Свържи се с нас

Новини

Вземат мерки за против възникването на Африканска чума по свинете

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Въвеждат се мерки за предотвратяване възникването на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Габрово. Това обявиха от Областна администрация – Габрово.

Областният управител Невена Петкова свика спешно Областната епизоотична комисия за набелязване на мерки за предотвратяване възникването на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на областта.

Пред членовете на комисията и представителите на четирите общини от региона Невена Петкова настоя за навременни общи действия, с основната цел разясняване на жителите на област Габрово какви са рисковете от навлизането на този вирус в региона ни, какви са последиците от това да отглеждаш нерегламентирано животни, колко важно е те да бъдат купувани само от сигурни, регистрирани източници и задължително придружени с ветеринарномедицинско свидетелство.

снимка: Областна администрация – Габрово

Подчертано беше многократно, че ваксина за този вирус по свинете няма, както и никаква възможност за ефективно лечение, затова е от изключителна важност осъзнаването на сериозността на проблема от хората, отглеждащи прасета от типа „заден двор“. Именно към тях ще бъдат насочени и максимални усилия за информираност.

В тази връзка и във връзка с актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете в Република България, Комисията реши, че в срок до 16 юли кметовете на общини на територията на област Габрово трябва да организират и проведат информационна кампания.

Предвидени са посещения във всички населени места от областта и раздаване на информационни материали.

Предстоят съвместни проверки с МВР и местната власт на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност, като особено внимание и приоритет на проверките ще бъдат обекти с животни за разплод.

Кметовете на общини следва да разпоредят със заповед до кметовете на населени места да не допускат отглеждането на неидентифицирани свине в нерегистрирани обекти и обекти неотговарящи на мерките за биологична сигурност. Засилва се контролът от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи свине.

Поставени ще бъдат специални кошове за хранителни отпадъци по паркинги и места за почивка, които се използват от МПС, идващи от или през Румъния.

снимка: Областна администрация – Габрово

Областната епизоотична комисия реши още собствениците на животновъдни обекти да въведат строги мерки за охраната и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Служителите на Държавните горски и ловни стопанства, и представителите на ловно-рибарския съюз да подават информация до Общинските Ветеринарни служби за констатирани случаи на промяна в поведението или смъртност на възприемчивите към АЧС диви свине.

От всяко намерено умряло или отстреляно прасе да се вземат проби за изследване за КЧС и АЧС. При промени в органите на отстреляните животни, характерни за АЧС, незабавно да уведомят в ОДБХ – Габрово.

В следващите дни ще бъдат проведени заседания на общинските епизоотични комисии, по време на които и кметовете на населени места ще бъдат запознати с въведените мерки за изпълнение.

Комисията отново апелира към всички за добросъвестност, при съмнения за наличие на болестта по дадено животно незабавно да се съобщи на официалния ветеринарен лекар, защото това е от съществено значение за ограничаване на по – нататъшното й разпространение.

Своевременно да бъдат подавани сигнали на тел. 0700 122 99 за открити мъртви животни, животни в заден двор в близост до „горещи точки“ и сигнали за превоз на месо и живи животни.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица