Свържи се с нас

Новини

5 факта при покупка на имот

*Публикация, съгласно договор*

Published

on


– Хайде, готов ли си? Отиваме да си купим къща!

– Чакай, не толкова бързо… Трябва повече за купуването на къща, отколкото само вълнение и ентусиазъм.

Купуването на къща за някои хора е една от най-големите финансови сделки, които някога ще направят. Ако не се справят добре може да претърпят загуби. Но ако изберат правилно, ще бъдат възнаградени с мира и спокойствието на дома. Място, където могат да се наслаждават на семейството си и да създадат спомени, които ще траят цял живот.

Преди да преминете през цялото бързане и да се впуснете в нещо, за което после да съжалявате, моля спрете и отделете няколко минути, за да научите някои факти за закупуването на ново жилище и грешките, които да не допускате.

1. Оценка на финансите, с които разполагате.

Преди да се насочите към купуването на дом, трябва да оцените доходите, разходите и спестяванията си. След това трябва да определите колко наистина можете да си позволите да заплатите за новия си дом, без това да нарушава драстично вашия начин на живот. Хубаво е да предвидите, че при евентуално използване на банково кредитиране са необходими финанси за набавяне на документи, „изчистване“ на предишни задължения, ако имате такива, както и такива за капариране на избрания от вас имот.

2. Задълбочено проучване на локацията на имота и на района.

Разбира се, за един купувач локацията е едно от най-важните изисквания. Колко бързо може да стигнете до работа, училище и другите си дневни активности; има ли в близост автобусна спирка; медицински заведения, търговски обекти; какъв е трафикът в района и т.н, това са само част от показателите, за които трябва да се следи.

Трябва да се направи и проучване за бъдещите планове за застрояване и подобрения на района. Тук идва ролята на един добър брокер на недвижими имоти, който да ви набави тази информация. Защо? Защото не би било добре да си купите страхотна къща в красива гориста местност, където да пиете сутрешното си кафе на спокойствие, след което да разберете, че след някоя друга година ще се строи промишлен имот или ще минава обходен път. Всяко такова събитие не само ще намали стойността на вашия имот, а и ще ви причини шум и неудобство.

3. Изчисляване на „крайната“ цена на сделката.

Цената, за която сте се споразумели с продавача, не е единственото, за което да следите и с това не приключва вашия разход за покупка. Всяка една сделка е индивидуална и изисква набавянето на различни технически и правни документи. Понякога се налагат разходи за тежести върху имота, застраховки, инспектиране от специалисти и т.н. Разбира се, може да избегнете цялото това лутане в сметки и документи като се доверите на един професионален брокер на недвижими имоти.

4. Внимателна инспекция на имота.

Когато харесате къща или друг вид имот е хубаво да направите предварителна консултация със специалист по строителни и ремонтни дейности. Освен получената информация от професионален брокер, за възможни скрити дефекти, е необходима и такава за цените на строителните материали и услуги. За нов имот – следва да знаете, че всичко зависи от качеството на материалите, които ще вложите, но често цялостен ремонт излиза между 10 % и 20 % от покупната цена.

5. Какви са месечните и годишните такси за поддръжка на имота?

След закупуването на имот всяко физическо лице дължи данък сграда и такса смет към съответната община. Сумата се заплаща ежегодно и може да се покачва, в зависимост от стойността на имота и местното законодателство.

Ако пък купувате имот с цел инвестиция, вариантите за неговата реализация са препродажба и отдаване под наем, като и в двата случая получените доходи се облагат. За тези и много други правни въпроси също може да се консултирате с професионален брокер.

– Ето видя ли доста трябва да се замислим преди да си купим къща…
– Да, така е. По-добре е да изберем „ГАРАНТ“. Те ще ни помогнат с избора. 

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица