Свържи се с нас

Новини

Студентска научна сесия в Техническия университет

64 доклада в Студентска научна сесия в ТУ – Габрово. Участваха 80 студенти.

Published

on

В тазгодишното издание на традиционната вече Студентска научна сесия в Технически университет – Габрово, провела се на 18 октомври, се включиха 80 студенти, които представиха 64 доклада.

Доц. д-р Илия Железаров, председател на организационния комитет за нейното провеждане и заместник – ректор на габровското висше училище, откри научния форум. Ръководителят на габровското представителство на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата Галина Михнева, изп.-директор на ГТПП приветства креативно настроените млади хора, чиито разработки бяха представени по време на научната сесия.

Те бяха в направленията: Електроника и електротехника, Машиностроене и уредостроене, и Стопански и науки.

Според Галина Михнева и тази година по-голямата част от студентските доклади са били насочени към решаването на реални практически проблеми. „Смея да твърдя, че наградените участници в тазгодишното издание на Студентската научна сесия се представиха много добре. Учениците също“, коментира тя.

И тази, както и в предходните години, оценяващите студентските разработки комисии се затрудниха при определянето на победителите в трите направления, поради високото ниво на разработките.

снимка: Европа директно Габрово

В крайна сметка беше постигнат консенсус при определянето на победителите в трите секции. Класираните на първите три места в отделните направления получиха грамоти от ТУ-Габрово, а първенците – награди от „Европа директно“ Габрово.

На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Разработване на компютърна игра RoboFender“, подготвен от Радостин Христов Лефтеров и Цветислава Иванова Лавчиева.

Наградата в „Машиностроене и уредостроене“ бе за Здравко Цветков Енев за „Проектиране на велосипед за физиотерапевтични процедури“, а в областта на стопанските и социални науки отличието получи Миглена Томова за доклада „Българската емиграция – актуално състояние и причини“.

Цветелина Цанева Рачева стана носител на специалната награда на Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата със своя доклад, посветен на Индустрия 4.0.

Тази година в Студентската науча сесия участваха и ученици от ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. Специална награда за най-добро представяне получи ученикът Теодор Вълев. За единадесета поредна година Европейският информационен център „Европа директно” към Габровска търговско-промишлена палата беше съорганизатор на студентския научен форум.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Смяна на КЕВР, поиска от Габрово Бойко Борисов

Published

on

Премиерът Бойко Борисов поиска смяна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той, заедно с министрите Томислав Дончев и Владислав Горанов, зам.-министър Николай Ненков и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“, бяха днес преди обед в Габрово на новата12-километрова отсечка от Обходния път, пусната вече за движение.

Пред медиите министър – председателят коментира, че съобщението за вдигане цената на парното от страна на КЕВР ще ускори подмяната на състава й. „И без това им изтекъл мандатът. Говорят в бъдеще време, а ние към днешна дата имаме намаление цената на газа с 40 процента, и то със стара дата. Те излизат и казват, че ще вдигнат с 20% цената“, заяви Бойко Борисов.

Той каза още, че през годините топлофикациите са задлъжнели много, тъй като по думите му не са увеличавали цените.

„Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигаха. Помните и при Орешарски не вдигаха цената и като всеки продукт това се плаща. Или ще влязат в час, да говорят това, което реално имат, а не да правят прогнози и после да ги опровергават. Те така или иначе днес ще го опровергаят. Колегата Дончев да се видят с парламента и да се направят промени. Ние такива тежки преговори имахме с Газпром, не с 4, с 42% свалихме цените и очакваме да има резултат“, допълни още премиерът.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Премиерът: Продължаваме ударно строителството по важните инфраструктурни обекти

Published

on

Не искам да си представям какво щеше да се случи, ако и ние като Швеция трябваше да признаем евентуална грешка с мерките срещу COVID-19. Българите обаче бяха дисциплинирани, спазваха ограничителните мерки и затова се спасихме. По време на извънредното положение индустрията ни много бързо се реорганизира и започна собствено производство на защитни облекла и предпазни средства. Към настоящия момент имаме 42% намаление на цената на газа и то със стара дата след преговорите с „Газпром“. Темата с евентуалното увеличение на цените на парното ще бъде детайлно обсъдена и дори обмисляме смяна на ръководството на КЕВР.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 4 юни 2020 г.

„Продължаваме ударното строителство по всички важни инфраструктурни обекти в страната. Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен. По 23-километровото трасе има много големи съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е стоманобетонният мост с дължина 640 м. над долината на р. Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово.“

снимка: Областна администрация – Габрово

Това заяви в Габрово министър – председателят Бойко Борисов минути след като премина с джипа си по целия обходен път на Габрово, който официално от тази сутрин вече е отворен за движение.

снимка: Областна администрация – Габрово

По думите му до края на месец юни ще стартира следващият етап по изграждането на тунела под Шипка и трябва да бъде избран изпълнител. „Ако няма обжалвания имаме готовност веднага да влезем в следващия тунел. Днес пускаме обхода на Габрово. С това лишаваме габровци от по-мръсен въздух, шум, ще бъде спестено време на пътуващите и надявам се намаляване на пътнотранспортните произшествия“, заяви Борисов.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Според шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Христо Терзийски сроковете за избор на изпълнител са много относителни, тъй като всяка една обществена поръчка има процедури по обжалвания и не пожела да се ангажира с крайни срокове за изграждането на фактическия тунел под Стара планина.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

„Има кандидати за изграждането на последния етап. Нека да завършим процедурата за изпълнител. В момента тя се провежда под условие. Търсят се варианти за финансиране“, каза още Терзийски.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Повече за обходния път на Габрово можете да научите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Приложно програмиране“ в ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Приложно програмиране“
Професия: „Приложен програмист“
/с интензивно изучаване на английски език-хорариумът е приравнен към обучението в езиковите гимназии/

ОБУЧЕНИЕТО ПО СПЕЦИАЛНОСТТА ВКЛЮЧВА ИЗУЧАВАНЕТО НА:
⇒ програмиране за разработване на приложен софтуер;
⇒ алгоритмично програмиране С++, С#;
⇒ програмиране в интернет среда- HTML/HTML5, CSS/CSS3, Java Script, Java, PHP, SQL;
⇒ разработка на Web приложения – Front-end и Back-end програмиране;
⇒ архитектура и организация на бази от данни;
⇒ алгоритми и структури от данни, обектно-ориентирано програмиране със С++, C#;
⇒ разработка на софтуер, операционни системи и вградени и управляващи системи.

ЗАВЪРШИЛИТЕ ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ ПРИДОБИВАТ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ ЗА:
⇒ разработване на интернет приложения и програмни продукти;
⇒ проектиране и изработване на Web платформи с помощта на съвременни програмни езици;
⇒ програмиране и организиране на бази от данни;
⇒ работа с операционни системи, системен и приложен софтуер;
⇒ създаване и управляване на вградени системи с Arduino.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица