Свържи се с нас

Новини

Д-р Георги Ставракев „Нужен е нов морал и отношение към спешните екипи“

Published

on

Снимка - Вестник "Марица"

Българският лекарски съюз внесе в Министерството на здравеопазването и в Комисията  по здравеопазване към Народното събрание становище относно необходимостта от Закон за спешната помощ. Какви цели трябва да изпълни новият  закон и как ще реши сегашните проблеми в спешната помощ. Разговаряме със заместник-председателя на Българския лекарски съюз  д-р Георги Ставракев.

Представете на читателите ?

Казвам се Георги Ставракев и съм заместник-председател на Български лекарски съюз. Акушер-гинеколог съм на свободна практика в Пловдив.

Как си обяснявате липсата на закон за спешната помощ до момента и какво налага проблемите в нея да бъдат решени със законова уредба?

Обяснявам си липсата на специален  закон с наличието на Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване и няколко наредби, в които са оказани организационните принципи, на които Спешната помощ трябва да функционира. Всъщност ние искаме всички  те да бъдат нормативно събрани в един отделен закон, защото така ще бъде доста  по-лесно да  бъде изградена самата координация между структурите от една страна, а от друга – с останалите елементи от здравната система като първична здравна помощ, специализирана здравна помощ – доболнична и болнична. Така много по-ясно ще бъдат представени връзките между различните нива на здравната система, а също така и контролът ще бъде по-голям. Накратко това са причините, които налагат създаването на отделен  закон за спешната помощ.

Какви са вашите предложения, какво трябва да съдържа този закон?

Една от основните цели, които трябва да изпълни новият закон е да определи статута на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, като нашето искане е статутът да бъде изравнен с този на полицаите и пожарникарите, поради аналогичните им отговорности като част от системата за национална сигурност. Предлагаме и други важни моменти – всички болнични заведения със статут на МБАЛ и спешни приемни отделения да разполагат с автомобилен транспорт по стандарта за оборудване на линейка. Друга цел на новия закон е да бъде добавен още един елемент към цялостната система за спешна помощ, а именно –  изграждане на авиационно – спасителен отряд. Внесли сме също  и конкретни текстове за промяна в Наказателния кодекс, касаещи по-голямата защита на колегите, когато има посегателства срещу тях.

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Към новия закон ще бъде ли добавен и текст, който да решава проблема с недостигащите линейки, а така и със случаите, които завършват фатално заради закъснението на лекарския екип?

Тепърва предстои да бъде  решено  по какъв модел да се справим с този проблем. Придвижването на линейките е трудно най-вече в големите градове заради  трафика, особено в пиковите часове от деня.

А предполагам и заради безразличното отношение от страна на шофьорите?

И заради него. Но то може да бъде контролирано само в колаборация с полицията. Нужна е също така  сериозна разяснителна кампания в медиите. Време е да бъде наложен нов морал и ново отношение към спешните екипи. Просто трябва да опитаме да възпитаме една по-голяма толерантност. Хората трябва да имат нагласата да помагат в една такава ситуация, а не да пречат. Друг начин да бъде улеснено придвижването на линейките е преситуиране на екипите – има различни възможности за това. Те трябва да бъдат разположени така, че да могат да реагират във времевия интервал от 15 до 20 минути. Ще дадем конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени  с експерти по места. По-големият проблем обаче според мен е друг и той назрява все повече  –  кадровият дефицит и демотивацията на специалистите.

Как предлагате да бъде разрешен той?

Имаме конкретно предложение – да бъдат улеснени начините за започването и провеждането на специализация, да няма ограничения за вида на специализация, да бъде улеснен самият режим на приемане и естествено промяна на основния стимулиращ фактор – промяна в заплащането. Нашето предложение е минималната заплата в Спешната помощ да бъде 1200 лева за лекар с двугодишен стаж, като при високите квалификации се увеличава и финансовото възнаграждение. Това са нива, съпоставими с възнагражденията, които получават колегите в другите структури. Така донякъде би се разрешил проблемът с изтичането на кадри от екипите и да се възвърне интересът и мотивацията на колегите да работят и да се развиват в тази насока.

Навсякъде по света спешната помощ е на почит, това обаче не е така в България, дори напротив, на какво според вас се дължи това?

Според мен не само Спешната помощ не е на почит. Последните години е предприета кампания срещу лекарското съсловие като цяло. В резултат беше изграден негативен образ на медицинската общност. Не мисля, че това е в интерес на пациента, защото тези изострени отношения  не водят нито до подобряване на обслужването, нито до по-голямата сигурност на пациента.

Как стои въпросът със спешната помощ в селата и в малките градове?

Проблеми естествено има и там, особено в труднодостъпните планински места, до които през зимния период е почти невъзможно да се достигне. За да бъде подобрено обслужването, трябва да бъде направено детайлно анализиране на ситуацията и да бъдат преразпределени ресурсите. Само така може да бъде покрита цялата територия на страната със съответните екипи и когато се наложи максимално бързо да се достигне до там, където има нужда. Към момента кадровият дефицит усложнява доста всички тези възможности. Много е важно да подчертая, че без стабилна, гарантирана и финансово осигурена Спешна помощ е много рисковано да се правят структурни промени в другата нива на здравната система.

В този ред на мисли какво да си пожелаем в края на нашия разговор?

Преди всичко искам да пожелая здраве и да не се налага да ползват услугите на спешната помощ. Но ако все пак се наложи – да бъдат обслужени максимално бързо и качествено и да получат адекватна медицинска помощ.

Автор на интервюто: Ина Танева
www.framar.bg

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица