Свържи се с нас

Новини

Птицеферма заплашва габровско село с екокатастрофа!

Published

on

Габровското село Здравковец е заплашено от екологична катастрофа, алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, изпратил ни сигнал, за да дадем гласност на проблема.

Според него източникът на тази опасност е птицеферма, от която освен, че в района се изхвърлят трупове на умрели пилета, които биват разнасяни из селото от безпризорни кучета, във въздуха се носи и отвратителна миризма.

Читателят ни категорично твърди, че въпросната ферма за птици, собственост на брата на кмета на селото, е причината намиращото се недалеч от Габрово село Здравковец да не бъде захранвано ежедневно с вода, а само един път месечно, при това за 1 час.

„От няколко години, откакто се откри птицефермата в края на село Здравковец, започнаха проблемите с водата. В началото я спираха само за малко. После за по един ден, а от една година я пускат само за по 1 час и то един път в месеца! Кладенците в повечето от къщите вече са почти пресушени, а други празни.

В последствие разбрахме, че от въпросната птицеферма са сондирали на няколко места и явно източват водата и оттам! Пресъхнала е дори уличната чешма, която от години не е спирала да тече!

Проблемът е, че когато пишем или подадем сигнал в някоя от институциите, за да съобщим за проблема, почти винаги ни отговарят да се обърнем към кмета на селото. Но въпросната птицеферма е собственост на брата на кмета… Вероятно и заради това досега не само, че нищо не е предприето, но положението става все по-зле!

Последно на 20-ти септември сутринта, принудени от пълната безизходица и безхаберие, отидохме на място във ВиК-Габрово. Там ни увериха, че отдавна са запознати с проблема! И след като не можаха да ни отговорят на въпроса „Не може ли да се направи някакъв график“ поне, за да знаем кога точно ще има и кога няма да има вода, за да си планираме работата, която на село е в изобилие, да не говорим за лукса – баня, пране и т.н. – единственото, което ни увериха бе, че редовно ще пращат водоноски и същия ден следобеда отново ще изпратят, за да напълнят водохранилището на селото.

Тръгнахме си оттам леко облекчени и с надежда, че ще имаме вода поне през почивните дни! Да, ама не! Пуснаха я само за един час по обяд на Националния празник на 22 септември. „Честит празник!“ То за 1 час кое по-напред? Да се изкъпеш ли, да изпереш ли, да напълниш тубите ли?!?

Запитахме се, добре де – водоноски, водохранилище… тази вода къде отива? Определено не стига до нас! А защо от самата птицеферма не си поръчват директно за тях водоноски… Може би ще им излезе солено…, защото на нас вече ни е солено, буквално и преносно! После ходи живей на село?! „…Върнете се на село…“ – друг път!

Друг проблем е, че от въпросната птицеферма редовно изхвърлят умрелите пилета, с които хранят уличните кучета и се разнасят из цялото село. Образувала се цяла глутница от над 10 кучета, които се подвизават в двора на птицефермата и вечер обикалят свободно цялото село, като прескачат в дворовете на хората и е имало случаи да нападати домашни животни.

Също така непоносима смрад се разнася постоянно над цялото село, колкото сте по-близо до птицефермата, толкова става по-силна миризмата. И това е денонощно! Молим се вятърът да не задуха откъм птицефермата, защото тогава ни трябват и противогази. Отделно по пътищата в цялото село и около него има разсипана птича тор – едва ли някой я използва за торене!

Следващото, на което искам да наблегна, е това, че в селото нерегламентирано са настанени хора от малцинствата в изоставени къщи в селото, които да работят в птицефермата. Едва ли плащат наем и едва ли имат адресна регистрация, за трудови договори, данъци и т.н. да не говорим!

След като цял живот се трепем да изградим дом, плащаме наеми, ипотеки, плащаме данъци и такси за всичко не мисля, че това е справедливо някой да живее на чужд гръб! Да не коментираме, че от въпросната птицеферма разбиха и разкопаха незаконно улиците на половината село към една от къщите, в чиито кладенец все още има вода…

Къде е ВиК в случая? Къде са институциите? Няма такава държава! Просто ни се иска и се надяваме, молим се, като редовни данъкоплатци да ни се осигурят нормални условия на живот, за които също си плащаме! Много ли искаме???“, гневи се в сигнала си до „Габрово Нюз“ нашият читател.

След подаден сигнал реакция все пак е последвала, макар и нищожна. „Увериха ни, че ще бъдат предприети мерки и още на следващия ден ще бъде възстановено водоподаването към битовите абонати, а промишленото водоподаване към птицефермата ще бъде спряно, което всъщност е ощетявало битовите абонати“, коментира още подателят на сигнала.

„Явно на всякъде интересът опира единствено и само до изборите, и ползата, която може да се извлече от тях… Единственото нещо, което може би наистина предприеха е незабавно да отстранят кметския наместник, заради конфликт на интереси. А жителите в селото все още си седим без вода.“

„Жалкото в случая е, че вместо от ВиК-Габрово да вземат някакви мерки, да сондират и каквото и да е … да направят нещо… един от съселяните ни, в чийто кладенец все още има вода е бил подлъган и е разрешил на собствениците на птицефермата да я използват. В резултат, на което са разкопали половината село и са прокарали тръби, абсолютно незаконно!!! Защо това не го направиха от ВиК, или загрижените за населението властимащи? Пълно безхаберие!

И след като се разчу, на няколко пъти комшии са виждали и чували собственика на птицефермата да псува и да кълне съселяните си, че не си знаят интереса. Кой сега щял да му плати разходите за разкопките и прокараните тръби.

А хич не го е еня, че хорицата от няколко години стоят и мизерстват без вода. Дори съм ходил и аз с дядото с колата до Габрово да пълним туби от една чешма. Безобразие…“, коментира още авторът на сигнала до нас.

Водоноската, с която борят безводието в село Здравковец.

„А тази ръждясала водоноска от Втората Световна… Пълна подигравка! Поне да беше лято да се нагрее водата в нея, че да става за къпане и да си закарам прането и мръсните съдове там… Гавра! Извинявайте, ама съм бесен! На косъм съм да наема един автобус и да натоваря хорицата от Здравковец, за да ги докарам в Габрово и да ги изсипя пред Общината!“, завършва човекът, потърсил ни за съдействие да дадем гласност на заплахата.

Каква реакция на компетентните институции по случая ще последва, какви конкретно мерки ще бъдат предприети за справянето с проблема, ще бъде ли възстановено нормалното водоподаване в габровското село Здравковец, предстои да разберем. А до тогава изпращайте ни вашите мнения, сигнали, коментари, снимки на редакционната ни поща: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link, или на страницата ни във фейбук. Ние ще ги направим публични и ще ги предоставим на вниманието на широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица