Свържи се с нас

Новини

Преизбраха Пенка Пенева за председател на РС Образование към КТ „Подкрепа“

Проведе се отчетно изборна конференция на РС Образование към КТ „Подкрепа“

Published

on

Пенка Пенева е новият стар председател на РС Образование към КТ „Подкрепа“. Това стана ясно след проведената вчера, 16 октомври, отчетно изборна конференция на Регионалния синдикат Образование към КТ „Подкрепа“ в Габрово, на която г-жа Пенева бе преизбрана с пълно единодушие.

Присъстваха делегати от четирите общини на областта – в преобладаващата си част председатели и секретари на синдикални организации.

Представен бе отчет за дейността през изминалия период от две години от председателя на регионалния синдикат Пенка Пенева, учител в Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ и отчет за финансовото състояние на организацията – Георги Георгиев, икономически експерт към СРС Подкрепа.

С присъствието си уважиха конференцията доктор Юлиян Петров- председател и Георги Шошев, заместник – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „ПОДКРЕПА“, Георги Маринов, началник на РУО – Габрово, Даниела Йорданова председател на СРС на КТ „Подкрепа“ – Габрово.

снимка: РС „Образование“ към КТ „Подкрепа“

Доктор Юлиян Петров сподели, че мандатността е хубаво нещо, мандатност на директорите би помогнала много в конкретната работа. „Щастливи сте в този град със заряд на традиции в образованието“ – каза той и продължи – „ролята на учителя следва да бъде в центъра на образователната система, защото ядрото е учителят и затова той е най-важният в системата. Чудесно е, че това се оценява и чрез финансово изражение, но само с пари нещата не могат да се случат. Има и други неща. Например наредбата за физическата среда, която все още я няма, но е факт, че тази наредба ще допринесе за равни условия преди атестацията на училищата и учителите. Издръжката не стига. И два пъти да се увеличат разходите за заплащане на учителския труд, средната възраст в системата е все още много висока и тези заплати няма да вкарат младите в училище заради натоварването в професията. Следователно трябва да се предприемат правилните действия, за да бъде предпочитана професията на учителя. Поели сме инициатива за оценка на физическото и психическо здраве и съответната диагностика. Резултатите не са обнадеждаващи – силно изхабяване на учителите и най-малко време за семейството. След оповестяване на резултатите от изследването трябва да се изработят компенсаторни механизми за разтоварване на учителя.“

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов оцени, че националното ръководство на синдиката за пореден път е тук, което по думите му е отношение към региона и кадрите на РСО към КТ „ПОДКРЕПА“.

Фокусът на работата на министерството е за намаляване на административната тежест, необходимо е да се получи подкрепата и от другите институции. „Стремим се да се правят политики с всички. Поздравявам всички учители от синдиката. Нека има спор, нека има верни решения! Поздравявам ви и ви подкрепям!“

Ноовизбраният екип на РС Образование към КТ „Подкрепа“ е в състав: Пенка Пенева – председател, Силвия Бонева – секретар, Татяна Христова – секретар, Марияна Иванова – секретар, Капка Пандурска – секретар. Госпожа Пенева бе избрана единодушно за нов четиригодишен мандат за лидер.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Обявиха победителите от конкурса „Няма по-верен приятел от книгата“

Published

on

Професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ отбелязва с обявяването на резултатите от литературен конкурс за есе на тема „Няма по-верен приятел от книгата” (Ърнест Хемингуей), посветен и на 160-годишнината от създаването на габровската библиотека – знакова годишнина за библиотечния екип, надслов, под който ще премине цялата 2021 година.

Конкурсът бе проведен сред деца и младежи на възраст 10 – 19 години (5 – 12 клас) в две възрастови категории. От постъпилите 33 есета комисия излъчи следните победители в двете групи.

От 10 до 14 години (5 – 7 клас) Първо място спечели Пламена Христова Коларова от Габрово, втора след нея остана Даяна Адриан Аврамова от Габрово, а на III-то място бе класирана Андреана Манолова Манолова, също от Габрово.

От 15 до 19 години (8 – 12 клас) конкурса спечели Павлина Асенова Бояджиева от Габрово, втора бе класирана Мая Росенова Минчева от Габрово, а трети – Тонислав Георгиев Глушков от Габрово.

Поощрителни награди журито присъди на Ниляй Нургин Шериф, Симона Людмилова Василева и Мартин Валентинов Иванов.

Ръководството и екипът на Габровската регионална библиотека благодарят на учениците, взели ангажирано и вдъхновено участие в този конкурс!

„Благодарим за Вашата обич към словото, към книгата и четенето, пожелаваме на всички здраве и успех в придобиването и споделянето на знания и умения през целия живот!“, сподели директорът на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева.

Наградите ще бъдат връчени в навечерието на 24 май на специална церемония, за която победителите ще бъдат уведомени лично. Есетата ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов – Палаузов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Чардафон“ е на финал, Антонио очаква купа

Published

on

Мъжкият отбор на „Чардафон“ очаквано се класира за финала на Българската Баскетболна лига „Б“ група Център, след като в полуфиналните плейофи не даде много шансове на юношите на тима, участващи в първенството под името „Чардафон кидс“- 90:65 и 73:65 в двете срещи.

Новината съобщи габровският печатен ежедневник „100 Вести“. Другият претендент за купата все още не е определен, след като във втория мач, игран в събота в зала „Орловец“ в Габрово, свищовските студенти от „Борисов студио“ надделяха над плевенския „Предаторс“ с 67:57, 77:80 в в първия двубой.

За играещия треньор на „Чардафон“ Антонио Станков златните медали няма как да се изплъзнат на неговите подопечни.

Цялата статия за очаквания финал на габровци можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриха изложбата на Мирян Колев „Призрачни села“

Published

on

В галерия Казаков бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на Мирян Колев. Куратор на изложбата е Христина Барева. Тя представлява тридесет подбрани фотографии, придружени от звуците на минималистичния албум “Ghost villages” в поетично-сетивно пътешествие, което среща духовете на миналото с енигмата на природата.

Музикалният албум е композиран от звуци, записани на терен в изоставени села в Тревненския балкан, отделени от пътя и отделени от човешкото присъствие. Аудиовизуалният проект на Мирян Колев започва със заснемането на обезлюдени места, които приютяват останките на минало, недокоснато от хаоса на сегашната пандемия, бавно поглъщано от гората.

Мирян Колев е интердисциплинарен артист, с многогодишна практика и интереси в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиент музика и саунд арт. Зад гърба си има единадесет самостоятелни албума с личния си проект E.U.E.R.P.I. и още множество участия в компилации.

От 2012 г. насам е композирал, импровизирал и изпълнявал на живо музика в България, Норвегия, Южна Корея, Монголия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Литва, Латвия, Естония Ирлания, Полша, Унгария и други страни.

След като завършва образованието си по джаз китара, започва да експериментира със звука като използва софтуерни ефекти и добавя звуци от нетрадиционни инструменти и предмети в своите композиции.

От няколко години насам използва записани звуци от терен и разширява измеренията на артистичното си амплоа, като интегрира фотография в своите проекти. Изложбата „Призрачни села” е логично продължение на артистичен път, който се простира извън рамките на конкретен стил или техника.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Община Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и подкрепата на Национален Фонд “Култура“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица