Свържи се с нас

Култура

„Да разлаем кучетата“ със звездния състав на Театър „Българска армия“

Published

on

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Лятото е в разгара си, а театралните изкушения не престават да валят.

Точно, за да ни дадат глътка свеж въздух, ободряваща доза смях, която да ни зареди преди отпуски и ваканции.

След бляскавата премиера на „Свекърва“ на режисьора Петринел Гочев и Габровския театър, която помете и най-малкото съмнение, че в града се прави театър на майсторско ниво, идва звездната трупа на Театър „Българска армия“.

Тя гостува с хитовата комедия „Да разлаем кучетата“ на режисьора Иван Урумов.

Представлението ще бъде на 4 юли, четвъртък, от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Зрителите ще видят любими лица на българския театър, познати от киното и телевизионния екран – актьорите Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Георги Кадурин, Веселин Анчев, Милен Миланов, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Гергана Данданова, Асен Кобиларов, Мирослав Пашов и Борислав Стоилов.

снимка: Иван Дончев

Автор на пиесата е Емил Атанасов, музиката за спектакъла е на Добрин Векилов – Дони, а сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова.

снимка: Иван Дончев

Режисьорът Иван Урумов отправя предизвикателния въпрос към публиката „Световна глобализация или национална идентичност?”.

снимка: Иван Дончев

Зрители и актьори заедно ще търсят отговорите: как се живее в „глобалното село“, дали споделянето на общи ценности не налага изискването да имаме една и съща представа за това как да съществуваме, дали това не ни обезличава? Какво става със свободата ни на избор, както в принадлежността ни към дадена религия, така и в това да изразяваме себе си.

снимка: Иван Дончев

За екипа на спектакъла отговорът се крие в приемането ни, че сме различни и уникални, и точно за това ценни и нужни едни другиму.

снимка: Иван Дончев

Нашата индивидуалност е тази, която прави съществуването ни цветно и пъстро, богато и красиво, а не сивото и скучно унифициране.

снимка: Иван Дончев

С постановката „Да разлаем кучетата“ на Театър „Българска армия“ ще открием позабравена истина: смисълът е да се учим и обогатяваме взаимно, а не да се конфронтираме и делим заради това че сме различни.

снимка: Иван Дончев

Билети може да си купите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, шатрата на театъра на ул. „Радецка“ (пред ГУМ), всички каси на ИзиПей/EasyPay в страната, както и он-лайн от сайта www.epaygo.bg.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиканти от Симфониета Враца се срещнаха с габровски ученици

Published

on

В рамките на образователната програма „Фортисимо в клас“ Наташа Узунова /флейта/ и Петко Тотев /обой/ гостуваха на четвъртокласните от ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, НУ „Васил Левски“ и СУ „Райчо Каролев“.

снимка: Община Габрово

С много топлина и всеотдайност двамата музиканти запознаха децата със специфичните особености на дървените духови инструменти – флейта, блокфлейта, обой и английски рог.

снимка: Община Габрово

Изящните мелодии, които звучаха в класните стаи, любопитните факти за произхода на инструментите, легендите за божества, нимфи и вълшебства, превърнаха учебните часове в истински празник на музикалното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица