Свържи се с нас

Новини

Мерки и проверки за старта на ловния сезон

Published

on

Във връзка с откриването на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм на 1 октомври (вторник), и откриването на ловен сезон 2019/2020 г. на местен дребен и едър дивеч, и груповия лов на дива свиня на 5 октомври (събота), ще бъде създадена организация за засилени мерки и недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие. Това обявиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Ще бъдат организирани съвместни проверки с представители на Регионална дирекция по горите, държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите и техните поделения, както и с участие на ловните сдружения по чл. 30 от Закона за лова и опазване на дивеча.

Ръководството на ОДМВР – Габрово апелира: Ловът на територията на област Габрово да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за безопасност и дезинфекция, с цел превенция и ограничаване разпространението на болестта „Африканска чума по свинете“!

Ръководителите на лова да инструктират ловците от ловните си дружинки, при провеждане на ловни излети да проявяват повишена бдителност за установяване на умрели диви свине или такива, които проявяват нетипично поведение!

При провеждане на ловните излети да се спазват стриктно противопожарните изисквания и правилата за безопасност! Участниците в групов лов на дива свиня задължително да са екипирани по време на ловуването с ленти, шапки или с облекло в ярък сигнален цвят!

Пренасянето на огнестрелното ловно оръжие да се осъществява задължително в затворен транспортен куфар или в калъф със заключващо устройство на спусъка!

От полицията напомнят, че най-честите причини за допускане на инциденти по време на лов са:
– Стрелба по шум, неясно видима цел или по такава, с възможност за злополука;
– Използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
– Неправилно боравене, или боравене с технически неизправно огнестрелно оръжие;
– Самоволно напускане на позиция, определена от ръководителя на лова;
– Употреба на алкохол и/или на упойващи вещества непосредствено преди или по време на ловен излет.

Наслука!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица