Свържи се с нас

Култура

„Възприятия” и „44 арт фотографии” в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

В края на миналата седмица в Художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово бяха откриха изложбите „44 арт фотографии” на Генчо Петков и Никифор Тодоров и „Възприятия” – живопис и фотография на Мариета Конова и Монна Конова.

Генчо Петков и Никифор Тодоров представят по 22 художествени фотографии в изложбата „44 Арт фотографии”.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Всички снимки са показвани и награждавани, включително с първо място и златни медали, в 113 конкурса на FIAP (Световната федерация за фотографско изкуство) в над 25 държави от Европа, Африка и Азия.

През миналата година Генчо Петков завоюва 43 медала от престижни конкурси и е удостоен със званието „екселенс” на FIAP, един от седемте българи с това звание.

Никифор Тодоров получава титлата артист на FIAP (aFIAP) и участва със свои творби в 32 салона. Има 154 фотографии приети в различни държави.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

В изложбата творците залагат на черно-бялата фотография. Генчо Петков показва предимно портрети и голо тяло, които са любима негова тема още от първата изложба, в която участва. Казва, че голото женско тяло е красота, която вълнува артиста още от древността.

Никифор Тодоров се занимава по-сериозно с фотография от 2007 г., а в конкурси на FIAP участва отскоро. Има зад гърба си 107 участия в 40 конкурса в 20 държави. Преди това е излагал фотографии в национални и регионални изложби, а от няколко години се изявява и на международната сцена.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Любимият му жанр е пейзажът, макар че снима всичко. Привличат го както портретите, така и стрийт фотографията.

В същата зала Мариета Конова и Монна Конова представят изложбата „Възприятия”. Мариета Конова завършва живопис във ВТУ през 1992 г. Доктор е по изкуствознание и изобразително изкуство, а от 2019 г. е доцент в катедра „Църковни изкуства” на ВТУ. Участва в множество международни и национални изложби, симпозиуми и конкурси, за което е удостоена с различни награди.

Реализира 16 самостоятелни изложби, четири от които във Франция. Участва в изложби и пленери в България, Сърбия, Словакия, Македония, Румъния, Украйна, Франция, Косово и т.н.
В изложбата участва с 20 живописни платна, създадени през 2019 г.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

Портретите са част от цикъла „Хронология на срещите“, по който работи повече от 10 години. Лицата са на хора, които среща по време на двумесечен престой и творческа работа в ателиетата на Cite internationale des arts в Париж, Франция. Представените интериори са от ателиетата на художници, творили в Париж през 19 век – Сюзан Валодон, Морис Утрильо, Андре Утер и Густав Моро.

Нейната дъщеря Монна Конова е завършила „Приложна лингвистика – немски и английски език” във Филологическия факултет на ВТУ. През 2019 г. се дипломира в специалност „Фотография” (магистър) в Национална художествена академия. Работи като фотограф на свободна практика. Участва в множество изложби и фотоконкурси.

снимка: ХГ „Христо Цокев“ – Габрово

По-специален интерес проявява към портретната фотография – различни по възраст и емоционално състояние хора, модната фотография с акцент към ексцентричността, интересните нестандартни места и детайли, композиции от растери и различни структури.

В изложбата „Възприятия” участва с 8 фотографии. В композициите показва различна гледна точка към обекта – нейното дете. Ъгълът на заснемане създава илюзия за нещо ново. А чрез контрастът на цвета, се стреми да въздейства върху зрителя. Опитва се да провокира асоциации, различни от въздействието на стандартната визуализация на детето, така че зрителя да открие нови образи чрез своето въображение.

Изложбите са експонирани на последния етаж на ХГ „Христо Цокев”, откъдето напомнят, че всеки вторник галерията работи без входна такса.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица