Свържи се с нас

Новини

Празник на пътната безопасност днес в Габрово

Под надслов „Животът е с предимство“ в Габрово ще се проведе празник на пътната безопасност

Published

on

Днес, 20 септември, в Габрово ще се проведе празник на пътната безопасност, под надслов „Животът е с предимство“. Официалното му откриване ще бъде от 16.50 часа на откритата сцена на пл. Възраждане, а в него участие ще вземе председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) Малина Крумова.

Събитието, което Областна администрация Габрово организира под егидата на ДАБДП, ще бъде едно от най-мащабните по темата, организирани през тази година в страната.

По време на него ще бъде направена и демонстрация от служители на МВР как се действа при тежко пътнотранспортно произшествие, в това число и как се режат ламарините на превозно средство, за да се извадят пострадали пътници.

Предвидени са още рисуване с различни материали и викторини, които ще проверят знанията на децата и учениците за правилата за движение. Ще бъде представено и българското приложение iHelp – един от иновативните национални продукти с потенциал за реализация на глобално ниво, свързани именно с пътната безопасност.

снимка: Областна администрация – Габрово

На разположение на пълнолетните гости на събитието ще бъдат и два симулатора, чрез които да усетят разликата в поведението на автомобил на хлъзгав път или при навлизане с много висока скорост в завой.

Със специални алкоочила всеки ще може да се убеди как се променят възприятията на човек след употреба на алкохол. Ще бъда организирана демонстрация и надпревара по приложно колоездене, както и състезание по решаване на шофьорски листовки.

По-рано същия ден ще се проведе и заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата на Габрово, като след неговия край от 15.30 часа, ще бъде даден брифинг за медиите за набелязаните мерки за повишаване на пътната безопасност в региона.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица