Свържи се с нас

Култура

Историческият музей „Колю Фичето“ в Дряново чества 50 години

Published

on

снимка: AB Studio

На 20 юли 2019 г. Дряново чества 50-годишния юбилей от построяването и откриването на музей „Колю Фичето“. Честванията се проведоха в два последователни дни, 18 юли в музея и на 19 юли в Икономовата къща – едно от творенията на великия майстор.

В музея бе представен нов албум за строежите на Колю Фичето, озаглавен „Първомайстор Никола Фичев“. Директорът Тоня Белчева направи ретроспекция на развитието на музея за изминалия половин век. Имаше и много изказвания от дарители. Уредникът Мадлена Маймарева показа витрината, подредена в памет на дряновските строители.

снимка: AB Studio

В Икономовата къща бяха открити две изложби – „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен“. Валентина Банкова, внучка на Тодор Рачев – ръководител на строителната бригада построила музея, разказа за живота и работата на този честен, трудолюбив, всеотдаен, отговорен, но и много скромен майстор-строител, като се спря и на някои интересни моменти, свързани със строителството на музея.

снимка: AB Studio

Цялата й статия и много интересни и непубликувани досега материали могат да бъдат открити на юбилейния сайт на музея – dryanovo.eu, изработен и дарен от Ралица и Явор Атанасови от AB Studio.

Изложбите, както и постоянната експозиция в музея, са един прекрасен повод за всеки да посети китното старопланинско градче – Дряново, както и да се запознае с живота и творчеството на уста Кольо Фичето – световнопризнат строител и архитект.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица