Свържи се с нас

Новини

Мъртва риба се разлага в язовира край Враниловци, а държавата – не знае!

Published

on

Мъртва риба съхне и се разлага в чашката на съвсем скоро принудително източения язовир „Лопушница“, край габровското село Враниловци, а държавата отрича да има проблем. Това става ясно от отговора на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева до народния представител Кристина Сидорова, повдигнала въпроса за конкретните мерки, които ще бъдат предприети за преодоляване на кризата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От отговора до Кристина Сидорова става известно още, че яз.“Лопушница“ е собственост на държавното дружество „Напоителни системи“ ЕАД и се стопанисва от неговия клон Среден Дунав, гр. Плевен.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

До месец март 2016 г. язовирът е отдаван под наем на дружество с ограничена отговорност, въз основа на сключен договор. След март 2016-та наемодателят е прекратил договора, сключен с „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен и е извадил рибата от водоема при прекратяването му.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През 2017 г. възниква неизправност на спирателния кран на основния изпускател. За да се облекчи работата на изпускателя, представляващ съоръжение за контролиране на водното ниво в язовира, през месец април същата година е монтиран 1 сифонен изпускател.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

От 2018 г. яз.“Лопушница“ е бил в предаварийно състояние поради поява на теч в петата на стената на съоръжението. През месец октомври, след възлагане на „Напоителни системи“ ЕАД, са извършени инженерно – геоложки проучвателни дейности, обследвания и анализи, като е бил установен пробив в тръбата на основния изпускател, в резултат на което е появилият се теч в петата на стената.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

За извършване на ремонтните работи по изпускателя тогава се е наложило цялостно източване на хидросъоръжението.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

През месец май 2019 г. са били предприети превантивни мерки за предотвратяване на наводнения в селата Драгановци и Яворец, като са били монтирани допълнително 2 сифонни изпускателя, тъй като същите спомагали за по-бързото източване на водата.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Непрекъснатите валежи през пролетта и лошите метеорологични условия са затруднили източването на яз.“Лопушница“, което е отложило извършването на ремонтните дейности. Същите се затруднявали и от обстоятелството, че хидросъоръжението е свързано с намиращия се над него язовир „Яна“ (бивш яз.“Войново“, собственост на еднолично дружество с ограничена отговорност, находящ се в землището на гр.Габрово), където е извършена регистрация на рибовъдно стопанство по Закона за рибарството и аквакултурите, собственост на едноличен търговец.

От месец март 2016 г. яз.“Лопушница“ е източван шест пъти до кота 0. До настоящия момент не е била установена мъртва риба в него, твърди в отговора си до Кристина Сидорова земеделският министър. Според Десислава Танева ако има налична мъртва риба, то тя най-вероятно е плевелна или излязла от границите на рибовъдното стопанство при преливането на яз.“Яна“.

Copyright © 2019 GabrovoNews.bg

Към настоящия момент язовирът край Враниловци продължава да се източва, за да започнат ремонтно – възстановителните работи на основния изпускател преди настъпване на есенно – зимния сезон. Язовирът има собствен водосбор, затлачен е от наноси и е с много намален полезен обем, което е причината за бързото му пълнене.

Хидросъоръжението е под постоянно наблюдение от служители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Среден Дунав, гр. Плевен, които до момента не са забелязали или усетили с обонянието си носещата се във въздуха силната миризма на разлагаща се мъртва риба в него.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Басейнът в ПМГ – Габрово остава затворен

Published

on

Срокът на изпълнение на ремонтните дейности в Прородоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ в Габрово е удължен. Плувният басейн в училището няма да работи до приключване на ремонта, съобщиха от Община Габрово.

Причината за това са лошите метеорологични условия, неблагоприятстващи извършване на ремонтните дейности на покрива на сграда.

Ремонтът не е приключил и срокът му за изпълнение бе удължен. Докато не бъде завършен, водното съоръжение в училището няма да бъде отворено за посещения.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха шофьор на „G-класа“, каращ на опиати

Published

on

Полицията в Габрово спря шофьор на луксозен джип, а при проверката му за употреба на забранени от Закона вещества, мъжът зад волана даде положителен резултат за опиати.

Случаят е от 1 декември. Тогава около 10.20 часа на ул.“Райчо Каролев“, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил „Мерцедес Г63“, управляван от 40-годишен мъж.

Водачът бил тестван за наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за употребата на опиати.

Мъжът дал кръвна проба. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе акция „пешеходец“

Published

on

През миналата седмица, на територията на Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел подобряване на безопасността на движението по пътищата и намаляване на пътнотранспортния травматизъм с участието на пешеходци.

Пътните полицаи осъществяваха контрол върху поведението на пешеходците по спазване на правилата за движение относно неправилно пресичане на платното за движение, внезапно навлизане на пътното платно, пресичане при червен сигнал на светофарната уредба.

Контрол се осъществяваше и спрямо водачите, отнемащи предимство на пешеходци. Паралелно се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти.

В рамките на отчетния периода бяха проверени 1 323 автомобила и 1 524 лица. Съставени са били 45 акта и наложени 463 глоби с фиш. На 16 лица, пресекли на нерегламентирани места, са съставени фишове.

За внезапно навлизане и неправилно пресичане на платното за движение са санкционирани 4 лица. Глобен е един водач, който не е осигурил предимство на пешеходец.

Нарушенията на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници са 6. Изготвените сигнални писма са 6.

При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти. „Пътна полиция“-Габрово обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата.

Основни правила за поведение на пешеходците са:
– по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
– да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат
– да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейва, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица