Свържи се с нас

Новини

Набелязаха мерките за подобряване безопасността на движение

Членовете на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата обсъдиха мерки, предприети от общините за подобряване на безопасността на движение

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Общините в област Габрово ежегодно работят за подобряване безопасното движение по улиците в населените места и общинските пътища, което включва комплекс от мероприятия, въздействащи пряко или косвено върху участниците в движението.

За постигане на по-голям ефект, се анализират възникналите ПТП, автомобилните и пешеходни потоци на движение и набелязват конкретни мерки за постигане на по-добри резултати. Това отчете Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

В дневния ред на заседанието беше включено обсъждане на общинските програми за 2019/2020 г. за подобряване безопасността на движение, предложения за отбелязване на 21 септември – Световния ден на мира и Европейски ден без загинали на пътя.

Разглеждани бяха и постъпили жалби от граждани. За предотвратяване на ПТП в населените места през 2019 и 2020 г. общините работят по направления – поддържане и рехабилитация на съществуващата и изграждане на нова безопасна за всички участници в движението транспортна инфраструктура; изпълнения в градски условия на проектни решения за успокояване на движението като поставяне на изкуствени неравности преди пешеходни пътеки, кръгови кръстовища, нови светофарни уредби.

И четирите общини от областта са заложили в мерките си информираност на населението и обучителни програми за деца и ученици, което съвпада и с мерките, изпълнявани от РУО – Габрово и сектор „Пътна полиция“ – Габрово.

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник – областният управител Мария Пенева, председател на Комисията, направи предложение към представителите на общините да бъдат изградени в парковите пространства интерактивни площадки за безопасност на движението.

„Такива вече има в някои от детските градини и училища, но те все пак са от затворен тип, а на подобно публично място ще могат да бъдат много по- достъпни за всички деца и техните родители“ – счита Мария Пенева.

Изграждане на навици и нагласи у децата е основното и тук членовете на комисията откроиха и ролята на семейството.

снимка: Областна администрация – Габрово

За приобщаване родителите към работата на комисиите по Безопасност на движение по пътищата се предлага провеждане на различни форми на взаимодействие по разглеждани проблеми във всички класове – тренинги, открити уроци, конкурси за рисунки и макети и др. активности.

През 2019/2020 г ще продължи и създадената много добра практика, откроена и на национално ниво, на взаимодействието между РУО – Габрово и сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Габрово и регулярните беседи с ученици.

От МВР продължават превантивните кампании за намаляване на пътния травматизъм в няколко направления – Акции и кампании, организирани от ОПП – ГДНП; Акции и кампании съвместно с традиционни партньори; Акции и кампании съвместно с европейски партньори.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Областният управител на Габрово връчи почетен плакет на Клуб „Акро-арт“

Published

on

Областният управител Кристина Сидорова награди с почетен плакет за принос към развитието на спорта в област Габрово Клуба по спортна акробатика и батут „Акро-арт“.

Състезателите и треньорът им Юлиан Георгиев гостуваха в Областната администрация, където получиха отличието, коледни играчки и нов талисман за тима- плюшено мече, символ и на последната инициатива на администрацията за събиране на плюшени играчки за децата в неравностойно положение.

Плакетът им бе връчен за високите резултати, постигнати на световното първенство, което се проведе в София през миналия месец. 9 състезатели от габровския тим представиха страната ни: Христина Пенева, Мариела Пенева, Виктория Йовчева, Радост Пеева, Преслава Пенчева, Мирела Косева, Сияна Павлова, Цветин Стоянов и Александра Вакарелска. Мирела Косева и Сияна Павлова се представиха достойно и станаха световни вицешампиони в дисциплината батут-синхрон.

„Вашите успехи са част от емблемата на област Габрово и на България. Вярвам, че Ви очакват още много титли и постижения, с които да представите себе си, тима си, областта и страната. Пожелавам Ви здраве и да покорявате нови върхове!“, обърна се към тях областният управител Кристина Сидорова.

Тя се запозна лично със състезателите и разговаря с всеки един от тях за подготовката им, за премеждията, през които са преминали, и за емоциите, съпровождащи престижното състезание.

Треньорът Юлиан Георгиев благодари за гостоприемството и поясни, че достиженията на габровските спортисти са резултат от упорита работа и големи лишения. „В продължение на шест месеца състезателите тренираха усилено далеч от своите близки и семейства. Те съвместяваха натоварения график със задълженията си в училище и преодоляха редица препятствия, сред които и физическата болка“, допълни треньорът.

Капитанът Мариела Пенева връчи на областния управител колаж с медал и снимки от Световното първенство. Това бе последната надпревара на състезателката, която посвети 19 години от живота си на спорта, а в бъдеще ще се насочи към кариера на треньор.

Кристина Сидорова подчерта, че състезателите винаги ще намерят подкрепа в лицето на Областна администрация-Габрово и пожела на един от големите спортни клубове в областта още много поводи за гордост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трагедия! Млад мъж полетя от висок блок в Габрово

Published

on

Млад мъж е скочил от жилищен блок на ул.“Свищовска“ в областния град, научи от свои източници „Габрово Нюз“.

Снимка от трагедията, случила се днес, 9 декември, преди обед, беше публикувана в социалните мрежи от потребител.

По непотвърдени данни мъжът е сложил край на живота си, политайки от 11-я етаж на сградата. Самоубиецът е издъхнал на място.

По наши сведения починалият е на 38-години от Габрово.

От пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово съобщиха за „Габрово Нюз“, че по първоначална информация няма данни за престъпление.

Извършен е оглед. По случая има образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топли пирожки, греяно вино, ядки и сушени чушки ни очакват на фермерския пазар в събота

Published

on

Топли-топли пирожки със сирене, месо или зеле ни очакват на 10 декември, събота, по време на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Ще ги приготви магазин „Берьозка“, който е нов и нестандартен участник в базара и ще предложи кулинарни изкушения, които по принцип рядко присъстват на българската трапеза – традиционни за руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня.

Чудесен начин да попътуваме, без да излизаме от топлия си декемврийски дом. Каним ви в 10.00 часа на паркинга пред магазин BILLA до Спортна зала „Орловец“. Синоптиците обещават топъл ден – 14 градуса.

На фермерския базар ще намерите вино, мед, мляко и млечни продукти, месни деликатеси, произведени от малки местни ферми и производители, които познаваме добре и редовно участват в базара.

Разбира се, Коледа доведе и нови участници, които ще предложат баклава, тиквеник и сладкиши, ще има също греяно вино, ядки за коледната трапеза и вкусни сухи чушки за пълнене.

Ще намерите и масло от бял трън – чудесен начин за засилване и пречистване на организма – продукт с антиоксидантно, противовъзпалително и антитоксично действие! Имаме и предложения за коледни подаръци – изделия от дърво и плетени играчки.

Очакваме ви! Не забравяйте и да попълните и пуснете талон след своята покупка, за да участвате в томболата – торба пълна с вкусни продукти, произведени от участниците в базара.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица