Свържи се с нас

Култура

Деца рисуват Възрожденската архитектура на Габрово

Published

on

снимка: РИМ – Габрово

Учениците на Елиза Ковачева-Цокова рисуват старо Габрово. В пленера на тази тема участват 22 деца от школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“, с преподавател талантливата габровска художничка и отличен педагог.

„В този пленер сме съвместно с Регионален исторически музей – Габрово, от където ни поканиха да се включим. За част от децата не е за първи път да рисуват стари сгради и да го правят извън ателието. Използваме хубавото време, за да рисуваме от натура. Децата проявяват жив интерес към този тип архитектура”, разказва Елиза Ковачева-Цокова.

снимка: РИМ – Габрово

Радост Балевска, главен уредник в Регионален исторически музей – Габрово, е сред организаторите на пленера. Тя споделя, че изложбата с творбите ще бъде представена на чардака на Дечковата къща на 10 юли, когато се навършват 142 години от Освобождението на Габрово.
„Пленерът е свързан със старата архитектура на Габрово. Това е начин децата да се запознаят с архитектурното наследство на града. Представител на тази възрожденска архитектура е Дечкова къща.”

Преди да започнат да рисуват децата разглеждат Шести участък, където са запазени доста стари сгради. Преподавателката насочва вниманието им към отделни детайли, запознава ги с техниките на рисуване.

Участниците в пленера влизат и в Дечкова къща, където екскурзовод на РИМ – Габрово ги запознава с характерните особености на обзавеждането в градския тип къща от времето на Българското възраждане.

„Изложбата се открива на 10 юли и ще остане тук до 10 август. Ако някой пропусне откриването, може да разгледа творбите всеки ден, тъй като работим без прекъсване”, казва Радост Балевска.
Косара Колева споделя, че обича да рисува и затова е дошла на пленера. Темата е интересна за малкото момиче, а Елиза Ковачева-Цокова намира подход да провокира таланта на детето.

Косара не рисува за първи път възрожденска архитектура, затова не е затруднена. Тя внимателно разглежда детайлите на Дечкова къща, преди да ги изобрази върху белия лист.

Дария Божидар Христова рисува смесени къщи от улицата до Странноприемницата в Габрово. Прави й впечатление колко интересни са и колко много детайли има по тях. По време на участието си в пленера Дария получава личен екскурзовод, за да се запознае с Дечкова къща.

снимка: РИМ – Габрово

Саша Симеонова е във втори клас. Учителката й не се кара, когато си подсказват в час, затова момиченцето приема с усмивка помощта на преподавателката си по рисуване. Елиза Ковачева-Цокова я подсеща за името на къщата, която се опитва да нарисува. Дечкова къща е позната на Саша, която има няколко лични снимки на стълбището и чардака.

снимка: РИМ – Габрово

„Малко трудничко нарисувах някои неща от къщата”, споделя Саша и сочи дървеното стълбище, от което е запазила спомен – фотография със своите съученици, направена при завършването на първи клас.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица