Свържи се с нас

Новини

„ФК Палаузово“ вдигна Купата по футбол на Габрово

Published

on

Шампионът на Габрово „ФК Палаузово“

Кметът на Габрово награди призьорите в тазгодишното издание на Английската неделна лига по футбол на Габрово. Таня Христова отличи носителите на индивидуалните награди през сезона и връчи Купата на шампиона „ФК Палаузово“.

снимка: АНЛ – Габрово

В последния кръг на Неделната повечето срещи бяха без значение за крайното класиране и се получиха изключително резултатни мачове.

снимка: АНЛ – Габрово

„Pasta Gabrovo“ победи „ФК БМБ“ с 15:6, след седем гола на Христо Минчев, три на Васил Нанков, по два на Станимир Лилов и Детелин Станчев, и по един на Тихомир Петков и Мартин Димов. За „ФК БМБ“ по два гола отбелязаха Мариян Йорданов и Валери Тодоров, а един добави Момчил Кискинов.

снимка: АНЛ – Габрово

„Веспа“ също приключи сезона с разгром, побеждавайки „Рио“ с 9:0. Павел Лолев се разписа четири пъти, хеттрик отбеляза Павел Арнаудов, а по веднъж вкараха Янко Сергеев и Александър Баев.

снимка: АНЛ – Габрово

„ФК Старо Село 777“ и „МФК Борово“ не се победиха, завършвайки 3:3. Захари Михайлов отбеляза два гола, а Михаил Михайлов добави един за бронзовите медалисти, докато за боровци вкараха Александър Велинов на два пъти и Ростислав Монев.

В пряк мач за петото място в класирането, „Eagles“ надигра „Идеал Стандарт Видима“ с 3:1, след хеттрик на Венци Иванов. За севлиевци точен бе Симеон Иванов.

снимка: АНЛ – Габрово

В последната среща от сезона, „Копакабана“ и шампионите от ФК „Палаузово“ си спретнаха голово зрелище, приключвайки при 15:13 за „палаузовци“. Ивайло Тодоров вкара четири гола, Пламен Радулов и Николай Стоянов отбелязаха по три, а Павел Велчев – Парфето и Христо Устапанов по два. Последното попадение бе дело на Иван Недков. За „Копакабана“ два гола вкара Пламен Меразов, един Ивайло Райнов, а останалите десет отбеляза Климент Велев, с които той стана и голмайстор на АНЛ – Габрово 2018/2019.

След последната среща се проведе и официалното награждаване и закриването на сезона. Събитието бе уважено от Таня Христова, кмет на община Габрово, която награди всички отличили се през годината.

снимка: АНЛ – Габрово

Всеки отбор получи купа за мястото в крайното класиране, което е заел, а първите три тима бяха наградени и с индивидуални медали.

Купата за най-проспериращ отбор отиде при тима на „Eagles“, а тази за най-резултатен при ФК „Палаузово“, които отбелязаха най-много голове в шампионата. Наградата за отборен феърплей пък бе спечелена от „Идеал Стандарт Видима“.

Най-добър вратар на лигата по минифутбол е Стефан Герджиков от „Веспа“, най-добър защитник е Детелин Станчев от „Pasta Gabrovo“, най добър полузащитник стана Ивайло Райнов от „Копакабана“, а статуетката за голмайстор отиде при Климент Велев от „Копакабана“.

снимка: АНЛ – Габрово

Най-добър мениджър на сезона е Бисер Тотев от „ФК Палаузово“, извел тима си до златните медали, а с плакет за футболно дълголетие, мъжество и еталон за поведение, бе отличен Пламен Меразов от „Копакабана“.

Грамоти за приноса си в развитието на минифутбола в Габрово, участвайки от самото начало в първенствата и турнирите на БАМФ, получиха Драгомир Славоев от „Идеал Стандарт Видима“, Христо Мечков от „Рио“, Борил Борисов от „Eagles“, Радослав Спасов от „Pasta Gabrovo“, Климент Велев от „Копакабана“, Кирил Каменополски от „ФК Старло Село 777“ и Ивайло Илиев от „ФК Палаузово“.

Новото първенство ще стартира в края на месец август или началото на септември, като скоро ще излезе информация за записването. Преди това, в средата на август ще се проведе и турнир за купа Габрово, като информация и записването за него ще стартира до дни.

Всички снимки от цялото награждаване можете да разгледате оттук


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица