Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: Възпявам

Published

on

Тодор Живков и Бойко Борисов – това са възпетите в стихове политици от нашата нова история.

Което показва /не се смейте!/ продължение на традициите в поетично – песенното извисяване на великите исторически личности на България. Което показва /не се смейте!/ акт на тяхното възвеличаване и обезсмъртяване заради неповторимите им, свръхчовешки заслуги за добруването и възхода на милата ни татковина.

Погледнато обективно Живков и Борисов според демонстрираното народно признание се доближават до заслугите на свои предшественици като Цар Борис и други преди него /тук вече може да плачете!/. Разбира се, царете ни са почетени от дълбоко уважение и чувство на преклонение, а двамата горепосочени люде са предизвикали творческото вдъхновение на изтъкнати и не толкова изтъкнати наши поети по една единствена причина – келепирът. И да не забравяме – глупостта. Без значение дали си поет с име или някаква лелка от Пловдив.

Художествената разлика между произведенията, посветени на горните двама „любимци” на народните маси, е съществена. Първият, момчето от Правец, има шанса да си отгледа истински придворни поети, които с готовност намират своята муза в неговия образ, в изфабрикуваната за него версификация. Докато при момчето от Банкя нещата не стоят точно така. Поради все още съществуващата фасадна демокрация никой от българските писатели засега не е посегнал към перото да обезсмърти Генерал Борисов. Но както е тръгнало, като нищо можем да станем свидетели на дитирамби не само в негова чест, но и за Пеевски, Гешев и сие.

Следват по два цитата от „творби” за Живков и Борисов.

„В тебе има нещо от Левски,
В тебе има нещо от Ботев
И мойто сърце ръкоплеска
В името на живота.”
/Александър Геров/

„Пред празника новогодишен
и верен пак на своя нрав
аз искам в стих да ви напиша:
Бъдете жив и здрав!”
/Георги Джагаров/

„Бойко наш, не са бави и не се вай,
Това добре от мен го знай,
Съдбата на България в ръце вземи
И правдата в нея скоро да победи.”
/Магдалена Димитрова/

„Борисoв е икона,
Борисов е светец,
Изгря на небосклона,
Дори не е летец.”
/Андре Ажъл/

Тук ще направя коментар. Прави впечатление заложения в подтекста конфликт с президента Радев/”дори не е летец”/. При стихотворенията за Живков врагът беше полицаят, фашистът, днес това е летецът комунист; какво да се прави, всяко време има своите антагонисти.

Завършвам с една надежда: въпреки огромните глупости, които се сътворяват в съставянето на учебниците, нашите деца и внуци никога да не попадат на подобна словесна фъшкия.

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ОТТУК.

Източник: Actualno.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Временни прекъсвания на електрозахранването заради новото улично осветление

Published

on

Общината съобщи, че във връзка с дейностите по модернизацията на уличното осветление на Габрово, в периода от 11 до 18 май предстоят временни прекъсвания на електрозахранването в някои райони на града.

В квартал Бойката електрозахранването ще бъде прекъснато от 11 до 13 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00 ч.

На 13, 14 и 17 май, за периода от 09.00 ч. до 16.00 ч., ток няма да има в квартал Златари – ул. „Златарска“, ул. „Златен дол“, ул. „Зов“, ул.“Просвета“, ул. „Хвойна“.

На 13,14,17 и 18 май, за времето от 09.00 ч. до 16.00, без електрозахранване ще останат на: ул. „Русалка“, ул. „Георги Стефанов“, ул. „Котел“, ул. „Липница“, ул. „Георги Илиев“, ул. „Василка Бенева“, ул. „Минка Стефанова“, ул.“Етрополе“, ул. „Чая“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НГПИ „Тревненска школа“ отбеляза 100 години от създаването си

Published

on

На 6 май се състоя отбелязване на 100-годишнината от създаването на НГПИ „Тревненска школа“.

Откриването на празника се състоя в двора на училището и започна с приветствие от директора Орфей Миндов.

Своите поздрави поднесоха и официалните гости, сред които заместник-министърът на културата Румен Димитров, Елена Таскова – представител на МОН, вр.и.д. областен управител на област Габрово Мария Пенева, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева, бивши преподаватели и други официални гости на събитието.

„Гордост за всички нас е фактът, че делото на първооснователите е подето, разширено и развито от стойностни преподаватели и талантливи ученици. Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ прославя името на Трявна не само в България, но и по света“, каза в своето слово Силвия Кръстева.

„Особено радостна съм и от обстоятелството, че и днес училището е жива и развиваща се общност. Резултатите са видими за всеки, застанал пред дипломните работи и изложбите на ученици и учители. От сърце пожелавам на НГПИ „Тревненска школа“ да продължава знаменателния си път през годините и всичко, сътворено тук, да обагря с уникалния си дух културния живот на нашия град“, допълни още Кръстева.

Състоя се и награждаване на отличените в „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” на НГПИ “Тревненска школа”, след което гостите имаха възможността да разгледат изложбата с творби на децата.

След официалната част се състоя шествие на майсторите дърворезбари и гостите с иконата на „Св. Георги“ – от НГПИ “Тревненска школа” до музей „Даскаловата къща“ под звуците на гайди.

В „Даскаловата къща“ се е състоял облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца, създали двата красиви тавани-слънца. В знак на почит и признателност към тях и към първомайсторите, бяха поднесени венци.

Програмата продължи с откриване на изложба „100 години – Тревненска школа“- представителна изложба на училището с творби на учениците от трите специалности: „Дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“.

Следобед в двора на училището бе организирана Творческа работилница – „Спектър” с ментори възпитаниците от XI клас от НГПИ “Тревненска школа”, а вечерта в двора на учебното заведение се състоя концерт на група „Cool den“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Първите седем години са най-важни за човека“

Published

on

Послание от организаторите на националния фестивал „Семе българско“.

Стигнахме, защото искахме да се научим да вървим и, пораствайки, следвахме пътя си.

Стигнахме, защото имахме доверието на съидейниците си, на екипа на Община Севлиево, в лицето на д-р Иванов, на партньорите и благодетелите, на демонстраторите, изложителите, на участниците и творците, изпълнителите, на посетителите, на всички добри хора, подкрепящи каузата на фестивала: „От кълна до върха – все българско!“.

Посяхме семената на една идея, в която вярвахме със сърцата, с кръвта и надеждите си, че ако всеки предаде нататък, ще бъдем и пребъдем в името на завета ни български.

Благодарим Ви, че стигнахме дотук. Вярваме, че пътят продължава и въпреки нашите различия, посоки, ценности и стремежи, семената български живеят в нас и ние сме тези, които ще ги предадем нататък.

Екипът на рекламна агенция „ЕЛМАЗОВИ“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица