Свържи се с нас

Култура

Пътеводител повежда децата към миналото, запознавайки ги с традициите на българския народ

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Деца на различна възраст – от първи до четвърти клас, посещават лятната занималня в училище „Райчо Каролев” в Габрово. Учат, четат, но най-много се забавляват, тъй като знанията се усвояват с много игри. Фактът, че малчуганите идват с желание в своето училище е показателен, че старанието на преподавателите дава положителен резултат. И сутрин, и следобед се набляга на четенето на книги. Въпреки убеждението на много възрастни, днешните ученици обичат да разгръщат страниците и да се вживяват в историите, разказани от талантливи писатели. Оказва се, че „Емил от Льонеберя” и „Пипи Дългото чорапче” изобщо не са загубили своята актуалност и децата днес, както и децата в миналото, намират часовете, прекарани с техните забавни истории, за пълноценни.

Пътеводителят „Един ден в музея на открито” и приложението към него, издадени от музей „Етър”, имат всички шансове също да станат любими за децата. Забавни, изпълнени с достатъчна, но ненатоварваща информация те грабват детското внимание, представяйки традициите на българите в миналото. Облекло, обичаи, бит оживяват пред очите и в ръцете на малчуганите и стават разбираеми за тях.

снимка: Музей „Етър“

Учителката Светослава Андреева не е присъствала на първото представяне на Пътеводителя и приложението към него, създадени от музей „Етър”. При второто посещение на екип от културната институция в училище „Райчо Каролев”, тя за първи път се докосва до тях и споделя, че е особено впечатлена. Не е новост да се използват такива пособия, за да се обогати и разнообрази един учебен процес.

Валентина Георгиева, също преподавател в училище „Райчо Каролев”, вече познава и Пътеводителя, и приложението към него. Още на първото представяне пред колектива на учебното заведение, тя получава екземпляри от изданието и успява да ги използва в обучението на децата от лятната занималня.

снимка: Музей „Етър“

Разказва, че особен интерес предизвиква производството на пестил, известен като „Габровски шоколад”, за който на разбираем и атрактивен език е разказано в книжката. Бялото сладко също грабва вниманието на учениците. Валентина Георгиева споделя, че това са неща, които децата виждат при посещенията си в музей „Етър”.

„По-голямата част от материалите, които има в книжката, присъстват в различните учебни предмети. Отделните теми – например носиите и домашен бит, са познати на децата. Книжката се оказва интересна, а приложението грабва вниманието им. Те могат да се използват за надграждане на знанията на децата. По време на лятната занималня ние не ги оценяваме, обстановката е много по-различна от един учебен час и те могат спокойно да експериментират. Това помага не само да се придобият нови знания, но и да се утвърди вече научен материал. Книжката и приложението са много подходящи за такива цели, тъй като децата много обичат да творят.”

снимка: Музей „Етър“

Третокласникът Петър Влаев активно участва в процеса на обучение чрез игра, който преподавателките Светослава Андреева и Валентина Георгиева прилагат по време на лятната занималня в училище „Райчо Каролев”. Пътеводителят и приложението на музей „Етър” са върху чина на Петър Влаев. Съучениците, седнали пред него, апликират костюм на коледар в приложението и получават ценни уточнения и напътствия от Петър Влаев. Той им казва, че в носиите обувки няма. Наричат се цървули. Момчето посещава народни танци и от там знае много за българските народни носии.

Борис Цонев, съученик на Петър, вече знае, че цървулите са обувки, но са ползвани преди много, много години. Казват „отдавна”, за да уточнят какво имат предвид с понятието „много, много години”.

снимка: Музей „Етър“

За децата „отдавна” е 1975-та. Едно от тях изтъква, че в дома си имат предмети от тогава. Малчуганите дори не могат да си представят колко по-стари предмети се съхраняват в музеите и колко преди това хората слагат носии, приемайки ги за свое естествено облекло. Благодарение на пътеводителя „Един ден в музея на открито” и приложението, създадени от музей „Етър”, децата придобиват ясна представа за традициите през определен период от развитието на българското общество.

И пътеводителя, и приложението към него са създадени по проект „Помагала за малки посетители в музея на открито”. 11 119 лв. е стойността му, като 8 062 лв. отпуска Министерство на културата, а останалите са собствен принос на музей „Етър”.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица