Свържи се с нас

Новини

Ново LED осветление в Галерията

Published

on

От 24 септември зала „Проф. Кънчо Цанев”, в която е експонирана представителната експозиция на Художествена галерия „Христо Цокев”, е с ново насочено LED осветеление. Модулите са със съответната за осветяване на художествени обекти цветна температура, което е от голямо значение за правилното съхранение на творбите.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев”

Осветлението е важна част от интериорния дизайн и има пряко отношение към визуалното представяне на експозицията и за сетивнoстта на публиката. Мекотата на светодиодното осветление позволява на посетителите да се насладят на картините като улеснява възприемането на формите и цветовете.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев”

Творбите биват защитени от вредната ултравиолетова светлина, а освен това се намалява и разхода за електроенергия на галерията от 3000 W само на 320 W. По този начин представителната експозиция придобива вид, съобразен със съвременните музейни стандарти.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев”

Приятната атмосфера и постигнатият зрителен комфорт, без неприятни отражения и заслепяване от лампи, допринасят за постигане на по–голяма естетическа наслада за посетителите на галерията.

снимка: Художествена галерия „Христо Цокев”

Проектът е осъществен чрез частично финансиране от страна на Министерството на културата и средства на ХГ „Христо Цокев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица