Свържи се с нас

Култура

Музей Етър участва в световен симпозиум

Действащите водни съоръжения в музей „Етър” бяха представени пред специалисти от 22 страни

Published

on

Росица Бинева, уредник в музей „Етър”, бе единствен български представител на ХV симпозиум на Международното общество по молинология (TIMS), който се проведе в Берлин. През 2019-та в него взеха участие над 100 души от 22 страни: Германия, Холандия, Белгия, Франция, Англия, САЩ, Португалия, Полша, Гърция, Швейцария, Румъния, Япония, Иран, Беларус, България и др.

снимка: Музей „Етър“

TIMS – The International Molinological Society (Международно общество по молинология), е неправителствена организация, която се занимава с изучаване на мелниците и други съоръжения, задвижвани от вятър, вода, животинска и човешка сила. Неин приоритет е да се представят най-добрите мелници, които една страна има; да се съдейства за подобряване на достъпа до съоръженията, затворени за обществеността. Организацията реализира срещи на молинолози от целия свят, поощрява изследователската дейност и подкрепя във всички аспекти молинологията, включително с реставрацията на мелници.

Росица Бинева сподели, че участниците са представители на професионални общности на мелничари, на музейни институции, собственици на мелници, инженери, архитекти, изследователи.

снимка: Музей „Етър“

„По време на симпозиума бяха изнесени 41 доклади и презентации на теми, свързани с археологически проучвания, изследване, документиране, съхранение и представяне на двигателни съоръжения и механизми от древността до наши дни. Стана ясно, че е събрана база с данни за състоянието и местоположението на съоръженията. Бяха популяризирани добри практики за представяне на мелниците като културно историческо наследство”, разказа Росица Бинева.

Докладът и презентацията й от симпозиума са на тема „Колекцията от действащи водни съоръжения в Етнографски музей на открито „Етър” – България”.

Интересът към Бинева е голямо, слушателите са впечатление от действащите в музея съоръжения. Някои от тях те виждат за първи път.

снимка: Музей „Етър“

„Симпозиумът се проведе при открити врата, което даде възможност на всички любители на молинологията да присъстват и да задават своите въпроси към участниците. Във фоайето на конферентната зала бе представена мобилна книжарница с изследвания и периодични издания на английски, немски, френски езици.

В програмата на симпозиума бяха включени две тематични екскурзии, свързани с посещение на действащи вятърни мелници в района на Берлин и Потсдам, както и посещение в Националния техническия музей в Берлин.

Проведена бе Генерална среща на членовете на организацията. За председател бе преизбран Willem van Bergen, а Управителният съвет, поради изтичане мандата на трима от участниците, бе попълнен с нови.

снимка: Музей „Етър“

Съгласно предварителното неформално запитване от страна на президента на TIMS Willem van Bergen към директора на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова и одобряването на предложението, той обяви на срещата, че през 2021 г. домакин на традиционната екскурзия с научна и познавателна цел, организирана между симпозиумите, ще бъде България. Предложението бе прието единодушно и с голям ентусиазъм”, разказа още Росица Бинева.

Тя оценява участието си в това събитие като особено важно, както за своите професионални интереси, така и за авторитета на музей „Етър”. Отчита, че е провокиран интерес от страна на TIMS към България и към ролята на „Етър” за съхраняването на българското културно и историческо наследство. Представянето на Росица Бинева в това събитие се реализира по проект „Участие в ХV Международен симпозиум на Международното общество по молинология (TIMS)”, с финансовата подкрепата на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица