Свържи се с нас

Култура

Препълнен салон за премиерата на „Свекърва“ на Петринел Гочев

Published

on


Очаквано най-новата постановка на режисьора Петринел Гочев, с трупата на Габровския театър, предизвика фурор. Официалната премиера на „Свекърва“ се състоя на 25 юни на сцената на театъра и обра овациите на публиката в изпълнения до краен предел салон. Дни преди премиерата билетите бяха разпродадени, а желаещите да видят постановката бяха насочвани за следващите ѝ представяния.


Аплодисменти по време на спектакъла и след спектакъла, смях в залата, възторжени поздравления от зрители и колеги от театралната общност, разговор и среща с екипа на постановката след премиерата. Гости на събитието бяха преподавателят Георги Новаков от Театрален колеж „Любен Гройс“, който е един от основателите и дългогодишен изпълнителен директор на Фондация „А`Аскеер“, драматургът Мирела Иванова и артистите от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ Гергана Змийчарова и Ева Данаилова, дългогодишният журналист от програма „Христо Ботев“ на БНР Паулина Новакова, представители на местни и национални медии. Интересът към постановката възвърна позабравена театрална традиция – екипи на други театри да гостуват на премиери. Сред официалните гости бяха директорът Биляна Петрова и част от актьорите на Драматичен театър Ловеч, както и Тодор Боянов – директор на Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ – Димитровград.


Режисьорът Петринел Гочев представи нов прочит на класическата комедия на Антон Страшимиров. Без да излиза идейно от текста, той умело вплита изразни средства, характерни повече за кинематографията. Похват, който беше уловен от зрителите и споделен в отзивите им след събитието. Публиката съпреживя правене на театър на високо професионално равнище. Майсторска актьорска игра, която допринася действието на сцената да се развива динамично и с лекота, без да дава и намек за отработените до най-малка подробност движения, мимики, реплики и отигравания.


Ролята на свекървата Костанда изиграва Надежда Петкова, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. насам. В неговия спектакъл „Ромео и Жулиета“ тя игра Дойката, което ѝ донесе номинация за „Икар“ през 2014 г. за поддържаща женска роля. Друг познат на публиката актьор – Димо Димов, пресъздава образа на Баба Неделя. Подобно решение зрителите срещат и в друг спектакъл на режисьора – „За Първото българско царство: Отшелника“, където той повери на мъже-актьори да представят някои от женските персонажи. Съвместната работа на Петринел Гочев с актьорите Надежда Петкова и Димо Димов натрупа завиден шестгодишен опит и може да бъде проследена в четири негови постановки: „Ромео и Жулиета“, 2013 г., „Жана д’Арк“, „За Първото българско царство: Отшелника“, 2018 г. и „Свекърва“, 2019 г.


Актьорът Стоян Руменин пресъздава образа на Велчо-Свилен – син на Костанда. Като негова съпруга – Дечка, играе Велислава Маринкова. Живко Гущеров влиза в ролята на Павел Кереков – брат на Дечка, а Госпожа Керекова е пресъздадена от Тони Христова. Адриана Димова играе Дафинка – дъщеря на Баба Неделя, а Ангел Калев се превъплащава в образите на Поручик Дойчинов и Доктора. Гинка Дичева освен като помощник-режисьор на спектакъла, се изевява на сцената в ролята на Слугинята. Голяма част от актьорския състав също влиза в екипа на предишното представление на Петринел Гочев „За Първото българско царство: Отшелника“. Актьорският тандем Адриана Димова и Ангел Калев, е познат на публиката от друг нашумял спектакъл на ДТ „Рачо Стоянов“ – „Истината или се осмеляваш“ на младия, талантлив режисьор Васил Дуев, който е и много успешен актьор на софийската театрална сцена.


Съвсем различна сценографска визия представя младата художничка Даниела Николчова. Тя е и автор на костюмите в „Свекърва“. Зрителите ще останат очаровани от изчистения и многофункционален декор, който невидимо подсилва действието и посланията на актьорите. Въздействаща и смислодопълваща е музиката в габровската постановка на „Свекърва“. Нейн автор е композиторът Ян Руменин, който също е писал музиката за други два спектакъла на режисьора: „Жана д’Арк“ и „За Първото българско царство: Отшелника“.


Фотограф на представлението е Росина Пенчева, която работи с Петринел Гочев от 2013 г. и е заснела всички негови постановки с Габровския театър. Тя дебютира като театрален фотограф в неговата „Ромео и Жулиета“.


В най-новия му спектакъл „Свекърва“ за първи път участва хореографът Светлана Цвяткова, която с работата си връща публиката във времето на валса и тангото.


Следващото представление на „Свекърва“ на габровска сцена е на 1 юли. Предстои представянето му във Велинград на 25 юли, а през есента – в София, Пловдив, Варна и Бургас.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица