Свържи се с нас

Новини

Тунелът под Шипка е част от новата икономическа ос на България

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово, Архив

Проектът за тунел под Шипка е част от новата икономическа ос на България. Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която говори за стратегически важните проекти и обекти, които държавата реализира на територията на Северна България.

„Убедена съм, че успешните практики трябва да бъдат популяризирани, а районът на Северна централна България има какво да покаже. Велико Търново е сред генераторите на икономическия растеж на България, а Габрово е сред отличниците по изпълнение на европейски проекти.

снимка: МРРБ

Областта отчита бурно развитие на индустрията, което се дължи в голяма степен на Севлиево. Тези градове са пример за това, че когато държавата, бизнеса и местната власт работят в синхрон има и резултати.

Нашата задача като държава е да осигурим стабилна икономическа среда и адекватна транспортна инфраструктура, защото бизнесът се разраства и има нужда от бързи и удобни пътища.

За развитието на Северна България за нас, като министерство, са ключови няколко инфраструктурни проекти. На първо място това е магистрала Хемус, със строителството на която, ще се намалят различията между Северна и Южна България, а общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 милиона души върху площ от 44% от територията на страната.

снимка: Областна администрация – Габрово

На територията на Велико Търново се изпълнява и друг много важен проект, това е една от двете вертикални връзки – магистралата Русе – Велико Търново, с която е свързан и проектът за тунел под връх Шипка.

Това е новата икономическа ос на България, новият коридор по линията Свиленград – Хасково – Стара Загора – Габрово – Русе – Букурещ. Знаете, че Върховният административен съд отхвърли постъпилата касационната жалба срещу доклада за ОВОС, след което подробният устройствен и парцеларен план в района на Русе – Бяла вече може да бъде процедиран.

В плановете на АПИ за 2019 година са заложени да стартират процедурите за избор на изпълнител на строително – монтажните работи на първите два участъка – Русе – Бяла от км +0 до 40 и изграждане на обхода на град Бяла от км 40 до 75″, сподели министър Аврамова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица