Свържи се с нас

Култура

50 години Исторически музей – Дряново

Published

on

снимка: Исторически музей – Дряново

Преди 50 години, на 20 юли 1969 година по време на проведената национална среща на строителите в Дряново е открита музейна експозиция, посветена на живота и творчеството на възрожденския майстор – строител Колю Фичето и в непосредствена близост паметник на Колю Фичето.

Книгите за впечатления са изпълнени с възхищение и преклонение пред творческия гений на Майстора. Идеята за увековечаване паметта и творчеството на Колю Фичето в родния му град Дряново е на общинското държавно и партийно ръководство, на местните краеведи и дейци в сферата на културата.

Реализирането й започва с обявяване на национален конкурс за идеен проект за музей и паметник от Комитета за изкуство и култура, Министерство на строежите, Окръжен народен съвет – гр. Габрово и Градски народен съвет – гр. Дряново.

снимка: Исторически музей – Дряново

Като най-сполучливо архитектурно и скулптурно решение журито определя това на арх. Димитър Кръстев и скулптора Борис Гондов. Проектът е осъществен от дряновски строители с бригадир Тодор Рачев, под техническото ръководство на Пенчо Маймарев.

Честването на 50-тата годишнина на експозицията „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ ще бъде открито на 18 юли, четвъртък в 17.00 ч. в Исторически музей – гр. Дряново, с представянето на албум „Първомайстор Никола Фичев“.

На следващия ден, петък, в Икономовата къща ще бъдат открити две изложби – „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен.

снимка: AB Studio

Ралица и Явор Атанасови от AB Studio даряват на музея сайт, посветен на 50-годишния му юбилей. На адрес dryanovo.eu могат да бъдат видени и прочетени много допълнителна информация за експозицията, хронология на строежите на майстор Кольо Фичето, богата галерия, спомени, архивни документи и интерактивна снимка на строителите на музея.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица