата ще вървят напред. А сега се управлява с наредби, концепции, сменят се министри, сменят се правителства, започва се отначало и нещата не вървят.

Какво ще пожелаете на читателите на Фрамар?

На първо място бих пожелал да бъдат здрави, защото здравето е едно от най-важните неща. А това, което ние като специалисти можем да направим, когато имат проблеми с него, е да ги посрещнем с разбиране и  професионална грижа. От сърце пожелавам на всички, и на себе си включително, скоро да  имаме това, за което говорих –  здравна стратегия, която да е консенсусно приета, всички да знаем какви са нашите задължения и  какви са нашите права и примерно след един период от 10 години, когато погледнем къде сме стигнали, да видим,че вече сме на нивото на останалите държави – и като качество на здравеопазване, и като финансиране.

Автор на интервюто: Ина Танева
media.framar.bg

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица