Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка е част от новата икономическа ос на България

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово, Архив

Проектът за тунел под Шипка е част от новата икономическа ос на България. Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която говори за стратегически важните проекти и обекти, които държавата реализира на територията на Северна България.

„Убедена съм, че успешните практики трябва да бъдат популяризирани, а районът на Северна централна България има какво да покаже. Велико Търново е сред генераторите на икономическия растеж на България, а Габрово е сред отличниците по изпълнение на европейски проекти.

снимка: МРРБ

Областта отчита бурно развитие на индустрията, което се дължи в голяма степен на Севлиево. Тези градове са пример за това, че когато държавата, бизнеса и местната власт работят в синхрон има и резултати.

Нашата задача като държава е да осигурим стабилна икономическа среда и адекватна транспортна инфраструктура, защото бизнесът се разраства и има нужда от бързи и удобни пътища.

За развитието на Северна България за нас, като министерство, са ключови няколко инфраструктурни проекти. На първо място това е магистрала Хемус, със строителството на която, ще се намалят различията между Северна и Южна България, а общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 милиона души върху площ от 44% от територията на страната.

снимка: Областна администрация – Габрово

На територията на Велико Търново се изпълнява и друг много важен проект, това е една от двете вертикални връзки – магистралата Русе – Велико Търново, с която е свързан и проектът за тунел под връх Шипка.

Това е новата икономическа ос на България, новият коридор по линията Свиленград – Хасково – Стара Загора – Габрово – Русе – Букурещ. Знаете, че Върховният административен съд отхвърли постъпилата касационната жалба срещу доклада за ОВОС, след което подробният устройствен и парцеларен план в района на Русе – Бяла вече може да бъде процедиран.

В плановете на АПИ за 2019 година са заложени да стартират процедурите за избор на изпълнител на строително – монтажните работи на първите два участъка – Русе – Бяла от км +0 до 40 и изграждане на обхода на град Бяла от км 40 до 75″, сподели министър Аврамова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Изчезна катализаторът на кола пред блок Дунав

Published

on

Неизвестен извършител открадна катализаторът на кола, паркирана на обособен паркинг в района на блок Дунав в Габрово.

Престъплението е било извършено чрез използване на техническо средство за времето от 18.00 часа във вторник до около 07.30 часа в сряда, информираха от пресцентъра на полицията.

Собственик на автомобила е 45-годишен мъж от Габрово. По случая е образувано досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха 18-годишен габровец заради канабис

Published

on

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен местен жител, заради притежанието на наркотични вещества.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово той бил арестуван вчера, 3 юни, около 15.20 часа на ул.“Трети март“ в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Полицейски служители извършили проверка на 18-годишния криминално габровец. При извършените процесуално-следствени действия те установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Тя реагирала на наркотичното вещество канабис при проведения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Арбористи работиха по ясен в Градинката с мечето (снимки)

Published

on

снимка: Община Габрово

Днес, 4 юни, арбористи работиха в Габрово и направиха пълна диагностика на един ясен в Градинката с мечето, съобщиха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Те предадоха част от своите знания на специалистите от отдел „Озеленяване“ към Общинско предприятие „Благоустрояване“ и дадоха съвети за още няколко дървета в градска среда.

снимка: Община Габрово

Арбористът е специалист, който поддържа и се грижи за дърветата в градска среда. Често използва алпинистко оборудване, което му позволява да достигне до много високите части, да огледа добре короната и да диагностицира евентуални проблеми.

снимка: Община Габрово

Арбористите разчитат езика на дърветата и със специална техника – резистограф и импулсен томограф, която им помага при диагностицирането на болести, дефицит на химични елементи, наличие на паразити, гниене и други.

снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово
снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица