Свържи се с нас

Любопитно

Две големи награди за училищния танцов състав „Дъга“

Published

on

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцов състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев, при Основно училище „Неофит Рилски“ – Габровос спечели две големи награди – диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група и диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група, от участието си на Юбилейния Двадесети международен фестивал „Приятели на България“ в Албена.

Има една магия, нещо общо между танц, музика, песен, обичаи, обредност. Тази магия пази българското векове наред. Тя съхранява в сърцата ни този трепет, който усещаме, когато чуем гайда или кавал, когато чуем космическите български гласове. Тази преплетена шарена черга е нашият български фолклор.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

„Радостта ни е голяма, защото в ОУ „ Неофит Рилски“ – Габрово има деца, които са част от тази магия български фолклор.

Танцовият ни състав „Дъга“, с ръководител Цветослав Балашев. завоюва първо и второ място на Двадесетото юбилейно издание на международния фестивал „Приятели на България“, който се проведе от 1 до 4 юли, в курортен комплекс Албена.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Първокласничката Ванеса Лукаева и третокласникът Никола Рушанов , които се състезаваха в категория до 9 години, завладяха сърцата и на публика, и на международното жури, и бяха оценени с най- високата награда – Диплома Лауреат Първа степен в младша възрастова група, преборвайки в надпреварата десетките други изпълнения.

„Надиграй ме“ и „Как се грабва малка мома“ са авторски танци на Цветослав Балашев и със закачливия си характер, весели народни ритми и танцови стъпки плениха всички!

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Танцовият състав „ Дъга“ се представи с още два танца: „Моряшки танц“ и „Харамии“, в категория 10-14 години, като „Харамии“ завоюва Диплома Лауреат Втора степен в средна възрастова група и донесе радост, както на изпълнителите така и на публиката, която затаи дъх след ударите на тъпана и маските, с които танцьорите играха на сцената.

Народното творчество е огромно богатство от чувства и образи, разкриващи устойчивите житейски и нравствени ценности на българите.

снимка: ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово

Горди сме, че нашите ученици показват с народните танци жизнеността на народното съзнание! Пожелаваме им на тях и техния ръководител г-н Цветослав Балашев да се множат почитателите им и наградите!“, споделят от ОУ „Неофит Рилски“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Обявиха победителите в ученическия конкурс „ЗАвръщането“

Published

on

14 ученици от Област Габрово заемат призовите места в ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, а 4 са с поощрителни награди. Творческата надпревара се организира от Областна администрация-Габрово, като учениците представиха творби в две категории- за текст и рисунка.

Победителите бяха определени от жури, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В категория „Текст“, раздел „Проза“ първото място заема 16-годишната Пламена Пламенова Георгиева. На второ място е класирана Савина Страцимир Тинчева на 15 години. На деветокласничката Боряна Иванова Карапавлова бе присъдено третото място. Всички ученици, класирани в призовата тройка, са възпитаници на Национална Априловска гимназия, гр Габрово.

В раздел „Поезия“ челното място заема Алев Асанова Мехмедова, 12 клас в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“, гр. Севлиево. Илия Димитров Златев, 11 клас в Национална Априловска гимназия, се нарежда на втора позиция. Трета е Юлия Ивайлова Иванова, 11 клас в Национална Априловска гимназия.

В категория „Рисунка“ във възрастова група 1-4 клас първенец е Димитър Цанков Димитров, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“ гр. Севлиево. Втора се нарежда Дария Николаева Кирова, 3 клас в ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово, а трети е Никола Тихомиров Николов, 4 клас в НУ “ Васил Левски“, гр. Габрово. Андрея Андрей Хотнишка на 11 години заема първото място във втора възрастова група- 5-8 клас. Второто място е за Дарина Цениславова Влъкненска, 6 клас в ОУ „Христо Ботев“, гр. Габрово. Марая Балевска, 5 клас в ОУ “ Стефан Пешев“, заема третото място.

След продължителна дискусия в трета възрастова група бяха определени две първи места- за 16-годишната Емили Цонева и 15-годишната Габриела Кирева.

Присъдени са и 4 поощрителни награди в категория „Рисунка“. Те са за : Мая Детелин Цветкова, 2 клас в ОУ „Неофит Рилски“; Саша Мари Метцер, 3 клас в ОУ „Стефан Пешев“; Яна Светлин Стоянова, 5 клас в ОУ „Христо Ботев“; Нелина Петкова на 13 години, възпитаник на школа „Елиза Арт“.

Победителите ще получат грамоти и награди от Областна администрация- Габрово. Награждаването ще се състои през февруари.

Областна администрация- Габрово благодари на всички талантливи деца и младежи, които се включиха в конкурса!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица