Свържи се с нас

Новини

Кметът на Севлиево инспектира ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“

Лекари и сестри му благодариха, че е спасил болницата от фалит и подпомага развитието на модерно здравеопазване в Севлиево

Published

on

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов разгледа на място ремонтите в МБАЛ „Стойчо Христов“. Обновяването на “Вътрешното отделение” е завършено, като в него вече се приемат пациенти. Необходимото основно оборудване е налично, а с помощта на бизнеса в Севлиево са закупени и нови, модерни легла, както и специални матраци.

снимка: Община Севлиево

Направен е цялостен ремонт на помещенията в отделението, на електрическата инсталация, на водопровода и на канализацията. Всяка болнична стая ще има собствен санитарен възел, а бившата трапезария се преустроява в стая за интензивно лечение.

снимка: Община Севлиево

Изцяло обновени са лекарският кабинет, сестринската стая, кабинетите на дежурните лекари и на сестрите. Реновирани и разширени са ехокардиографският кабинет, манипулационната и останалите технически помещения.

снимка: Община Севлиево

Строителните дейности за модернизиране на “Вътрешното отделение” възлизат на близо 177 хиляди лева и са финансирани от Община Севлиево. Извън строителните дейности, представителите на бизнеса са помогнали много за обновяването на материално-техническата база на болницата.

снимка: Община Севлиево

Основните дарители на здравното заведение в момента са компаниите „Идеал Стандарт Видима“, „Хамбергер“ и АББ. Ремонт тече и в детското отделение на МБАЛ „Стойчо Христов“. Там също е предвидено обособяването на 13 болнични стаи, манипулационна, лекарски кабинет, кабинет на завеждащия отделението, занималня и санитарни помещения.

снимка: Община Севлиево

Проектът се изпълнява в момента, а отпуснатите средства възлизат на 102 хил. лв. Пациентите и медицинският персонал благодариха на кмета д-р Иван Иванов за усилията, които Община Севлиево полага през последните години, за да запази и модернизира лечебното заведение.

снимка: Община Севлиево

„Усилията ни са общи и се радвам, че дават резултат. В последните две години отделенията в болницата, едно по едно, започват да придобиват вид, какъвто трябва да имат и какъвто пациентите и персоналът очакват. От условията за работа до голяма степен зависи и качеството на медицинската помощ”, каза д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

“Нашата община не е никак малка, а вече идват и пациенти от други общини. Това е доказателство, че и други оценяват преимуществата на севлиевските здравни заведения. Пожелавам ви да сте здрави и да работите спокойно тук“, обърна се кметът към персонала в лечебното заведение.

снимка: Община Севлиево

„През последните години, благодарение на Общината, успяхме да оцелеем и да стабилизираме болницата. А сега вече мислим как да създаваме все по-добри условия за пациентите и за вас, които прекарвате голяма част от живота си тук”, коментира управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков, който беше категоричен, че пациентите вече ще получават по-качествена медицинска помощ, а персоналът – достойно възнаграждение за усилията, които полага.

снимка: Община Севлиево

“На нас с д-р Иванов ни се падна честта от 2012 г. насам да компенсираме пропуски с 13-годишна давност – да извършваме основни ремонти, да увеличаваме заплатите на персонала, да оборудваме с нова апаратура и то на фона на реформи в сектора”, каза още д-р Цеков и отново благодари на кмета за тоталната подкрепа”.

снимка: Община Севлиево

Той не спести и факта, че “тук нямаме нито един върнат пациент и това се дължи на финансирането от общината в размер на 400 хиляди лева, включително и за дейностите, които Здравната каса не покрива”.

снимка: Община Севлиево

Кметът д-р Иванов се запозна и с работата на „Медицински център – 1“, който също е в сградата на болницата. Наскоро дружествата „Акта-мед“ и „Медицински център – 1“ се обединиха, за да могат да предложат по-добри здравни услуги. Всички дейности на двете здравни заведения вече се извършват на територията на болницата.

снимка: Община Севлиево

Управителят на центъра д-р Младен Пенчев благодари за усилията, които полага Община Севлиево за подобряването на здравните грижи. Центърът вече е функционално свързан с болницата и двете структури в момента се допълват, стана ясно по време на обиколката.

снимка: Община Севлиево

Всички медицински дейности са събрани на едно място – спешна, неотложна, първична, специализирана доболнична помощ, лабораторията и болничната помощ териториално са на едно място. Така пациентът може да получи най-доброто лечение и да скъси пътя на лечебния процес.

снимка: Община Севлиево

По думите му “всичко това е направено в интерес на пациентите и на медицинските кадри. Пациентите са ни важни, но и кадрите са не по-малко важни, защото са дефицитни. Затова и създаваме условия за добра работа и така ги задържаме при нас”, каза още той и допълни: “В лицето на Общината и на д-р Иванов аз виждам една много правилна политика – да се гарантира, че тези лечебните заведения ще се запазят и ще работят все по-добре. Никога не са искали от нас да отчисляваме печалба като търговски дружества. А целта е да се гарантира, че в Община Севлиево ще има лечебно заведение за болнична и за доболнична помощ. Вече сме конкурентни и предлагаме максимално добри условия. Освен това Общината никога не е искала високи наеми, не е имала претенции към наемите за кабинетите на общопрактикуващите лекари – на всички изпълнители в поликлиниката са дадени добри условия, за да работят в Севлиево”, заключи д-р Пенчев.

снимка: Община Севлиево

“Реално в Габровска област няма друг такъв медицински център, който да е толкова добре оборудван. Все повече хора идват тук от околните населени места, защото центърът работи денонощно, без да връща пациенти, а услугата е на ниво. Тук имаме неотложна помощ, отделно от спешната помощ”, коментира д-р Пешков и беше категоричен, че “дори и областни градове не могат да се похвалят с такова покритие на здравните услуги.

Окрупняването на болничната и на доболничната помощ е огромно улеснение за пациентите – като дойдат до личния лекар, директно могат да преминат през цялата система и ако се налага – директно биват насочвани към болницата, а това спасява животи”.

снимка: Община Севлиево

Доайенът д-р Борис Донев, който е рентгенолог в „Медицински център 1“ похвали опитите да се съберат всички фрагменти на здравеопазването под един покрив. “Шест здравни заведения вече са на едно място. Засега смятам, че нещата тук вървят добре и се надявам за в бъдеще да става все по-добре, защото това е правилният път“, категоричен е той след десетки години практика в здравната система.

Д-р Донев припомни и идеята част от сградата на болницата да се преустрои в център за настаняване на възрастни хора, което ще улесни още повече достъпа им до здравна помощ. Д-р Мария Пройнова, завеждащ отделението по физиотерапия в „Медицински център 1“, благодари за това, че вече имат цялото необходимо оборудване за работа. А от лаборантите стана ясно, че вече правят всички видове изследвания и не отстъпват по качество на услугата на столичните лаборатории.

снимка: Община Севлиево

В „Медицински център 1“ стаите са обновени и освежени, доставена е съвременна техника за изследвания, има нова регистратура и специална система за дигитализация с база данни за улеснение на персонала и пациентите. Има мамограф и скенер, а клиничната лаборатория също е била преоборудвана с нова, модерна апаратура.

Подготвя се специално помещение за нов рентгенов апарат. Техниката е закупена от Община Севлиево. Предстои разширяване и на паркинга пред болницата – нововъзникнала нужда, заради увеличения поток пациенти от съседни общини.

“Виждам, че и тук нещата се подреждат и това ме радва. За мен е важно общинската болница и общинският медицински център да са в състояние да осигурят адекватни медицински грижи за севлиевци”, каза кметът д-р Иван Иванов и благодари за ефективната комуникация и съвместни действия, благодарение на които резултатът е на лице.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Спор за паркомясто в центъра на Габрово завърши с инцидент и щети

Published

on

Спор за паркомясто посред бял ден в центъра на Габрово завърши с неприятен инцидент и доведе до материални щети. Скандалът възникнал между две жени, искащи да паркират управляваните от тях автомобили на едно и също място. С „Габрово Нюз“ се свърза пострадалата жена, която разказа за ужаса от преживяното от първо лице.

Случката се разиграла на 27 януари, в часовете преди обед, на паркинг в близост до църквата „Света троица“. Потърпевшата жена спряла автомобила си на свободно място, предназначено за хора с увреждания, с какъвто валиден талон разполага, поради освидетелстване от ТЕЛК.

Забелязала маневрираща друга кола, но не ѝ обърнала внимание. В момента, в който загасила двигателя, поставила инвалидния талон на таблото и посегнала да отвори вратата на шофьорското място, за да слезе, до нея спряла маневриращата кола, ограничавайки я да напусне превозното си средство.

Към нея в това време се обърнала агресивна жена на средна възраст, возеща се в другия автомобил, която крещейки през сваления прозорец изрекла думите: „Махни се оттам!“, призовавайки я да освободи заетото от нея вече място. Потърпевшата любезно и възпитано ѝ отвърнала, че отказва да изпълни нареждането. Пътят ѝ обаче продължил да бъде препречен. Въпреки това възпрепятстваната дама се прехвърлила на пасажерското място, от което все пак напуснала колата.

Словесното пререкание продължило и на паркинга, където напрежението бързо ескалирало. Искащата да ѝ бъде освободено място започнала да блъска, скубе и рита в краката потърпевшата жена, която през цялото време не отвърнала на физическата агресия срещу нея, в опит да се предпази и защити, а конфликтът преустановен.

Това сякаш нагнетило още повече разразилата се ситуацията. В своя изблик на гняв, нерви и ярост, раздразнената жена посегнала и на превозното средство, заело желаното от нея паркомясто. За нейно нещастие обаче първия опит да счупи дясното странично огледало, ритайки го с крак, се оказал неуспешен, тъй като се подхлъзнала на снега и паднала на земята. При втория си опит обаче постигнала целта и увредила чуждата собственост.

Виждайки и осъзнавайки какво е извършила тръгнала към колата, с която била, за да се опита да напусне мястото на инцидента и да не понесе отговорност, но се спряла, тъй като забелязала, че потърпевшата извадила телефона си и прави снимки с него на регистрационния номер на автомобила.

Решила да се върне обратно и започнала да дърпа чантата на жената, с настояване да вземе телефона, за да изтрие направените снимки. Потърпевшата успяла някак да се отскубне от схватката и побегнала към близките търговски обекти, за да извика някой на помощ. Отзовал се мъж, който прекратил конфликта помежду им. В негово присъствие агресивната жена направила опит да удари в лицето жертвата на посегателството, но мъжът успял да ѝ хване ръката и ударът бил избегнат.

В близост бил и полицай, когото потърпевшата жена извикала, за да вземе отношение. Пред униформения служител извършителката на деянието започнала да твърди, че нападнатата жена сама си е счупила страничното огледало, нещо което не отговаряло на истината.

Разбирайки, че нещо се случва, към мястото на инцидента се насочил и мъж, когото минути по-рано пострадалата жена оставила в близост. Извършителката опитала и него да убеди в своята правота и версията ѝ, че жертвата сама си е счула огледалото. Нещо, на което мъжът изобщо не повярвал.

След претърпения инцидент пострадалата отишла до полицията, където подала жалба. От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово потвърдиха за случая и съобщиха, че е заведена преписка. Снети са обяснения от двете страни и материалите предстоят да бъдат внесени в прокуратурата.

Шокът от преживянето за нападнатата жена е голям, разказа още тя. Посетила е психолог поради породилия се у нея страх. Седмица след нападението продължава да изпитва неспокойство в съня си, буди се нощно време, тъй като в съзнанието ѝ излиза неприятната случка и изживява всичко наново. Потърпевшата е категорична, че ще търси правата си по съдебен път.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Онлайн пазаруване на обувки – всичко, което трябва да знаете

Published

on

Забелязвали ли сте понякога, че никой друг няма същия размер обувки като Вас?
Това се дължи на факта, че науката за определяне на размера на обувките е много
неточна. Марката, стилът и дори материалите, използвани за изработката им, могат да
окажат различно влияние.

И така, как можете да намерите необходимия Ви размер онлайн? За щастие има някои
общи правила, към които можете да се придържате, когато купувате обувки онлайн.

Размерът
Трябва да сте наясно с размера на обувките си, за да можете да изберете чифт обувки с
увереност. Използвайте таблицата с размери, за да определите размера на обувките си
при различните марки, когато пазарувате обувки онлайн.

Можете също така да използвате линийка или ролетка вкъщи, за да измерите краката
си. За да не се разтягат, докато мерите, обуйте чорапи, които са сравними с тези, които
ще носите с новите обувки.

Измерете и двата крака, тъй като те често се различават с половин размер или повече.
Използвайте сантиметри или инчове (в зависимост от това, коя от двете категории е
налична в дадения сайт за пазаруване на обувки).

Разпознаване на конструкцията на обувките
За да направите покупка, е необходимо да познавате производствения процес на
обувките. Обувките тип „слип-он“ са отворени обувки без връзки, докато „мокасините“
са ниски обувки без ток. За разлика от токчетата, които се спускат надолу от подметката
към пръстите на краката, клиновидните токчета имат страни, които се спускат от
подметката, за да поддържат крака.

Сандалите обикновено нямат каишка на глезена и позволяват по-голямо движение на
стъпалото, отколкото ботушите, което ги предпазва от изплъзване при ходене.
Въпреки че маратонките могат да се носят самостоятелно или с други дрехи, важно е
да помните, че те са по-скоро улично облекло, отколкото спортни обувки.

Помислете дали вместо това да не си вземете чехли, ако искате нещо по-елегантно, но
все още модерно и удобно. И двете разновидности са затворени обувки без връзки или
каишки.

Помислете за правилата за връщане на продукта
Преди да направите покупка, винаги трябва да проверявате правилата за връщане на
даден уебсайт. Въпреки че повечето търговци на дребно имат някаква политика за
връщане или замяна, тя може да варира значително в зависимост от търговеца на
дребно и продукта.

Например може да има по-кратък срок за връщане на обувки, отколкото за слънчеви
очила, ако правите онлайн покупка.

Някои фирми имат строги политики по отношение на връщането на стоки.
Понастоящем в Обединеното кралство се премахват правилата за безплатно връщане,
а САЩ вероятно ще последват примера им в светлината на настоящата световна
финансова криза. Някои фирми са по-толерантни и приемат връщане на стоки,
независимо дали са били повредени или не. Някои приемат връщане само в рамките
на определен период от време (обикновено 30 дни). Проучването на политиките за
връщане на различни фирми е най-добрият начин да решите коя политика за връщане
е подходяща за Вас.

Много онлайн търговци правят своите политики достъпни на уебсайтовете си, така че
клиенти като Вас да са напълно наясно какво да очакват, когато правят покупки от тях.

Направете онлайн проучване
Преди да направите покупка, е добре да посетите уебсайта на фирмата. Винаги можете
да върнете обувките, ако не Ви пасват, но ако уебсайтът е труден за използване или
твърде объркващ, може да не искате да минавате през всички тези проблеми.

Освен това трябва да прочетете всички мнения на клиентите, публикувани онлайн.
След това можете да решите дали си струва да купувате от тях, след като научите какво
казват другите за тях. Обикновено е добър знак, ако те имат хиляди положителни
отзиви.

Инвестирайте в реномирани марки
Изключително важно е да купувате от реномирана марка, независимо дали търсите
чифт обувки за бягане или нещо по-официално, като например обувки за рокля и
ботуши. Тя ще предложи висококачествени стоки, както и надеждно обслужване на
клиенти, в случай че нещо се обърка с поръчката Ви.

Потребителите и фирмите оценяват продукти в сайтове като obuvki.bg въз основа на
тяхната ефективност, стойност и общо ниво на удовлетвореност. Когато решавате къде
да купите следващия си чифт обувки, тази информация за оценките може да бъде
много полезна!

Преди да направите покупка, прочетете експертни мнения
Не забравяйте да прочетете мненията на експерти, както и на други купувачи, преди да
направите покупка на обувки. Тъй като са написани от хора, които са проучили
обстойно обувките, експертните мнения могат да бъдат изключително полезни за
определяне на това дали обувките са удобни и издръжливи.

Също така можете да определите дали тези обувки са подходящи за вида дейност,
която възнамерявате да извършвате с тях, като се консултирате с експертни мнения.
Възможно е те да са по-подходящи за баскетбол, отколкото за бягане и туризъм.

Онлайн пазаруването на обувки е чудесна възможност
В заключение, поръчването на обувки онлайн може да бъде чудесен начин да получите
точно това, което искате, и да спестите пари. Това обаче не винаги е лесно.

Но ако се придържате към гореспоменатите съвети и си напишете домашното,
купуването на обувки онлайн с obuvki bg промо код от уебсайт на магазин за обувки
може да бъде сигурно и удовлетворяващо преживяване. Няма извинение да не
намерите идеалния за Вас стил при наличието на толкова много различни марки, които
предлагат толкова много стилове на толкова ниски цени.

Зареди още

Новини

Областният насрочи консултациите за състава на РИК – Габрово

Published

on

Със своя заповед, областният управител Кристина Сидорова насрочи датата и часа за консултации между политическите партии и коалиции, във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Габрово (РИК) за организиране и провеждане на изборите за народни представители в 7 МИР – Габрово на 02 април 2023 г.

Консултациите ще се проведат на 5 февруари, неделя, от 10.00 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово.

Поканени за участие са представляващите, или упълномощени от тях лица, парламентарно представените партии и коалиции.

Заповедта на Областния управител е публикувана на официалната страница на Областна администрация Габрово, раздел „Избори 2023“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица